Η ύπαρξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε κίνδυνο από δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ


ΧΑΓΗ, 2 Δεκεμβρίου ( Reuters ) - Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι απειλές που αντιμετωπίζει το ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και των ρωσικών εντολών για μέλη του προσωπικού, «θέτουν σε κίνδυνο την ίδια του την ύπαρξη».

Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη των 124 μελών του δικαστηρίου, ο πρόεδρος δικαστής Tomoko Akane δεν κατονόμασε τη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τους ανέφερε ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είναι ξεκάθαρο από οποιαδήποτε μέτρηση, με οποιοδήποτε σημείο αναφοράς, αυτή η συνέλευση βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή», είπε ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Καν στην ομιλία του κατά την έναρξη της διάσκεψης.

"Αντιμετωπίζουμε άνευ προηγουμένου προκλήσεις. Βλέπουμε θύματα της κοινωνίας των πολιτών, επιζώντες, την ανθρωπότητα γενικότερα, νομίζω ότι έχουν άνευ προηγουμένου προσδοκίες", είπε ο Χαν.

Η Ρωσία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Χαν δύο μήνες αφότου το δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ένταλμα κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν .

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε τον Ιούνιο νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στο δικαστήριο ως απάντηση στο αίτημα του Καν για ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην αρχηγού άμυνας του, Γιόαβ Γκάλαντ.

«Το Δικαστήριο έχει υποστεί επιθέσεις που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη νομιμότητα και την ικανότητά του να αποδίδει δικαιοσύνη και να πραγματοποιεί το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα· μέτρα καταναγκασμού, απειλές, πιέσεις και πράξεις δολιοφθοράς», είπε ο Ακανέ, προσθέτοντας ότι έχουν εκδοθεί περισσότερα εντάλματα κατά του δικαστηρίου. εργαζομένων.

Το ΔΠΔ απειλείται επίσης με δρακόντειες οικονομικές κυρώσεις από ιδρύματα άλλου μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας σαν να ήταν τρομοκρατική οργάνωση. είπε.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλος του δικαστηρίου, η εξέχουσα στρατιωτική και οικονομική δύναμη του κόσμου θα μπορούσε να υπονομεύσει το ΔΠΔ διπλωματικά και πολιτικά και με οικονομικές κυρώσεις που στοχεύουν το προσωπικό του.

Είπε ότι το δικαστήριο απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε "απόπειρα επηρεασμού της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας (του). Απορρίπτουμε αποφασιστικά τις προσπάθειες πολιτικοποίησης της λειτουργίας μας. Συμμορφωνόμαστε και θα συμμορφωνόμαστε πάντα μόνο με το νόμο, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες."

Το δικαστήριο ιδρύθηκε το 2002 για να διώξει τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την γενοκτονία και το έγκλημα της επίθεσης όταν τα κράτη μέλη δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να το κάνουν τα ίδια.


Σχόλια