Ο υπουργός αμυντικής βιομηχανίας και τέσσερις υπουργοί παραιτήθηκαν στην Ουκρανία


ΚΙΕΒΟ, 3 Σεπτεμβρίου (Reuters)

Ο Ουκρανός υπουργός αρμόδιος για την παραγωγή όπλων παραιτήθηκε την Τρίτη εν αναμονή ενός άλλου αμυντικού ρόλου και άλλοι τέσσερις υπουργοί παραιτήθηκαν σε μια μεγάλη κυβερνητική ανατροπή σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου με τη Ρωσία .
Οι παραιτήσεις του υπουργού Στρατηγικών Βιομηχανιών Oleksandr Kamyshin, της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Olha Stefanishyna και των υπουργών Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Επανένταξης αφήνουν κενό πάνω από το ένα τρίτο του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι και οι πολιτικοί του σύμμαχοι θα προχωρήσουν για να καλύψουν τις θέσεις άμεσα, πριν ταξιδέψει αυτόν τον μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ελπίζει να παρουσιάσει ένα «σχέδιο νίκης» στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , έναν βασικό σύμμαχο.

"Το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία. Και οι κρατικοί μας θεσμοί θα πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε η Ουκρανία να επιτύχει όλα τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε - για όλους μας", είπε ο Ζελένσκι στην απογευματινή του ομιλία

«Για αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε ορισμένους τομείς της κυβέρνησης και έχουν προετοιμαστεί αλλαγές στη σύνθεση της. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο γραφείο (προέδρου)».

Ο Ζελένσκι απέλυσε επίσης τον Ροστίσλαβ Σούρμα, έναν από τους αναπληρωτές του επιτελάρχη του οποίου το χαρτοφυλάκιο είναι η οικονομία, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στον προεδρικό ιστότοπο.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, υψηλόβαθμος βουλευτής του κόμματος του Ζελένσκι, είπε ότι θα υπάρξει «μεγάλη αλλαγή της κυβέρνησης» που θα αλλάξει περισσότερο από τους μισούς υπουργούς

Εν τω μεταξύ, ο Kamyshin ηγήθηκε της προσπάθειας της Ουκρανίας να αυξήσει την αμυντική παραγωγή όλων, από επιθετικά drones έως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πολεμήσει τη Ρωσία, έναν πολύ καλύτερα οπλισμένο και μεγαλύτερο εχθρό.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι στον αμυντικό τομέα, αλλά σε διαφορετικό ρόλο», έγραψε ο Kamyshin, ο οποίος είναι 40 ετών και θεωρείται ανερχόμενο αστέρι στην κυβέρνηση

Διορίστηκε τον Μάρτιο του 2023, αφού δημιούργησε μια εικόνα ως αποτελεσματικός διαχειριστής των εθνικών σιδηροδρόμων, μια ζωτικής σημασίας αρτηρία εφοδιαστικής τόσο για τους πολίτες όσο και για τον στρατό τον πρώτο χρόνο της ευρείας κλίμακας εισβολής του Κρεμλίνου τον Φεβρουάριο του 2022.

Από τότε που ανέλαβε την αμυντική παραγωγή, η Ουκρανία έχει παράγει χιλιάδες drones μεγάλης εμβέλειας για να επιτεθεί στη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά έναν νέο «πύραυλο drone» και είχε επίσης δοκιμάσει έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο.



Σχόλια