Ο εκσυγχρονισμός των παλαιών συστημάτων πληροφορικής αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι παλαιές τεχνολογίες, ή legacy συστήματα, αν και αποτελούν τον πυρήνα των λειτουργιών, επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις με τεχνολογικό χρέος (δαπάνες), μειώνοντας την αποδοτικότητα και την ικανότητα προσαρμογής στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις. Ωστόσο, η εμφάνιση των γενεσιουργών τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (gen AI) φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις.
Το Πρόβλημα των Legacy Συστημάτων
Περίπου το 70% του λογισμικού που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες του Fortune 500 έχει αναπτυχθεί πριν από 20 ή περισσότερα χρόνια. Αυτά τα συστήματα, αν και λειτουργούν, αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα όπως υψηλό κόστος συντήρησης, έλλειψη ευελιξίας και αυξημένο ρίσκο λόγω της αποχώρησης των παλαιότερων προγραμματιστών. Εξαιτίας του υψηλού κόστους (συχνά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια), του χρόνου που απαιτείται (5-7 χρόνια) και της διαταραχής που προκαλείται, οι επιχειρήσεις συχνά αποφεύγουν να εκσυγχρονίσουν τα συστήματά τους.
Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία γίνεται ζωτικής σημασίας για την επιχειρηματική αξία, η ανάγκη για εκσυγχρονισμό γίνεται επιτακτική. Οι νέες τεχνολογίες, όπως η gen AI και το cloud, καθιστούν τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού πιο προσιτές, τόσο οικονομικά όσο και χρονικά.
Gen AI: Μείωση Κόστους και Επιτάχυνση Εκσυγχρονισμού
Η gen AI αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο εκσυγχρονισμού κατά 40-50%. Ένα παράδειγμα είναι η μετατροπή συστημάτων μιας χρηματοοικονομικής εταιρείας, που παλαιότερα κόστιζε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σήμερα το κόστος έχει πέσει στο μισό με τη χρήση gen AI.
Το κλειδί για την επιτυχία δεν είναι απλώς η μετάφραση του κώδικα σε νέα γλώσσα, αλλά η βελτίωση των επιχειρησιακών διαδικασιών.
Η gen AI προσφέρει τη δυνατότητα να αποσαφηνίζει περίπλοκα legacy συστήματα, μετατρέποντας τη δυσνόητη τεκμηρίωση και τον κώδικα σε κατανοητές περιγραφές. Αυτό επιτρέπει στους ειδικούς των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά, αποφασίζοντας τι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και τι μπορεί να εγκαταλειφθεί.
Αυτόνομοι Agent Gen AI: Το Επόμενο Βήμα
Η πραγματική επανάσταση έρχεται με τη δημιουργία αυτόνομων agent gen AI. Αυτοί οι πράκτορες μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα, με ανθρώπινη επίβλεψη, και να συνεργάζονται για να ολοκληρώσουν σύνθετες διαδικασίες. Από την ανάλυση δεδομένων και τον σχεδιασμό δοκιμών έως την ασφάλεια και την τεκμηρίωση, οι agent αυτοί μειώνουν δραστικά τον χρόνο και το κόστος ανάπτυξης.
Για παράδειγμα, μια τράπεζα κατάφερε να μειώσει κατά 40% τον χρόνο εκσυγχρονισμού του κώδικα 20.000 γραμμών, ενώ ένας παγκόσμιος ασφαλιστικός οργανισμός αύξησε την αποδοτικότητα κατά 50% μέσω της χρήσης gen AI.
Η οργάνωση των agent σε "εργοστάσια" και η δημιουργία πλατφόρμων επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση εργαλείων και υπηρεσιών, διευκολύνοντας τη διαχείριση και την κλιμάκωση της gen AI σε ολόκληρη την επιχείρηση.
Κλιμάκωση της Αξίας
Η πραγματική αξία της gen AI προέρχεται από την κλιμάκωση. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν σε κεντρικές δυνατότητες gen AI, αναπτύσσοντας εργοστάσια και πλατφόρμες που επιτρέπουν τη γρήγορη δημιουργία και διαχείριση agent. Αυτό απαιτεί επίσης μια αλλαγή στη στρατηγική ταλέντων, με έμφαση στη συνεχή κατάρτιση και προσαρμογή του επιχειρησιακού μοντέλου.
Συμπεράσματα και Επόμενα Βήματα
Για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της gen AI, οι επιχειρήσεις πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα:
- Αμφισβήτηση μακροχρόνιων έργων. Επανεξέταση προτάσεων που απαιτούν πολυετή ανάπτυξη και μεγάλα κόστη.
- Εστίαση στα μεγαλύτερα προβλήματα. Ανάπτυξη λύσεων gen AI για τα πιο πολύπλοκα και δαπανηρά ζητήματα.
- Εντατική παρακολούθηση της αξίας. Σύνδεση των σχεδίων εκσυγχρονισμού με σαφή επιχειρησιακά αποτελέσματα.
- Προετοιμασία για οργανωτικές αλλαγές. Αναδιάρθρωση της στρατηγικής ταλέντων και του λειτουργικού μοντέλου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.