Η εμφάνιση αγνώστων drones πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες στους κόλπους της εθνικής ασφάλειας. Το συγκεκριμένο πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο στα τέλη του 2023, όταν η Αεροπορική Βάση Langley στη Βιρτζίνια έγινε στόχος μιας σειράς μυστηριωδών πτήσεων από άγνωστα drones. Η συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και άλλες εισβολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έθεσε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τέτοιες απειλές εντός της επικράτειάς τους.
Σύμφωνα με την WSJ ο Στρατηγός Μαρκ Κέλι, ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ήταν από τους πρώτους που ανησύχησαν από τις συνεχείς αναφορές για παραβίαση του εναέριου χώρου της βάσης Langley. Για αρκετές νύχτες, οι στρατιωτικοί κατέγραφαν την πτήση αγνώστων drones πάνω από την περιοχή, χωρίς όμως να καταφέρουν να τα αναγνωρίσουν ή να τα αναχαιτίσουν.
Τα drones ήταν πολύ μικρότερα από τα στρατιωτικά αεροσκάφη και δεν εμφανίζονταν πάντα στα radar.
Ο στόλος των drones, ο οποίος έφτανε έως και τα δώδεκα αεροσκάφη, εμφανιζόταν σε προκαθορισμένες ώρες, κατευθυνόμενος προς το στρατιωτικό λιμάνι του Norfolk, όπου εδρεύει μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές βάσεις των ΗΠΑ.
Παρά τις επίμονες προσπάθειες παρακολούθησης, η φύση και η προέλευση των drones παρέμεναν άγνωστες. Οι υποψίες στρέφονταν σε ξένες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που ενδέχεται να χρησιμοποίησαν τα drones για να δοκιμάσουν την αντίδραση του αμερικανικού στρατού. Ωστόσο, δεν υπήρχαν σαφείς αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία.
Το νομικό και επιχειρησιακό αδιέξοδο
Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετώπισαν οι αμερικανικές αρχές στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τα drones ήταν το νομικό πλαίσιο που περιορίζει τη δράση του στρατού σε αμερικανικό έδαφος. Ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τις ΗΠΑ, εκτός εάν αποτελούν άμεση απειλή. Αυτή η νομική διάταξη περιόρισε σημαντικά την ικανότητα των στρατιωτικών αρχών να απαντήσουν άμεσα στις πτήσεις των drones, παρά το γεγονός ότι οι εισβολές συνέχιζαν αδιάκοπα.
Η δυσκολία στην αντιμετώπιση αυτών των drones αναδείχθηκε ιδιαίτερα με την περίπτωση του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού , το οποίο περιόδευσε στις ΗΠΑ για οκτώ ημέρες πριν τελικά καταρριφθεί με ασφάλεια. Η χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών για την παρακολούθηση των drones στη Langley δεν απέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν πολύ μικρά και δεν εμφανίζονταν πάντα στα στρατιωτικά ραντάρ.
Οι εισβολές συνεχίζονται: Ένας άλυτος γρίφος
Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες, οι αμερικανικές αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους υπεύθυνους των εισβολών. Τα drones εμφανίζονταν τη νύχτα, πετώντας σε συγκεκριμένο μοτίβο, και διέφευγαν γρήγορα από την περιοχή της βάσης, χωρίς να αφήνουν ίχνη. Οι αξιωματούχοι κατέφυγαν σε διάφορες λύσεις, όπως η χρήση ηλεκτρονικών σημάτων για μπλοκάρισμα των drones, ωστόσο υπήρχαν ανησυχίες ότι αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα τοπικά συστήματα έκτακτης ανάγκης και τις πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών.
Παρότι υπήρξε μια εξέλιξη με τη σύλληψη του Φένγκουν Σι, ενός φοιτητή από την Κίνα στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, που εντοπίστηκε να φωτογραφίζει ναυτικά σκάφη κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι έρευνες δεν κατέληξαν σε αποδείξεις που να τον συνδέουν άμεσα με τις εισβολές των drones. Αν και καταδικάστηκε για παράνομη λήψη φωτογραφιών από διαβαθμισμένες ναυτικές εγκαταστάσεις, ο Σι δεν φάνηκε να έχει σχέση με την επιχείρηση των drones στη Langley.
Η διαρκής ανησυχία και οι νέες απειλές
Το φαινόμενο των αγνώστων drones συνεχίζεται. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξαν παρόμοιες παραβιάσεις σε άλλες στρατιωτικές βάσεις, όπως η Αεροπορική Βάση Edwards στην Καλιφόρνια. Το γεγονός αυτό εντείνει την ανησυχία για την εθνική ασφάλεια, καθώς τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για κατασκοπευτικούς σκοπούς, αλλά και για να μεταφέρουν επικίνδυνο εξοπλισμό, όπως εκρηκτικά ή χημικά όπλα.
Οι εισβολές αυτές αποκαλύπτουν ένα σοβαρό στρατηγικό κενό στη δυνατότητα των ΗΠΑ να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο τους από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το νομικό πλαίσιο και οι τεχνολογικές προκλήσεις καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπιση αυτής της νέας μορφής απειλής. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πώς η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορέσει να αναπτύξει μια πιο αποτελεσματική στρατηγική για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της χώρας της από παρόμοιες παραβιάσεις στο μέλλον.
Συνολικά, οι εισβολές drones πάνω από στρατιωτικές βάσεις αποτελούν ένα σύγχρονο πρόβλημα που απαιτεί άμεση και συντονισμένη απάντηση. Η συνεχιζόμενη ασάφεια γύρω από την προέλευση και τους στόχους αυτών των επιχειρήσεων δημιουργεί σημαντικά κενά στην εθνική ασφάλεια, τα οποία η αμερικανική ηγεσία καλείται να καλύψει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.