Το ΝΑΤΟ καταρτίζει σχέδια για τον δικό του στόλο drones ναυτικής επιτήρησης

Photo U.S Navy

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να σχεδιάζει τον δικό της στόλο μη επανδρωμένων σκαφών
που προορίζονται να βοηθήσουν στην προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών σε όλη τη Βαλτική και τη Μεσόγειο.

Ακολουθώντας περιστατικά ζημιών στα υποθαλάσσια καλώδια στα ευρωπαϊκά ύδατα τον τελευταίο χρόνο, με τις πιο πρόσφατες διακοπές να συμβαίνουν μόλις πριν από εβδομάδες, κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ άρχισαν να οραματίζονται μια ικανότητα που θα επέτρεπε στη συμμαχία να έχει μόνιμα μάτια πάνω και κάτω από την ίσαλο γραμμή.

Σε μια συνέντευξη στο Defense News, ο ναύαρχος Pierre Vandier, διοικητής της συμμαχίας στο Norfolk, στη Βιρτζίνια, για τις έννοιες και τη μεταμόρφωση, παρομοίασε την ιδέα με κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας της αστυνομίας που είναι εγκατεστημένες σε φώτα δρόμου σε αστικά σημεία με προβλήματα για την καταγραφή αποδεικτικών στοιχείων εγκλημάτων.

«Η τεχνολογία υπάρχει για να φτιάξει αυτόν τον φωτισμό του δρόμου με USV», είπε, χρησιμοποιώντας τη συντομογραφία του στρατού για μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας.

Ο Vandier είπε ότι η ομάδα του βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός στόλου USV, έτσι ώστε «το ΝΑΤΟ να μπορεί να βλέπει και να παρακολουθεί καθημερινά το περιβάλλον του».

Το πρώτο βήμα θα ήταν να επιτευχθεί αυτό σε επίπεδο επιφάνειας και στη συνέχεια κάτω από το νερό.

Το νέο έργο έχει ήδη λάβει «μεγάλη υποστήριξη» από την κεντρική διοίκηση όλων των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, γνωστές ως MARCOM, και το επιχειρησιακό αρχηγείο της συμμαχίας του SACEUR, πρόσθεσε ο Vandier.

Ενώ πολλές λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές ακόμη, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μπορούν να εξοπλίσουν τον σχηματισμό drone με πλατφόρμες που είναι γνωστό ότι λειτουργούν , βασιζόμενοι σε πειράματα που έγιναν από την Task Force 59 του Ναυτικού των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει όνομα [προς το παρόν], μόνο στόλος USV», είπε ο Vandier στο Defense News. «Στην πραγματικότητα, υπάρχει ήδη, οπότε κατά κάποιο τρόπο δεν είναι πολύ επικίνδυνο. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει την Task Force 59 στον Κόλπο εδώ και χρόνια, επομένως όλα είναι γνωστά και πωλούνται, επομένως είναι πολύ περισσότερο θέμα υιοθέτησης παρά τεχνολογίας».

Το TF 59, που ξεκίνησε το 2021, είναι μια μονάδα αφιερωμένη στην ενσωμάτωση μη επανδρωμένων συστημάτων και τεχνητής νοημοσύνης στην περιοχή επιχειρήσεων του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Λειτουργεί εκτός Μπαχρέιν και περιλαμβάνει drones καθώς και άλλα οχήματα χωρίς πλήρωμα που εργάζονται παράλληλα με επανδρωμένα πλοία.

Τον Ιανουάριο, ιδρύθηκε μια νέα υπομονάδα, με την ονομασία Task Group 59.1, της οποίας η εστίαση είναι στη δοκιμή και την αναβάθμιση των βιομηχανικών συστημάτων για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Από τον περασμένο μήνα, η μονάδα έχει δοκιμάσει, αναβαθμίσει και πειραματιστεί με περισσότερα από 23 διαφορετικά μη επανδρωμένα συστήματα.

Η ομάδα εργασίας συμμετείχε στην άσκηση Digital Talon στις αρχές Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας πέτυχε να εκτοξεύσει εξ αποστάσεως ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό στη θάλασσα και δοκίμασε την κάθετη απογείωση και προσγείωση drones από ένα USV.

Σύμφωνα με τον Vandier, στόχος είναι να ξεκινήσει ο στόλος επιτήρησης drone πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στην Ολλανδία τον προσεχή Ιούνιο.

«Πρέπει να πειραματιστούμε με τις πρώτες συνομιλίες για αυτό και στη συνέχεια να συνεργαστούμε με τους συμμάχους για να βρούμε έναν κατάλληλο τρόπο για να συμβεί αυτό», πρόσθεσε.

Τα πιο πρόσφατα περιστατικά διακοπής του υποθαλάσσιου καλωδίου σημειώθηκαν στις 17 και 18 Νοεμβρίου, όταν ένα καλώδιο μιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών μεταξύ Λιθουανίας και Σουηδίας κόπηκε και ένα καλώδιο που συνδέει τη Φινλανδία με τη Γερμανία υπέστη ζημιά.

Οι έρευνες για τα περιστατικά συνεχίζονται ακόμη.

Σχόλια