Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν άλλο ένα αμερικανικό drone MQ-9


Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ισχυρίστηκαν νωρίς την Κυριακή ότι, κατέρριψαν ένα άλλο αμερικανικής κατασκευής drone MQ-9
που πετούσε πάνω από τη χώρα. Οι ΗΠΑ απάντησαν με αεροπορικές επιδρομές πάνω από εδάφη που ελέγχονται από τους Χούθι, δήλωσαν οι αντάρτες.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε στο Associated Press ότι γνώριζε τον ισχυρισμό, αλλά «δεν έχει λάβει αναφορές» για την κατάρριψη αμερικανικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την Υεμένη.

Οι αντάρτες δεν παρουσίασαν φωτογραφίες ή βίντεο για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό όπως έκαναν στο παρελθόν, αν και τέτοιο υλικό μπορεί να εμφανιστεί σε προπαγανδιστικά πλάνα ημέρες αργότερα.

Ωστόσο, οι Χούτι κατέρριψαν επανειλημμένα drones της General Atomics MQ-9 Reaper, από τότε που κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, το 2014. Αυτές οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί εκθετικά από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και οι Χούθι ξεκίνησαν την εκστρατεία τους με στόχο τη ναυτιλία στον διάδρομο της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι Ταξίαρχος Yahya Saree έκανε τον ισχυρισμό σε ένα προηχογραφημένο μήνυμα βίντεο. Είπε ότι οι Χούτι κατέρριψαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την επαρχία Μαρίμπ της Υεμένης, μια περιοχή που αμφισβητείται εδώ και καιρό, όπου βρίσκονται βασικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που ελέγχονται από συμμάχους του συνασπισμού, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που μάχεται με τους αντάρτες από το 2015.

apnews.com

Σχόλια