Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξετάζει την οριστική κατάργηση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Credit: Cyprus News Agency

Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από Έλληνοαμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο προτείνει την οριστική άρση του εμπάργκο όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κύπρο.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη άρει το εμπάργκο, ωστόσο, χρειάζεται να ανανεώνεται ετησίως, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στη Δημοκρατία το 1987, με στόχο να αποτρέψουν μια κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου από τη μια και Τουρκίας από την άλλη, και να ενθαρρύνουν μια ειρηνική διευθέτηση μεταξύ της ελληνικής πλειοψηφίας και της τουρκικής μειονότητας του νησιού.

Η πρωτοβουλία του Hellenic Caucus του Κογκρέσου προβλέπει την άρση των περιορισμών και των εξαιρέσεων σχετικά με τη μεταφορά αμυντικού εξοπλισμού και στρατιωτικής βοήθειας στην Κύπρο.

Στην πράξη, αυτό που ζητείται είναι η κατάργηση της ετήσιας ανανέωσης του waiver, που ισχύει εδώ και πέντε χρόνια κατ' εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την ασφάλεια και την ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου του 2019, και την αντικατάστασή του από οριστική κατάργηση. .

Αυτό το νομοσχέδιο τροποποιεί την ενότητα 1250A του νόμου περί εξουσιοδότησης εθνικής άμυνας (NDAA) για το οικονομικό έτος 2020.

Μερική άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο το 2019

Η μερική άρση του εμπάργκο κατέστη δυνατή το 2019 μέσω του νόμου EastMed , ο οποίος προέβλεπε ότι η άρση των περιορισμών στην εξαγωγή, επανεξαγωγή ή μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Κύπρο «θα προωθούσε τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη με συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών που θέτουν προκλήσεις για τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο».

Τότε, ορίστηκε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έπρεπε να πιστοποιεί σε ετήσια βάση στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, δηλαδή στις επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας και στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. , ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας πληροί δύο προϋποθέσεις:

«Πρώτον, συνεχίζει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες εφαρμογής μεταρρυθμίσεων σχετικά με τους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την εποπτεία της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης. Και δεύτερον, συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να απαγορεύσει την πρόσβαση ρωσικών στρατιωτικών σκαφών στα λιμάνια της Κύπρου».

Το γεγονός ότι η Κύπρος έχει εφαρμόσει πλήρως αυτούς τους όρους, σε συνδυασμό με τον νέο αναβαθμισμένο ρόλο που της αποδίδουν οι ΗΠΑ στην περιοχή και τις υπό διαμόρφωση νέες περιφερειακές ισορροπίες, καθιστούν το ίδιο το εμπάργκο —καθώς και τις λεγόμενες παραιτήσεις δύναμη τα τελευταία χρόνια—εντελώς αναχρονιστική, έχοντας πάψει εδώ και καιρό να εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ψήφισμα του Κογκρέσου προτρέπει τον Τραμπ να εργαστεί για μια λύση για το Κυπριακό

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές των ΗΠΑ εισήγαγαν πρόσφατα ένα δικομματικό ψήφισμα στο Κογκρέσο καλώντας τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τραμπ να εργαστεί για μια λύση στο Κυπριακό .

Το ψήφισμα που κατέθεσαν οι  Νικόλ Μαλλιωτάκη ,  Γκας Μπιλιράκης , Κρις Παππάς και Ντίνα Τίτους καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή του ενός τρίτου του νησιού από την Τουρκία ενώ καλεί τον Ντόναλντ Τραμπ να θέσει τη λύση για την Κύπρο ως κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Το ψήφισμα στοχεύει επίσης στις πολιτικές της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι ο τελευταίος «βασίζει την πολιτική του σε μια ακραία μορφή θρησκευτικού εθνικισμού και επιδιώκει να εδραιωθεί ως ηγεμονική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο. ”

greekreporter

Σχόλια