Ο Πούτιν απαιτεί συνοδεία ρωσικών μαχητικών κατά την πιθανή επίσκεψη του στην Τουρκία

Copyright Reuters

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαίτησε να συνοδευτεί από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια μιας πιθανής επίσκεψής του στην Τουρκία, κάτι που έχει καθυστερήσει τις προετοιμασίες για την επίσκεψη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye. Αυτή η ασυνήθιστη κίνηση από τη ρωσική πλευρά έχει εγείρει ανησυχίες, καθώς θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, δημιουργώντας δυνητικές εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των δεσμών της με τη Δύση και των σχέσεων με τη Ρωσία. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει γίνει ένα κράτος-παρίας για πολλά μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά η Άγκυρα έχει ακολουθήσει μια πιο ανεξάρτητη γραμμή, προσπαθώντας να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία.
Σημαντικό ρόλο στη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας διαδραματίζει ο έλεγχος της πρόσβασης στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η Τουρκία έχει μπλοκάρει την είσοδο νέων πολεμικών πλοίων στην περιοχή, προστατεύοντας τον θαλάσσιο χώρο γύρω από την Ουκρανία και την Κριμαία.
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα προμήθευσε τους Ουκρανούς με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, τα οποία προσέλκυσαν σημαντική προσοχή στην Ουκρανία κατά τους προηγούμενους μήνες της σύγκρουσης. Ο Τούρκος κατασκευαστής Baykar δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι έχει ξεκινήσει την κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης εντός της Ουκρανίας, όχι μακριά από την πρωτεύουσα, Κίεβο.
Η απαίτηση του Πούτιν για τη συνοδεία ρωσικών μαχητικών κατά την επίσκεψή του είναι ασυνήθιστη και έχει προβληματίσει τους Τούρκους διπλωμάτες και αξιωματούχους. Ένας Τούρκος πρώην πρέσβης σημείωσε ότι, παρόλο που η Τουρκία στέλνει συχνά μαχητικά για να συνοδεύσει επισκέπτες αρχηγούς κρατών, δεν μπορεί να θυμηθεί κάποιο περιστατικό όπου ξένος ηγέτης να ζήτησε τη συνοδεία των δικών του στρατιωτικών αεροσκαφών. Παράλληλα, η παρουσία ρωσικών μαχητικών στον εναέριο χώρο της Τουρκίας θα μπορούσε να αναγνωριστεί από τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ ως απειλή, προκαλώντας σοβαρές εντάσεις.
Η πιθανή επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά το αίτημα για τα ρωσικά μαχητικά καθιστά την επίσκεψη αβέβαιη. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τουρκικών και των ρωσικών αρχών συνεχίζονται, αλλά η Άγκυρα δεν φαίνεται να κλίνει προς την απενεργοποίηση των αμυντικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει εκφράσει ανησυχίες και για την ασφάλεια των ξενοδοχείων που θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν στην Τουρκία, ειδικά για τα μεγάλα ξενοδοχεία που ανήκουν σε αμερικανικές αλυσίδες. Αυτό ενισχύει περαιτέρω τις εντάσεις και την αβεβαιότητα γύρω από την προγραμματισμένη επίσκεψη, ενώ η Ρωσία φαίνεται να λαμβάνει επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τον ηγέτη της.

Σχόλια