Σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και Εθνική Άμυνα


Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες το " Σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης "


(Συντάκτης: Συμβουλευτική Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης)
Η Συμβουλευτική Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης (TN) υπό τον Πρωθυπουργό, συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 και συντονίστηκε από την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, αναλαμβάνοντας την αποστολή να διαμορφώσει μια εθνική πολιτική για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ΤΝ. 
Ακολουθεί η ενότητα για τον τομέα της Εθνικής Άμυνας
6.4 Άμυνα
Η γεωγραφική θέση και το ανάγλυφο της Ελλάδας προσφέρονται για πιθανές εφαρμογές της ΤΝ στον τομέα της Άμυνας, ιδίως στη σημερινή εποχή των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στην Ευρώπη. Το ορεινό έδαφος και τα χιλιάδες διάσπαρτα νησιά σχηματίζουν ένα ιδιόμορφο περιβάλλον που είναι δύσκολο να παρακολουθείται κεντρικά και συνεχώς.
Οι ΕΔ θα χρειαστούν εξειδικευμένο προσωπικό και πόρους για τη συνεπή ψηφιοποίηση, εύκολη πρόσβαση και διακυβέρνηση των δεδομένων που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη εφαρμογών ΤΝ. Είναι επίσης κρίσιμο να δημιουργηθούν συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες που θα μπορούσαν να σχεδιάσουν, δοκιμάσουν και βοηθήσουν στην ανάπτυξη προηγμένων λύσεων άμυνας με τεχνολογία ΤΝ.
6.4.1 Υφιστάμενη κατάσταση και άμεσες ενέργειες
Εστιάζοντας στην απόκτηση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής κατάρτισης μέσω εξειδικευμένης εκπαίδευσης στην επιστήμη των υπολογιστών, την επιστήμη των δεδομένων και τις προηγμένες δεξιότητες πληροφορικής εντός των ΕΔ, η Ελλάδα μπορεί να  αξιοποιήσει και να ενισχύσει τις ικανότητές της στον τομέα της ΤΝ. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές πηγές δεδομένων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την εκπαίδευση μοντέλων ΤΝ. Αυτά τα δεδομένα πρέπει να συλλέγονται, να ψηφιοποιούνται με συνέπεια και να καταγράφονται.
Η πιο άμεση ανάγκη για τις ελληνικές ΕΔ είναι να προωθήσουν την τεχνική κατάρτιση του προσωπικού τους σε τομείς που σχετίζονται με την πληροφορική, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης των υπολογιστών, της επιστήμης των δεδομένων και των κλάδων που σχετίζονται με την ΤΝ. Επικροτούμε τη σύσταση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής, το οποίο θα προσφέρει ευκαιρίες σταδιοδρομίας (συμπεριλαμβανομένων μεταπτυχιακών τίτλων, δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για εφευρέσεις κ.λπ.) για αξιωματικούς εκπαιδευμένους στο υψηλότερο επίπεδο των τομέων πληροφορικής.
Εκτός από το μόνιμο προσωπικό, θα ήταν ωφέλιμο να εντοπιστούν και να αξιοποιηθούν τα τεχνικά ταλέντα κάθε μονάδας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Χρειάζεται να δίνεται η ευκαιρία σε άτομα με εξειδικευμένη εκπαίδευση στην ΤΝ (ή εξειδίκευση σε άλλους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο παρουσιάζεται στην συνέχεια) να εκτίσουν τη στρατιωτική τους θητεία απασχολούμενοι σε σχετικά έργα εντός του στρατού. Η δυνατότητα αυτή συνιστάται να αφορά και τους Έλληνες αποδήμους οι οποίοι, έχοντας αναβάλει τη στρατιωτική τους θητεία για να ολοκληρώσουν σπουδές υψηλού επιπέδου στο εξωτερικό, διστάζουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα καθώς αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να εκτίσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Για παράδειγμα, η εναλλακτική δυνατότητα να ολοκληρώνεται η στρατιωτική θητεία με εργασία σε τομείς τεχνολογίας σχετικούς με την εξειδίκευσή τους μπορεί να καταστεί αρκετά ελκυστική.
Για να προετοιμαστεί το έδαφος για την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ΤΝ, προτείνουμε οι ΕΔ να ξεκινήσουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κεντρικής συλλογής, ψηφιοποίησης, εναρμόνισης, περιγραφής και ταξινόμησης των δεδομένων που συλλέγονται από τις ΕΔ για να χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές εδαφικής ανάλυσης, όπως αυτές της χαρτογράφησης και της πολιτικής προστασίας.
Οι ΕΔ πρέπει να αναπτύξουν συνεργασία με νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας διττής χρήσης και σε ένα σύνολο δυνατοτήτων για την αξιολόγηση, την εξέταση και την εφαρμογή τέτοιων καινοτόμων λύσεων σε όλο το φάσμα των ΕΔ. Πρότυπα για τέτοιες δομές υπάρχουν σε πολλές άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, κ.λπ. Η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Πρόταση 6.5: Ενίσχυση της τεχνικής επάρκειας, της συλλογής και διαχείρισης δεδομένων, καθώς και της ανάπτυξης τεχνολογίας διττής χρήσης.
Οι Ελληνικές ΕΔ πρέπει να ενισχύσουν την τεχνική επάρκεια στον τομέα της πληροφορικής και των επιστημών δεδομένων μέσω του Κοινού Σώματος Πληροφορικής, αναπτύσσοντας ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συλλογής και διαχείρισης δεδομένων και θεσμοθετώντας γέφυρα συνεργασίας με νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τεχνολογία ΤΝ διττής χρήσης, υποστηριζόμενη από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας.
Νόμος 5110/2024 - ΦΕΚ 75/Α/24-5-2024, Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις, https://sse.army.gr https://search.et.gr
Μία από τις βασικές δράσεις που οφείλει να αναπτύξει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, είναι η δημιουργία ελεγχόμενων περιβαλλόντων δοκιμών (sandboxes). Αυτά τα περιβάλλοντα πρέπει να επεξεργάζονται αποχαρακτηρισμένα δεδομένα, παρέχοντας ένα ασφαλές περιβάλλον, εντός του οποίου οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι εταιρείες τεχνολογίας διττής χρήσης, θα μπορούν να επιδείξουν την αποτελεσματικότητα των λύσεων τους. Αυτό όχι μόνο θα επιτρέψει την ασφαλή εξερεύνηση καινοτόμων λύσεων, αλλά θα διευκολύνει και τον εντοπισμό πιθανών εφαρμογών ΤΝ στον τομέα της Άμυνας. Παρέχοντας μια πλατφόρμα όπου η τεχνολογία μπορεί να πιστοποιηθεί, το Κέντρο θα καλλιεργεί τη συνεργασία και την υιοθέτηση προηγμένων λύσεων ΤΝ στον τομέα της Άμυνας. Το Κέντρο οφείλει να διευκολύνει την εφαρμογή πιλοτικών δοκιμών στο πεδίο, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ασφαλούς και αξιόπιστης ΤΝ. Η αξιολόγηση κατόπιν των δοκιμών θα οδηγεί στη συγκριτική επισκόπηση των συστημάτων ΤΝ με τα καθιερωμένα πρότυπα και με μετρήσιμα στοιχεία απόδοσης, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι λειτουργούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά σε σύγκριση με τις υπάρχουσες λύσεις. Οι έλεγχοι συμμόρφωσης με τα πρότυπα ασφαλείας και η αυστηρή αξιολόγηση για τα συστήματα ΤΝ, θα διασφαλίσουν ότι τηρούνται τα πρότυπα ασφαλείας και οι κανονιστικές απαιτήσεις, εξαλείφοντας παράλληλα πιθανές ανησυχίες, αναφορικά με την ιδιωτικότητα των δεδομένων, την αμεροληψία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Είναι απαραίτητο να παρέχεται χρηματοδότηση τόσο σε επίπεδο μεμονωμένου έργου όσο και σε επίπεδο φορέα. Αυτή η υποστήριξη μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα οικονομικά και άλλα οφέλη, αντισταθμίζοντας το κόστος λειτουργίας του Κέντρου.
Επενδύοντας σε καινοτόμα έργα, το Κέντρο μπορεί να προωθήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας για την άμυνα, διασφαλίζοντας παράλληλα έναβιώσιμο επιχειρησιακό μοντέλο.

Υ.Γ
Το σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης ειδικά για τον τομέα της Εθνικής Άμυνας, κατά την άποψή μας είναι μια αρχική προσέγγιση, κάποιες προτάσεις που δεν καλύπτουν όλο το εύρος και το φάσμα των δραστηριοτήτων της Άμυνας που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την ΤΝ.

Σχόλια