Μπάμπης Παπασπύρος
Η πρόσφατη επίθεση της Χεζμπολάχ με το drone Mirsad-1 κοντά στη Βινιαμίνα, (με 4 νεκρούς και πάνω από τραυματίες), αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της αυξανόμενης απειλής των drones στον σύγχρονο πόλεμο. Τα drones, όπως το Mirsad-1 , τα οποία χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ από το 2002, μπορούν να εισέλθουν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ, πραγματοποιώντας αναγνωριστικές και επιθετικές επιχειρήσεις. Οι παραδοσιακές αμυντικές λύσεις, όπως τα αεροπορικά συστήματα μεγάλης κλίμακας, αποδεικνύονται σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές απέναντι στα μικρά, χαμηλά ιπτάμενα και οικονομικά drones που διαθέτουν οι αντίπαλες δυνάμεις.
Όπως επισημαίνει η Haaretz , το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα αυξανόμενο πρόβλημα: η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί drones χαμηλά ιπτάμενα για συλλογή πληροφοριών και επιθέσεις, με τα racer (αγωνιστικά) FPV drones να αποτελούν την τελευταία εξέλιξη. Τα υπάρχοντα αμυντικά συστήματα, αν και αποτελεσματικά σε πολλές απειλές, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτή τη νέα μορφή ασύμμετρης απειλής. Ο συνδυασμός της χαμηλής πτήσης και του μικρού μεγέθους των drones καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση και την εξουδετέρωσή τους με τα κλασικά συστήματα radar και πυραυλικής άμυνας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για μεγαλύτερες απειλές.
Τι πρέπει να γίνει;
Για να αντιμετωπιστεί η απειλή των μικρών drones, απαιτούνται εξειδικευμένα συστήματα που μπορούν να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και να εξουδετερώνουν χαμηλά ιπτάμενα αντικείμενα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή η ανάγκη έχει αναδείξει την απαίτηση για καινοτόμα radar και τεχνολογίες ανίχνευσης που θα μπορούν να αναγνωρίζουν και να αντιδρούν στις ιδιαιτερότητες των μικρών drones. Το Ισραήλ και άλλες χώρες πρέπει να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες που δεν θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τα κλασικά radar, αλλά θα χρησιμοποιούν και άλλους αισθητήρες (ειδικά radar, RF δέκτες, οπτικά, θερμικά & ακουστικά συστήματα).
Η ελληνική λύση: το radar" ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ "
Στην προσπάθεια αυτή, η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά. Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) έχει αναπτύξει εδώ και 7 χρόνια το ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής radar "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ". Το συγκεκριμένο σύστημα αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ανίχνευση μικρών drones, ακόμη και σε πολύ χαμηλές πτήσεις. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ είναι ότι μπορεί να εντοπίζει drones με ελάχιστη απόσταση από το έδαφος, ακόμη και όταν αυτά επιχειρούν αυτόνομα, χωρίς ηλεκτρονικές εκπομπές. Αυτό το χαρακτηριστικό το καθιστά ιδανικό για την αντιμετώπιση αυτής της μορφής ασύμμετρης απειλής, όπου τα drones δεν εντοπίζονται εύκολα με τα παραδοσιακά μέσα.
Το radar ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ συνδυάζει υψηλή ευαισθησία και δυνατότητες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας το μία σημαντική επιλογή για την ενσωμάτωση σε εθνικά και συμμαχικά συστήματα αεράμυνας. Σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες και συστήματα εξουδετέρωσης drones, όπως ο "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" , ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο στοιχείο για την προστασία στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών.
Συμπέρασμα
Η αυξανόμενη χρήση drones από οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ, υπογραμμίζει την ανάγκη για νέες λύσεις που θα μπορούν να ανιχνεύουν και να εξουδετερώνουν τις απειλές αυτές. Να σημειωθεί εδώ πως δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μια απειλή που δεν "βλέπεις".
Τα παραδοσιακά συστήματα αεράμυνας πρέπει να συμπληρωθούν, με καινοτόμα συστήματα που μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των χαμηλών πτήσεων και της αυτονομίας των drones. Η ελληνική τεχνολογία του radar ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, δείχνει το δρόμο για το πώς μπορούν οι σύγχρονες άμυνες να προσαρμοστούν στις νέες αυτές απειλές, προσφέροντας σημαντική προστιθέμενη αξία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.