Κινέζικο σύστημα Laser Anti-Drone στο Ιράν;


Το Ιράν φέρεται να έχει αποκτήσει ένα κινεζικό ενεργειακό όπλο που κατευθύνεται με λέιζερ. Το σύστημα προορίζεται για την καταστροφή drones υπό ορισμένες συνθήκες, διαθέτει δε και άλλες νέες δυνατότητες anti-drone. 

Η ιρανική κυβέρνηση διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια εξάπλωση των drones, συμπεριλαμβανομένων των καμικάζι drones, αλλά αντιμετωπίζει επίσης πολλές από τις ίδιες κατηγορίες απειλών, ειδικά από το Ισραήλ. Εικόνες που λέγεται ότι δείχνουν ένα σύστημα anti-drone λέιζερ στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο την περασμένη Παρασκευή. 

Το σύστημα φέρεται να αναπτύχθηκε ως μέρος των μέτρων ασφαλείας, γύρω από ένα σπάνιο δημόσιο κήρυγμα του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Στις δηλώσεις του, ο Χαμενεΐ  υπερασπίστηκε το πρόσφατο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, επαίνεσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς πέρυσι που προκάλεσαν μια αυξανόμενη περιφερειακή σύγκρουση και είπε ότι οι πληρεξούσιοι που υποστηρίζονται από το Ιράν θα συνεχίσουν να πολεμούν παρά την σειρά  στοχευμένων δολοφονιών . 

Πολλοί παρατηρητές έχουν αναγνωρίσει το σύστημα λέιζερ anti-drone, που φαίνεται στις φωτογραφίες που εμφανίστηκαν πρόσφατα ως παράδειγμα του Silent Hunter της Κίνας, αλλά αυτό φαίνεται να είναι λάθος. 

Γνωστές εικόνες του Silent Hunter, και μακέτες του, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων σε υπηρεσία στη Σαουδική Αραβία, δείχνουν ότι έχει έναν πυργίσκο με ένα μόνο μεγάλο κυκλικό άνοιγμα (πιθανότατα τη διεύθυνση της δέσμης του) στη δεξιά πλευρά ενός κεντρικού ιστού. Ο πυργίσκος του Silent Hunter έχει επίσης μικρότερα κυκλικά ανοίγματα, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν ηλεκτρο-οπτικές ή/και υπέρυθρες κάμερες για ανίχνευση στόχου, παρακολούθηση και εμπλοκή στα δεξιά και στα αριστερά του κύριου ιστού.

 


Ενώ το σύστημα που λέγεται ότι αναπτύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη έχει παρόμοιο συνολικό σχεδιασμό, έχει ένα μόνο μεγάλο διάφραγμα στην αριστερή πλευρά. Επιπλέον, υπάρχει ένα διάφραγμα με πιο τετραγωνισμένο σχήμα στη δεξιά πλευρά. Ο κεντρικός ιστός έχει επίσης διαφορετικό σχεδιασμό. 
Μια παρόμοια, αν όχι πανομοιότυπη διάταξη είναι ορατή στην κινεζική βιβλιογραφία μάρκετινγκ για ένα άλλο όπλο λέιζερ αντί-drone που ονομάζεται Shen Nung (επίσης μεταγραφή Shennong). 

Μια αυτόματη μετάφραση των προδιαγραφών στην κινεζική γλώσσα για το Shen Nung, που φαίνεται παρακάτω, λέει ότι είναι ικανό να ανιχνεύει drones έως και 3,1 μίλια (πέντε χιλιόμετρα) μακριά χρησιμοποιώντας το ραντάρ του. 
Το λέιζερ του συστήματος, που δηλώνεται ότι είναι στην περιοχή ισχύος 10 έως 20 κιλοβάτ, λέγεται ότι είναι ικανό να εκτοξεύει επιθέσεις σε εμβέλεια σχεδόν 2 μιλίων (τρία χιλιόμετρα) και στην πραγματικότητα να καταστρέφει στόχους που φτάνουν σε απόσταση ενός μιλίου (ενάμιση χιλιόμετρο). 
Η μετάφραση των προδιαγραφών υποδεικνύει επίσης ότι το λέιζερ μπορεί να λειτουργεί για έως και 200 ​​δευτερόλεπτα (λίγο πάνω από τρία λεπτά) κάθε φορά και χρειάζεται «λιγότερο από» πέντε λεπτά για να φορτιστεί για μια νέα εμπλοκή μεταξύ των «βολών». 
Αυτό υπογραμμίζει ορισμένα από τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ενεργειακών όπλων που κατευθύνονται με λέιζερ, τα οποία μπορούν να εμπλέκουν μόνο έναν στόχο ταυτόχρονα και μπορεί να απαιτήσουν κάποιο χρόνο για επαναφόρτιση και ψύξη του συστήματος μεταξύ των βολών.


Σχόλια