Το Hub for EU Defence Innovation (HEDI) είναι βασικό στοιχείο της Στρατηγικής Πυξίδας για την ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ, που δημιουργήθηκε για την ενίσχυση της καινοτομίας στον αμυντικό τομέα της ΕΕ. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2022 και λειτουργεί υπό την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας (EDA) για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών, τη βελτίωση της ανταλλαγής τεχνολογικών ιδεών και την ευθυγράμμιση των πρωτοβουλιών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.
Το HEDI χρησιμεύει ως πλατφόρμα για την τόνωση και τη διευκόλυνση της συνεργασίας για την αμυντική καινοτομία μεταξύ των κρατών μελών, διασφαλίζοντας παράλληλα συνέργειες με τις σχετικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδίως με το πρόγραμμα αμυντικής καινοτομίας της ΕΕ, τη συνοχή με τις πρωτοβουλίες καινοτομίας του ΝΑΤΟ και άλλους οργανισμούς αμυντικής καινοτομίας της ΕΕ. Ο κόμβος θα ενισχύσει τις υφιστάμενες δραστηριότητες καινοτομίας του Οργανισμού, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει νέες.
Η δομή του HEDI βασίζεται σε τρεις άξονες: αναγνώριση καινοτόμων ιδεών, εφαρμογή τους και διάχυση γνώσης. Μέσω αυτών, το HEDI εντοπίζει νέες τεχνολογίες, αξιολογεί τις δυνατότητες τους και υποστηρίζει ερευνητές, επιχειρήσεις και start-ups. Παράλληλα, παρέχει βραβεία καινοτομίας και διοργανώνει διαγωνισμούς, hackathons και επιδείξεις αμυντικής καινοτομίας.
Το HEDI έχει θεσπίσει συγκεκριμένα βήματα για την ανάπτυξη του, ώστε να αξιοποιήσει το πλήρες δυναμικό του ως πανευρωπαϊκή πλατφόρμα σχεδιασμού και πειραματισμού αμυντικών δυνατοτήτων. Οι κύριες υπηρεσίες του οργανώνονται σε έξι βασικούς τομείς: διαμόρφωση κοινής εικόνας, απονομή βραβείων, ερευνητικές πρωτοβουλίες, δοκιμές και επιδείξεις, συνεργασίες και διαδικασίες για την υιοθέτηση καινοτομιών.
Το νεοσύστατο ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μπορεί να αξιοποιήσει το HEDI ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη συνεργασιών σε επίπεδο ΕΕ, ενισχύοντας την ελληνική συμμετοχή σε αμυντικές καινοτομίες και ερευνητικά προγράμματα. Μια τέτοια συνεργασία θα επέφερε ενίσχυση των εθνικών ικανοτήτων σε κρίσιμες τεχνολογίες και ανάπτυξη δεξιοτήτων στον εγχώριο αμυντικό τομέα.
Μέσω της υποστήριξης του HEDI, το ΕΛΚΑΚ μπορεί να συνδεθεί με ευρωπαϊκές και νατοϊκές καινοτόμες πρωτοβουλίες, να προσεγγίσει τεχνολογίες αιχμής, και να βρει χρηματοδότηση για έργα που θα ενισχύσουν την εθνική άμυνα και θα αναβαθμίσουν τις εγχώριες αμυντικές ικανότητες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.