Εκπρόσωπος της Κομισιόν για Τουρκία & BRICS: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται τις αξίες της ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι ως υποψήφια για ένταξη χώρα, πρέπει να σέβεται τις κοινοτικές αξίες της ΕΕ 

Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να επιλέξει σε ποιες διεθνείς συμμαχίες θα ενταχθεί. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ως εκ τούτου πρέπει να σέβεται τις αξίες της κοινότητας της ΕΕ.

Oι BRICS και η ΕΕ είναι εντελώς διαφορετικοί οργανισμοί στους στόχους και στη δομή.

Αυτά δήλωσε ο Peter Stano, Επικεφαλής Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να ενταχθεί στους BRICS.

Η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για αυτήν. Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η ΕΕ και η Τουρκία έχουν τελωνειακή ένωση και πολύ καλές εμπορικές σχέσεις, είπε ο Stano.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες πρέπει να σέβονται τις αξίες και τις υποχρεώσεις της ΕΕ που αναλαμβάνουν οι συμφωνίες.

Η ΕΕ αναμένει από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες να μοιράζονται τις αξίες της ΕΕ και να ευθυγραμμίσουν την εξωτερική τους πολιτική με την πολιτική της ΕΕ.

Κατά την ένταξη στην ΕΕ, οι υποψήφιες χώρες πρέπει να ευθυγραμμίσουν πλήρως όλες τις πολιτικές τους με τις πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εφαρμόζονται στο πλαίσιο εμπορικών συμφωνιών, πρόσθεσε ο Peter Stano.



Σχόλια