Φοιτητές κολεγίου απέκτησαν πλεονέκτημα απέναντι σε αμυντικούς γίγαντες με την πρωτοποριακή τεχνολογία Anti-Drone που βασίζεται σε κύματα ήχου. (Sound waves)
Σε μια αξιοσημείωτη τροπή των γεγονότων, τέσσερις φοιτητές μηχανικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο ξεπέρασαν την Boeing και άλλους τιτάνες της αμυντικής βιομηχανίας σε έναν διαγωνισμό τεχνολογίας Anti-Drone . Η έξυπνη συσκευή τους, η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να διαταράξει τα συστήματα πλοήγησης των drones, έχει προκαλέσει αναταράξεις στον αμυντικό τομέα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal .
Το ταξίδι αυτών των μαθητών είναι μια κλασική ιστορία καινοτομίας που γεννήθηκε από την ανάγκη. Όλα ξεκίνησαν με μια απλή συζήτηση για τσάι μεταξύ της Άννας Πολέταεβα και του Παρθ Μαχέντρου. Συνειδητοποιώντας ότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να κατασκευάσουν συμβατικά όπλα κατά των drone, αποφάσισαν να σκεφτούν "έξω από το κουτί".
«Χτίζουμε από την αρχή, δεν είχαμε καμία αναφορά», εξήγησε η Poletaeva, υπογραμμίζοντας το πρωτοποριακό πνεύμα της ομάδας.
Η αντισυμβατική προσέγγισή τους οδήγησε να εξερευνήσουν την χρήση ηχητικών κυμάτων για να στοχεύσουν εξαρτήματα drones. Αυτό που ξεκίνησε ως μια αυτοσχέδια εγκατάσταση, εξελίχθηκε σε ένα εξελιγμένο σύστημα ικανό να χτυπά τα drones. Η ομάδα, η οποία μεγάλωσε για να συμπεριλάβει τους Asad Ishaq και Michael Acquaviva, επένδυσε περίπου 17.000 δολάρια από τα δικά της χρήματα για την ανάπτυξη αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας.
Δαβίδ vs. Γολιάθ
Το σκηνικό Δαβίδ εναντίον Γολιάθ είχε στηθεί σε μια στρατιωτική βάση στη νότια Αλμπέρτα. Εδώ, η startup των μαθητών, που ονομάστηκε Prandtl Dynamics από έναν Γερμανό πρωτοπόρο στον τομέα της αεροδιαστημικής, αντιμετώπισε μεγαθήρια της βιομηχανίας. Η αντίθεση ήταν έντονη – οι αντίπαλες ομάδες μαζεύτηκαν με μεγάλα SUV, αθλητικά ενδύματα επώνυμων εταιρειών, ενώ η ομάδα Prandtl έφτασε με μια απλή ερασιτεχνική τεχνολογία.
«Αυτό μας τρόμαξε», παραδέχτηκε ο Mahenru, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως διευθύνων σύμβουλος της Prandtl. «Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό δεν ήταν πλέον απλώς ένα φοιτητικό πρόγραμμα».
Παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό, το σύστημα της Prandtl απέδωσε πέρα από τις προσδοκίες. Έριξε επιτυχώς ένα drone και ανάγκασε άλλα να παρεκκλίνουν από την πορεία τους σε ένδειξη της αποτελεσματικότητάς του. Αυτή η εντυπωσιακή εμφάνιση έφερε την Prandtl στη δεύτερη θέση σε 15 συμμετοχές, ισοβαθμώντας με μια άλλη startup τεσσάρων ατόμων. Η πρώτη θέση πήγε σε ένα όπλο λέιζερ που αναπτύχθηκε από την AIM Defence, μια μικρή αυστραλιανή εταιρεία, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τις δυνατότητες των ευέλικτων, καινοτόμων startups σε αυτόν τον χώρο.
Μελλοντικές προκλήσεις και προοπτικές
Η επιτυχία αυτή έχει σίγουρα κεντρίσει το ενδιαφέρον, αλλά ο δρόμος μπροστά δεν είναι χωρίς εμπόδια. Ο Καναδικός Στρατός έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την τεχνολογία τους, αλλά με μια προειδοποίηση - χρειάζεται να αυξηθεί η αποτελεσματική εμβέλεια από 50 σε τουλάχιστον 100 μέτρα.
Ο Γκρέγκορι Φάλκο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και ειδικός σε θέματα αεροδιαστημικής, στάθηκε στην πρόκληση: «Θα χρειαστούν πολύ περισσότερο ήχο», είπε, «ή να καταλάβουν πώς να κατευθύνουν καλύτερα τα κύματα στον στόχο».
Η ομάδα παραμένει αισιόδοξη για την επίτευξη του ορόσημου των 100 μέτρων, αλλά αναγνωρίζει ότι η ώθηση πέρα από τα 150 μέτρα θα είναι μια σημαντική πρόκληση. Ωστόσο, δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους. Οι φοιτητές διερευνούν διάφορες μεθόδους για την ενίσχυση των ηχητικών κυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μαγνητών και φακών.
Ένα άλλο εμπόδιο για την Prandtl είναι η ταχέως εξελισσόμενη φύση της τεχνολογίας των drone. «Οι κατασκευαστές drones βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να προστατεύονται από αντίμετρα», σημείωσε η Poletaeva.
Σε απάντηση, η ομάδα δοκιμάζει ήδη την τεχνολογία της έναντι πιθανών αμυντικών μέτρων, όπως ο αφρός που θα μπορούσε να προστεθεί σε drones για να μπλοκάρει τα ηχητικά κύματα.
Η επιτυχία της Prandtl Dynamics είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ιστορία αουτσάιντερ που θριαμβεύουν ενάντια στις πιθανότητες. Αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στη βιομηχανία των drones, ιδιαίτερα στη σφαίρα των τεχνολογιών αντιμετώπισης drones. Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι μικρότερες, πιο ευέλικτες ομάδες μπορούν να καινοτομήσουν και να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τους καθιερωμένους γίγαντες του χώρου.
Η προσέγγιση που βασίζεται στον κύματα ήχου που προσφέρει μια μη καταστροφική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά συστήματα anti-drones. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα πολύτιμο σε ευαίσθητες περιοχές όπως αεροδρόμια ή αστικά περιβάλλοντα, όπου οι συμβατικές μέθοδοι κατά των drones ενδέχεται να ενέχουν κινδύνους.
Επιπλέον, αυτή η ιστορία υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία των τεχνολογιών anti-drone στον σημερινό κόσμο. Καθώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη γίνονται πιο διαδεδομένα τόσο σε πολιτικά όσο και σε στρατιωτικά πλαίσια, η ανάγκη για αποτελεσματικά, προσαρμόσιμα και ασφαλή αντίμετρα γίνεται όλο και πιο σημαντική. Η καινοτόμος προσέγγιση της Prandtl θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια νέα γενιά anti-drone που είναι πιο προσιτά και προσαρμόσιμα σε διάφορα σενάρια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.