Μπάμπης Παπασπύρος
Το Bitcoin είναι ένα είδος ψηφιακού χρήματος, το οποίο υπάρχει μόνο στο διαδίκτυο και δεν είναι φυσικό, όπως τα νομίσματα που έχουμε στα πορτοφόλια μας. Δημιουργήθηκε το 2009 από έναν άνθρωπο ή ομάδα που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, και είναι το πρώτο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα.
Τι ακριβώς είναι το Bitcoin;
Το Bitcoin βασίζεται στην τεχνολογία του blockchain, ένα είδος «ψηφιακού βιβλίου» που καταγράφει όλες τις συναλλαγές. Το blockchain είναι αποκεντρωμένο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή (όπ;ως τράπεζα ή κυβέρνηση) που το ελέγχει. Αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει στο Bitcoin να είναι ανθεκτικό σε κεντρικούς ελέγχους, ενώ παράλληλα οι συναλλαγές του είναι διαφανείς και προσβάσιμες από οποιονδήποτε.
Το Bitcoin έχει περιορισμένο αριθμό «νομισμάτων» που θα κυκλοφορήσουν ποτέ – περίπου 21 εκατομμύρια. Αυτό το χαρακτηριστικό, γνωστό ως σπανιότητα, κάνει το Bitcoin ελκυστικό για επενδυτές, καθώς η τιμή του ενδέχεται να αυξάνεται όσο η ζήτηση μεγαλώνει και η προσφορά παραμένει σταθερή.
Πώς λειτουργεί το Bitcoin;
Το Bitcoin δεν λειτουργεί όπως οι παραδοσιακές τράπεζες. Όταν κάποιος θέλει να στείλει Bitcoin σε κάποιον άλλον, αυτή η συναλλαγή γίνεται με χρήση ενός δημόσιου δικτύου υπολογιστών που επιβεβαιώνει την πράξη και την καταγράφει στο blockchain. Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται «εξόρυξη» (mining), και οι υπολογιστές που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία επιβραβεύονται με νέα Bitcoins. Όμως, όσο περισσότεροι «εξορύσσουν», τόσο πιο δύσκολο γίνεται να κερδίσει κάποιος νέα Bitcoins, κάτι που προστατεύει την τιμή του.
Πώς μπορεί κανείς να επενδύσει στο Bitcoin;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να επενδύσει κανείς στο Bitcoin. Ας δούμε τους πιο δημοφιλείς:
- Αγορά Bitcoin: Ο πιο απλός τρόπος είναι να αγοράσει κανείς Bitcoin μέσω μιας πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, όπως το Binance, Coinbase ή Kraken. Εκεί, με έναν λογαριασμό και μια σύνδεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή κάρτα, μπορεί κάποιος να αγοράσει Bitcoin.
- Πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων (Wallet): Μόλις αγοράσει Bitcoin, καλό είναι να το αποθηκεύσει σε ένα ασφαλές ψηφιακό «πορτοφόλι» για να μην κινδυνεύει να το χάσει. Τα πορτοφόλια μπορούν να είναι «ψηφιακά» (σε εφαρμογές) ή φυσικά (σε ειδικές συσκευές). Ένα τέτοιο πορτοφόλι προστατεύει τον χρήστη από απώλειες λόγω χάκινγκ σε ανταλλακτήρια.
- Επενδυτικά προϊόντα σε Bitcoin: Υπάρχουν και χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως τα Bitcoin ETFs ή funds, που επιτρέπουν στους επενδυτές να επενδύσουν σε Bitcoin χωρίς να το κατέχουν απευθείας.
- Εξόρυξη (Mining): Για τους πιο τεχνικά καταρτισμένους, υπάρχει η δυνατότητα της εξόρυξης, όμως αυτή η μέθοδος έχει υψηλό κόστος σε εξοπλισμό και ρεύμα και είναι προτιμότερη για μεγαλύτερες εταιρείες.
Η επένδυση στο Bitcoin ενέχει κινδύνους. Είναι ένα αρκετά ασταθές περιουσιακό στοιχείο, με συχνές αυξομειώσεις στην τιμή του. Για παράδειγμα, η τιμή του μπορεί να διπλασιαστεί ή να μειωθεί στο μισό μέσα σε λίγες μέρες. Επιπλέον, επειδή είναι αποκεντρωμένο, αν κάποιος χάσει το πορτοφόλι του ή τους κωδικούς του, είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτηθεί το χαμένο ποσό.
Οι ειδικοί προτείνουν να επενδύει κανείς μόνο χρήματα που είναι διατεθειμένος να χάσει και να παρακολουθεί συνεχώς την αγορά, αν και ακόμα καλύτερα είναι να έχει έναν μακροχρόνιο ορίζοντα για τις επενδύσεις του.
Γιατί είναι δημοφιλές το Bitcoin;
Το Bitcoin θεωρείται ένα νέο είδος επένδυσης και μια εναλλακτική στα παραδοσιακά νομίσματα, ιδίως σε περιόδους κρίσης ή πληθωρισμού. Λόγω της έλλειψης κεντρικού ελέγχου, πολλοί το βλέπουν σαν «ψηφιακό χρυσό» που δεν επηρεάζεται εύκολα από οικονομικές κρίσεις και κυβερνητικές πολιτικές.
Συμπερασματικά
Το Bitcoin είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά οικονομικά εργαλεία της σύγχρονης εποχής. Ενώ προσφέρει πολλές ευκαιρίες, ειδικά για τους νέους επενδυτές, έχει και αρκετούς κινδύνους. Μια καλή κατανόηση της αγοράς και της τεχνολογίας είναι σημαντική πριν κάποιος αποφασίσει να επενδύσει σε αυτό το κρυπτονόμισμα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.