Η Ρωσία χρησιμοποιεί νέα φτηνά drone συμπληρωματικά των Shaheds

BLITZ Unmanned Aircraft

Οι ρωσικές δυνάμεις, αναπτύσσουν όλο και περισσότερο νέα και άγνωστα μοντέλα drones στις επιθέσεις τους κατά της Ουκρανίας, παράλληλα με τα ιρανικά Shahed-136 . Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Yurii Ihnat, Αναπληρωτή Επικεφαλής Επικοινωνιών για τη Διοίκηση της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η ταυτότητα αυτών των drones μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο αφού οι ειδικοί εξετάσουν τα συντρίμμια στο έδαφος.

Μιλώντας σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης , ο Ihnat σχολίασε την αεροπορική μάχη το βράδυ της 4ης προς 5η Οκτωβρίου , όταν 10 drones εξαφανίστηκαν από τα radar, δημιουργώντας υποψίες ότι μπορεί να ήταν διαφορετικών, απροσδιόριστων τύπων. Ενώ τα drones Shahed χρησιμοποιούνται ευρέως από το 2022, συχνά εξουδετερώνονται από ουκρανικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Η προσθήκη νέων μοντέλων drone θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες αεράμυνας της Ουκρανίας, καθώς αυτά τα drones δεν εντοπίζονται απ τα radar και είναι αναγνωρίσιμα μόνο αν καταρριφθούν.
Η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο σε αυτά τα φθηνότερα, εγχώριας παραγωγής drones τους τελευταίους μήνες, μετά από μια αναφερόμενη στροφή από την εισαγωγή drones Shahed από το Ιράν στην παραγωγή τους σε τοπικό επίπεδο. Αυτή η αλλαγή ακολουθεί μια έκθεση του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου τον Αύγουστο του 2023 που επιβεβαιώνει την εγχώρια παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Shahed από τη Ρωσία.
Εκτός από τα Shaheds, η Ρωσία έχει επίσης αρχίσει να χρησιμοποιεί drones από κόντρα πλακέ και πλαστικό αφρό για να λειτουργούν ως δόλωμα, βοηθώντας στον εντοπισμό ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας. Αυτά τα drones, μερικά εξοπλισμένα με κάμερες και ουκρανικές κάρτες SIM για την αποστολή βίντεο πίσω στη Ρωσία, έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζουν κινητές ομάδες και πολυβόλα.  Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών Andrii Cherniak τόνισε την αυξανόμενη χρήση τους για την αποκάλυψη τοποθεσιών αεράμυνας και τις καταγραφή ζημιών που προκαλούνται από τα ρωσικά πλήγματα.
Ουκρανοί αξιωματούχοι εντόπισαν επίσης τη χρήση drones Gerbera , τα οποία παράγονται σε τρεις εκδόσεις:  αναγνωριστικά, καμικάζι ή drones decoy. 

Gerbera Drones
Αυτά τα χαμηλού κόστους UAV φέρονται να είναι κακής ποιότητας, με μερικά να καταρρέουν λόγω τεχνικών αστοχιών.
Η αυξανόμενη χρήση διαφορετικών μοντέλων drone υπογραμμίζει τη στρατηγική της Ρωσίας να συντρίψει την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, με τα φθηνότερα drones να συμβάλλουν στην ανατροπή της ζυγαριάς στη μάχη της ασυμμετρίας κόστους.

Ο Ιχνάτ κάλεσε επίσης τους πολίτες να αναφέρουν τυχόν ύποπτα αντικείμενα που μοιάζουν με drones, προτρέποντάς τους να επικοινωνήσουν με τις αρχές επιβολής του νόμου ή τις στρατιωτικές αρχές.

cuashub.com

Σχόλια