Αντιμετωπίζοντας την απειλή: Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των εθνικών προγραμμάτων CUAS- Τι αναφέρει για την ΕΑΒ
Η αυξανόμενη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS) για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς έχει καταστήσει απαραίτητη την ανάπτυξη αποτελεσματικών τεχνολογιών αντιμετώπισης UAS (C-UAS).
Η πρώτη έκθεση της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας C-UAS Hub, με τίτλο " Countering the Threat: A Comprehensive Review of National C-UAS Programs ", προσφέρει μια αναλυτική επισκόπηση των εθνικών προγραμμάτων C-UAS από 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, της Ουκρανίας, αλλά και χωρών στη Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Νότια Αμερική.
Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας από τις απειλές που προέρχονται από μη κρατικούς φορείς και κράτη, όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, που διαθέτουν εξελιγμένα οπλοστάσια UAS. Παρουσιάζονται οι στρατηγικές και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση, την παρεμπόδιση και την εξουδετέρωση αυτών των απειλών, με έμφαση στις καινοτομίες που ενισχύουν την εθνική ασφάλεια.
Ο Ρόλος της Ελλάδας στις Τεχνολογίες C-UAS
Η Ελλάδα, έχοντας πλήρη επίγνωση των αυξανόμενων απειλών από τα UAS, έχει επενδύσει σημαντικά σε τεχνολογίες και πρωτοβουλίες C-UAS. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δοκιμάσει και υιοθετήσει συστήματα αντιμετώπισης UAS, βασισμένα σε τεχνολογίες radar και παρεμβολών σήματος. Μέσω συνεργασιών με το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια, εστιάζοντας στη συλλογική άμυνα κατά των UAS.
Ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα που έχει αναπτύξει (σύμφωνα με την μελέτη) η Ελλάδα είναι η παραλλαγή του συστήματος Drone Dome της ισραηλινής Rafael. Το σύστημα αυτό παρέχει προστασία έναντι των τουρκικών UAS, εντοπίζοντας, παρακολουθώντας και εξουδετερώνοντάς τα μέσω παρεμβολών επικοινωνίας και GPS. Διαθέτει επίσης δυνατότητα χρήσης λέιζερ 10 κιλοβάτ, που καταστρέφει εχθρικά drones σε αποστάσεις έως και 2 χλμ.
Η Ελλάδα πρωτοστατεί και σε διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως το Project Courageous της Interpol, που αποσκοπεί στην προστασία δημόσιων χώρων και μεγάλων εκδηλώσεων από drones. Μέσω του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε αστικά περιβάλλοντα, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για την αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων απειλών.
Στον ναυτικό τομέα, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενσωμάτωσε την τεχνολογία C-UAS "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" της ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) σε φρεγάτες κλάσης Ύδρα. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί προηγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου για ανίχνευση και παρεμβολή εναέριων απειλών. Ο "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" απέδειξε την αξία του στην Ερυθρά Θάλασσα, εξουδετερώνοντας πολλαπλές απειλές UAS χωρίς τη χρήση δαπανηρών πυραύλων.
Κύριες εγχώριες εταιρείες anti-UAS: Intracom Defense, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)
Τουρκία: Πρωτοπόρος στις Τεχνολογίες C-UAS
Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη στον τομέα C-UAS, αξιοποιώντας την ισχυρή αμυντική της βιομηχανία. Οι τουρκικές εταιρείες Aselsan, Meteksan και Roketsan έχουν αναπτύξει πολυάριθμα συστήματα C-UAS που χρησιμοποιούνται για την προστασία συνόρων, στρατιωτικών βάσεων και κρίσιμων υποδομών.
Ένα από τα πιο γνωστά συστήματα της Aselsan είναι το IHTAR, που περιλαμβάνει radar, παρεμβολείς RF και λύσεις κατευθυνόμενης ενέργειας. Το GERGEDAN, επίσης της Aselsan, προσφέρει παρεμβολές ευρέως φάσματος, ενώ το CHAMELEON μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο εχθρικών UAS μέσω μίμησης σημάτων.
Η Meteksan έχει αναπτύξει το σύστημα KAPAN, το οποίο συνδυάζει το radar Retinar FAR για ανίχνευση drones μεγάλων αποστάσεων, με κάμερες EO/IR και προαιρετικά όπλα λέιζερ. Παράλληλα, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου SEYMEN παρέχει παρεμβολές GPS και συστημάτων διοίκησης και ελέγχου (C2), προστατεύοντας από διάφορες εναέριες απειλές.
Κύριες εγχώριες εταιρείες anti-UAS: Aselsan, Roketsan, Meteksan
Συμπέρασμα
Η έκθεση του C-UAS Hub αναδεικνύει τη σημασία των τεχνολογιών C-UAS στη σύγχρονη γεωπολιτική σκηνή. Είτε πρόκειται για στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε για την προστασία κρίσιμων υποδομών και δημόσιων χώρων, οι λύσεις C-UAS έχουν καταστεί απαραίτητες. Ελλάδα και Τουρκία, ως γεωπολιτικά σημαντικές χώρες, επενδύουν συνεχώς στην ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένων συστημάτων, συμβάλλοντας τόσο στην εθνική όσο και στη συλλογική ασφάλεια
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.