Μικρά και φονικά drones που μεταφέρουν εκρηκτικά «κυνηγούν» πολίτες στη Χερσώνα

Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν νέα αεροπορική απειλή που έχει σκοτώσει 24 πολίτες και έχει τραυματίσει εκατοντάδες άλλους από τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της The Guardian, η πόλη της Χερσώνας στην Ουκρανία αντιμετωπίζει μια νέα απειλή καθώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που φέρουν εκρηκτικά αρκετά συχνά περιφέρονται στους δρόμους της πόλης. Οι ουκρανικές αρχές εκφράζουν ανησυχία για αυτή τη νέα τακτική της Ρωσίας, η οποία φαίνεται να χρησιμοποιεί drones ως μέρος της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης.


Η Χερσώνα, μια από τις πόλεις που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολεμικής ζώνης, έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή το 2022. Παρά την ανάκτηση της πόλης από τις ουκρανικές δυνάμεις πριν από μερικούς μήνες, η Ρωσία συνεχίζει να χτυπά με νέες μορφές επιθέσεων. Η χρήση drones αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς τα συγκεκριμένα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για κατασκοπεία όσο και για άμεσες επιθέσεις.

Τα drones που φέρουν εκρηκτικά μπορούν να πλήξουν στόχους με μεγάλη ακρίβεια, προκαλώντας καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων. Οι κάτοικοι της Χερσώνας ζουν σε διαρκή φόβο, ενώ οι τοπικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες τους για να προστατεύσουν την πόλη. Μέτρα όπως η βελτίωση της αεράμυνας και η ενημέρωση των πολιτών για τις απειλές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής αντιμετώπισης.
Η κλιμάκωση της χρήσης των drones από τη Ρωσία αντανακλά τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της σύγκρουσης, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για ειρήνη. Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενισχύει την ευελιξία των ρωσικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα δυσχεραίνει τις προσπάθειες άμυνας της Ουκρανίας.
Η εμβέλεια αυτών των μικρών drones, έως και 15 χιλιόμετρα ή περίπου εννέα μίλια, τους επιτρέπει να εκτοξεύονται κατά μήκος του ποταμού και πίσω. Είναι μικρά και αρκετά φθηνά ώστε η Ρωσία να αναπτύξει μεγάλους αριθμούς, και παρόλο που μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν στρατιωτικούς στόχους σε καλά καμουφλαρισμένα μέτωπα, είναι εύκολο να βρεις και να χτυπήσεις αμάχους στην καθημερινή τους ζωή. «Δεν υπάρχει αεράμυνα που να μπορεί να εντοπίσει αυτά τα μικρά drones και αν υπήρχαν οι σειρήνες θα ηχούσαν  μόνιμα», είπε ένας κάτοικος. Οι μόνοι τύποι άμυνας στους οποίους μπορούν να βασιστούν τώρα οι Ουκρανοί πολίτες είναι ο καιρός (τα drones έχουν πρόβλημα με την βροχή και τους δυνατούς ανέμους) και η τύχη ή πίστη στον Θεό.
Το άρθρο της 
The Guardian   καταγράφει την αβεβαιότητα που επικρατεί στη Χερσώνα, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις και ο άμαχος πληθυσμός, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα μορφή πολέμου. Η χρήση drones αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο της σύγχρονης τεχνολογίας που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι πολεμικές επιχειρήσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τους πολίτες και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια για την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή. 

Η κατάσταση παραμένει ρευστή και αναμένεται να εξελιχθεί περαιτέρω καθώς οι δύο πλευρές προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους.


Σχόλια