Οι προκλήσεις του Κινεζικού Στρατού: Η δύσκολη μάχη με τα σμήνη drones



Ο κινεζικός στρατός, ο οποίος δοκιμάζει τις ικανότητές του να αντιμετωπίσει επιθέσεις από σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών (swarm drones), έχει παραδεχτεί ότι η κατάρριψη των μικρών αυτών στόχων από βολές πυροβόλων όπλων μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης άσκησης αεράμυνας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), μόνο το 40% των drone καταστράφηκε από το αντιαεροπορικό πυροβολικό, σύμφωνα με αναφορά του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού CCTV την περασμένη εβδομάδα.

«Η προσβολή σμηνών drones παραμένει μεγάλη πρόκληση λόγω της ταχύτητας και του μικρού μεγέθους τους, καθώς και της ικανότητάς τους να αλλάζουν πορεία, κάνοντας τους πυροβολητές να χάνουν τους στόχους τους», δήλωσε ο Duan Xiaolong, αξιωματικός του PLA.

Η Κίνα είναι ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς στρατιωτικών και πολιτικών drones παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια, έχει ενισχύσει τις επενδύσεις της στην ανάπτυξη εξυπνότερων και ταχύτερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και άλλων μορφών τεχνολογίας drone, καθώς αυτά τα αεροσκάφη παίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη σύγχρονη μάχη.

Ο PLA πραγματοποίησε την τελευταία του άσκηση αεράμυνας, για να δοκιμάσει τις ικανότητες άμυνας κατά των drones σε διαφορετικές αποστάσεις και να εντοπίσει ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μελλοντικές ασκήσεις, δήλωσε ο συνταγματάρχης Cui Yang στο CCTV.

Σύμφωνα με έναν στρατιωτικό σχολιαστή που δημοσίευσε στο WeChat, την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το πυροβολικό που χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση μπορεί να ήταν παλαιότερα μοντέλα από τη δεκαετία του 1990 ή του 2000, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει το ποσοστό επιτυχίας.

Η συνδυασμένη χρήση συστημάτων radar, ηλεκτρονικού πολέμου, πυραύλων εδάφους-αέρος και αυτόματων όπλων θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας, αναφέρει το σχόλιο.

Η αυξανόμενη χρήση UAVs στον σύγχρονο πόλεμο έχει αναδειχθεί από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα, όπου τα drones έχουν γίνει βασικό χαρακτηριστικό του ασύμμετρου πολέμου.

Η ανάπτυξη εγχώριων αεροπορικών και ναυτικών drones από την Ουκρανία σε επιθέσεις κατά κρίσιμων ρωσικών υποδομών έχει σηματοδοτήσει μια πιθανή νέα εποχή πολεμικής τακτικής.

Τα σμήνη drones, μεγάλοι αριθμοί drones που λειτουργούν μαζί, αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για την άμυνα. Οι Κινέζοι ερευνητές έχουν κάνει προόδους σε αυτόν τον τομέα.

Ωστόσο, ενώ το Πεκίνο έχει κάνει σημαντικές προόδους στην κατασκευή των δυνατοτήτων του σε drones, η άσκηση αυτή μπορεί να υποδεικνύει ότι πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες, για την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας και τακτικών για την ενίσχυση των anti-drone δυνατοτήτων του.

Οι κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν ενθαρρυνθεί να αυξήσουν τις προσπάθειές τους στην παραγωγή εξυπνότερων και πιο αποδοτικών anti-drone συστημάτων υπό το φως των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από τη Δύση, όπως ο ηλεκτρονικός πόλεμος και τα όπλα laser.

Οι πρόσφατες αναφορές του PLA δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εφαρμογή anti-drone τεχνολογιών στα πεδία μάχης, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων για τη δοκιμή νέου εξοπλισμού.

Με πληροφορίες από bangkokpost.com


Σχόλια