Η RTX (πρώην Raytheon) θα πληρώσει 200 ​​εκατ. $ για παραβιάσεις ελέγχου εξαγωγών προς την Κίνα και άλλες χώρες σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ



Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την αμυντική εταιρεία ότι έστειλε τεχνολογία στην Κίνα για την κατασκευή ανταλλακτικών


Η αεροδιαστημική και αμυντική εταιρεία παραβίασε τους νόμους για τις εξαγωγές ανταλλάσσοντας δεδομένα και προϊόντα με απαγορευμένες χώρες.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η RTX συνεργάστηκε με την έρευνά της και επενδύει σημαντικούς πόρους στο πρόγραμμα συμμόρφωσης με τις εξαγωγές. Αυτοί και άλλοι ελαφρυντικοί παράγοντες βοήθησαν την RTX να αποφύγει υψηλότερο πρόστιμο, είπε το τμήμα. 
Η αμυντική εταιρεία RTX  συμφώνησε να πληρώσει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια, για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι παραβίασε τους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς κάποιας τεχνολογίας πίσω από το Air Force One και τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στην Κίνα.  
Η RTX, πρώην Raytheon Technologies, αποκάλυψε οικειοθελώς παραβιάσεις σε αρκετές από τις επιχειρηματικές της μονάδες, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 
Η RTX είπε ότι ο διακανονισμός ήταν σύμφωνος με τις προσδοκίες που αποκάλυψε στην έκθεση κερδών του δεύτερου τριμήνου . Ένα συμφωνημένο έγγραφο διακανονισμού ανέφερε ότι η εταιρεία αναγνώρισε τις παραβιάσεις και εξέφρασε τη λύπη του για αυτές.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι θα αναστείλει την είσπραξη 100 εκατομμυρίων δολαρίων της ποινής, υπό την προϋπόθεση ότι η RTX δαπανήσει τα χρήματα σε διορθωτικά μέτρα συμμόρφωσης.  
Οι περισσότερες από τις παραβιάσεις προήλθαν από αστοχίες συμμόρφωσης στη Rockwell Collins, μια εταιρεία κατασκευής αεροδιαστημικών συστημάτων με έδρα τη Charlotte, NC που αγοράστηκε το 2018 από την αμυντική εταιρεία United Technologies, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Raytheon και η United Technologies έκλεισαν το 2020 μια συμφωνία συγχώνευσης που σχημάτισε την RTX . 
Η Rockwell Collins χρησιμοποίησε Κινέζους προμηθευτές για την παροχή τυπωμένων καρτών (PWB) για χρήση σε μερικά από τα πιο σημαντικά αεροσκάφη στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, όπως το Air Force One, το A-10 Thunderbolt, το F/A-18 Hornet και το KC-130 Tanker, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 
Για την κατασκευή των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, η Rockwell Collins έστειλε τεχνικά δεδομένα των ΗΠΑ στην Κίνα. Η εταιρεία δεν ενημέρωσε το Υπουργείο Άμυνας ότι τα εξαρτήματα προέρχονταν από την Κίνα παρά μόνο μήνες ή σε ορισμένες περιπτώσεις χρόνια μετά τις παραδόσεις, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι ορισμένες από τις μεταφορές τεχνολογίας έδωσαν στην Κίνα μια εικόνα, που δεν θα είχε διαφορετικά σε δύο μοντέλα πολεμικών αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από το Ναυτικό των ΗΠΑ και τους συμμάχους των ΗΠΑ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης ότι η Raytheon, τώρα εταρεία RTX, εξήγαγε ορισμένα εξαρτήματα και τεχνικά δεδομένα σε ορισμένες φιλικές χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νότια Κορέα, χωρίς άδεια. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε επίσης περιστατικά όπου υπάλληλοι της RTX, πήραν φορητούς υπολογιστές της εταιρείας που περιείχαν ευαίσθητα δεδομένα στον Λίβανο, τη Ρωσία και το Ιράν. 
Η RTX τον Ιούλιο δήλωσε ότι διέθεσε 1,24 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιλύσει μια σειρά από κυβερνητικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας για δωροδοκία για καταγγελίες για διαφθορές με ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.

Σχόλια