Επιβεβαίωση Ελληνικών χωρικών υδάτων και ΑΟΖ από Ευρωπαϊκό Δίκτυο Θαλάσσιων Παρατηρήσεων και Δεδομένων (EMODnet)


Μπάμπης Παπασπύρος
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Θαλάσσιων Παρατηρήσεων και Δεδομένων (EMODnet) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρέχει ανοιχτή πρόσβαση σε δεδομένα για το θαλάσσιο περιβάλλον και τις δραστηριότητες της Γαλαζίας Οικονομίας. Λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος για την άντληση και την ανάλυση θαλάσσιων πληροφοριών, εξυπηρετώντας ένα ευρύ φάσμα χρηστών, από ερευνητές και περιβαλλοντικούς παράγοντες, έως δημόσιες αρχές και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μέσω της διαδικτυακής πύλης emodnet.ec.europa.eu , το EMODnet δίνει πρόσβαση σε δεδομένα που καλύπτουν όλο το θαλάσσιο περιβάλλον, από τις ακτές έως τα ανοιχτά ύδατα και από την επιφάνεια έως τα πυθμένα των ωκεανών. Επιπλέον, περιλαμβάνει πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Γαλαζίας Οικονομίας , όπως η πυκνότητα των πλοίων, οι θαλάσσιες πλατφόρμες και οι θαλάσσιοι χωροταξικοί σχεδιασμοί των κρατών-μελών της ΕΕ.

Τονίζεται ότι η Ελλάδα (όπως και η Κροατία) δεν έχει ακόμη υιοθετήσει Maritime Spatial Plan (Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό). Μέχρι στιγμής έχουν εκπονηθεί τομεακά σχέδια για την υδατοκαλλιέργεια, (2011, προς αναθεώρηση), τον τουρισμό (υπό οριστικοποίηση) και τη βιομηχανία, (2009, προς αναθεώρηση), τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυντήριες γραμμές χωροταξικού σχεδιασμού για τα χερσαία, παράκτια και θαλάσσια τμήματα του κάθε τομέα

Η Παρουσίαση των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)

Σύμφωνα με την εικόνα από το EMODnet που παρουσιάζεται στο παράρτημα για την Ελλάδα, φαίνεται η χαρτογράφηση των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Η εικόνα αυτή δείχνει τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες με βάση τα 12 ναυτικά μίλια για τα χωρικά ύδατα, ενώ ταυτόχρονα απεικονίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας, όπως ορίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις.


Η απεικόνιση αυτή, η οποία παρουσιάζει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, αντικατοπτρίζει τις εθνικές θέσεις της χώρας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), το οποίο δίνει στα κράτη το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα μέχρι και 12 ναυτικά μίλια. Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να το κάνει και στο Αιγαίο, παρά τις ενστάσεις της Τουρκίας.
Σημασία των Δεδομένων του EMODnet για την Ελλάδα
Η παρουσίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ στο EMODnet με αυτόν τον τρόπο, παρέχει μια αντικειμενική και επίσημη αναγνώριση των εθνικών θέσεων της Ελλάδας. Αυτή η χαρτογράφηση έχει ιδιαίτερη σημασία σε διεθνές επίπεδο, καθώς το EMODnet αποτελεί μια αξιόπιστη πηγή θαλάσσιων δεδομένων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενισχύει τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ελληνικών αξιώσεων στις θαλάσσιες ζώνες, διευκολύνοντας τις διμερείς και διεθνείς συνεργασίες με άλλες χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα δεδομένα του EMODnet είναι κρίσιμα για την υποστήριξη εθνικών και διεθνών δράσεων για την προστασία και τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων της Ελλάδας.
Η παρουσίαση των ελληνικών θέσεων μέσω αυτής της πλατφόρμας συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση και διαχείριση των εθνικών θαλάσσιων ζωνών και προάγει τη συνεργασία με άλλες χώρες για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν την ΑΟΖ και τη θαλάσσια χωροταξία στην περιοχή της Μεσογείου.
Επιπλέον, η εγκυρότητα των ελληνικών θέσεων ενισχύεται περαιτέρω από την παρουσίαση αντίστοιχου χάρτη για την Τουρκία
που παρέχει το ίδιο το EMODnet. Ο χάρτης αυτός, ο οποίος αναγνωρίζει επίσης τα ελληνικά χωρικά στα 12 ναυτικά μίλια και τον ΑΟΖ όπως έχει οριστεί ελληνική σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, επιβεβαιώνει την αντικειμενικότητα της πλατφόρμας και τη δέσμευση της στη διεθνή νομιμότητα.
Συμπέρασμα
Το EMODnet, μέσω της χαρτογράφησης των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας, παρέχει μια αξιόπιστη βάση δεδομένων που υποστηρίζει τις εθνικές μας θέσεις και αναγνωρίζει την ελληνική ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα σύμφωνα με τις διεθνές δίκαιο. Αυτή η παρουσίαση ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, εξυπηρετώντας παράλληλα τους σκοπούς της ειρηνικής συνεργασίας και της βιώσιμης ανάπτυξης των θαλάσσιων πόρων.


Σχόλια