Έντι Ράμα και το "Βατικανό" των Μπεκτασήδων: Μια αινιγματική πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη


Ο Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας, προκάλεσε έντονες συζητήσεις όταν πρότεινε στα Ηνωμένα Έθνη τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους τύπου Βατικανού για τους Μπεκτασήδες, μια θρησκευτική μειονότητα με βαθιές ρίζες στη χώρα. Η πρόταση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα και τις επιδιώξεις του Ράμα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ποιοι είναι οι Μπεκτασήδες;
Οι Μπεκτασήδες είναι μια θρησκευτική κοινότητα που ανήκει στο σιιτικό Ισλάμ και έχει παρουσία στην Αλβανία από τον 16ο αιώνα. Με ιδιαίτερη φιλοσοφία, η οποία συνδυάζει στοιχεία από το Ισλάμ, τον χριστιανισμό και τον μυστικισμό, έχουν διατηρήσει μια παράδοση ανοχής και συνύπαρξης με άλλες θρησκείες. Η Αλβανία θεωρείται το κέντρο της σύγχρονης Μπεκτασικής θρησκείας, με το αρχηγείο της να βρίσκεται στα Τίρανα. Η θρησκεία αυτή είχε έντονη επιρροή στην κοινωνία της χώρας, παρά τις περιόδους διώξεων, ειδικά κατά την κομμουνιστική περίοδο.
Η πρόταση του Ράμα
Ο Ράμα πρότεινε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους για τους Μπεκτασήδες, παρόμοιο με το Βατικανό, όπου η θρησκευτική ηγεσία θα απολαμβάνει πλήρη αυτονομία και θρησκευτική ελευθερία. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως μια τέτοια κίνηση θα αναγνωρίσει την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά των Μπεκτασήδων και θα ενισχύσει την πολυμορφία της Αλβανίας, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.
Κίνητρα και στόχοι
Η πρόταση αυτή έχει πολιτικές, θρησκευτικές και διπλωματικές διαστάσεις. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Ράμα επιδιώκει:
- Ενίσχυση της εσωτερικής πολιτικής θέσης: Η θρησκευτική ανοχή και η αναγνώριση των μειονοτήτων μπορούν να ενισχύσουν το προφίλ του ως ηγέτη που υπερασπίζεται την πολυμορφία και την ενότητα. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου θρησκευτικού κράτους θα τον καθιστούσε υπερασπιστή των δικαιωμάτων των Μπεκτασήδων, ενισχύοντας την πολιτική του βάση.
- Προβολή της Αλβανίας διεθνώς: Η Αλβανία φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Με τη δημιουργία ενός «Βατικανού» για τους Μπεκτασήδες, η Αλβανία θα μπορούσε να καταστεί παγκόσμιο κέντρο θρησκευτικού ενδιαφέροντος, αυξάνοντας το διεθνές κύρος της.
- Διατήρηση θρησκευτικής ισορροπίας: Η Αλβανία, μια χώρα με πλειοψηφία μουσουλμάνων, έχει μακρά παράδοση θρησκευτικής συνύπαρξης και ανεκτικότητας. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους για τους Μπεκτασήδες μπορεί να εδραιώσει αυτή την παράδοση και να ενισχύσει την εικόνα της ως χώρας-υπόδειγμα θρησκευτικής ελευθερίας στα Βαλκάνια.
- Εσωτερική σταθερότητα: Αν και οι Μπεκτασήδες δεν έχουν ιστορικά εκφράσει πολιτικές ή εθνικές αξιώσεις, η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές εντάσεις ή διεκδικήσεις. Ο Ράμα ενδέχεται να βλέπει αυτή την πρόταση ως τρόπο να διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκευτικών ομάδων στη χώρα.
Κριτική και ανησυχίες
Ωστόσο, η πρόταση δεν είναι απαλλαγμένη από επικρίσεις και προκλήσεις. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλες θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες στην περιοχή, όπως οι Ορθόδοξοι χριστιανοί ή οι Ρωμαιοκαθολικοί, να ζητήσουν παρόμοια ανεξαρτησία. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία πως η αποδοχή της πρότασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση εθνοτικών ή θρησκευτικών συγκρούσεων στα Βαλκάνια, μια περιοχή με ιστορικά ευαίσθητες ισορροπίες.
Επιπλέον, η πρόταση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το βαθμό ανεξαρτησίας που θα είχε ένα τέτοιο κράτος. Θα μπορούσε η κυβέρνηση της Αλβανίας να επηρεάσει τις αποφάσεις του «Μπεκτασικού Βατικανού» ή θα λειτουργούσε εντελώς ανεξάρτητα; Και τι σημαίνει αυτή η κίνηση για την ταυτότητα των Μπεκτασήδων που ζουν σε άλλες χώρες;
Η πρόταση του Έντι Ράμα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους για τους Μπεκτασήδες είναι αναμφισβήτητα μια τολμηρή κίνηση που επιδιώκει να εδραιώσει την Αλβανία ως κέντρο θρησκευτικής ανεκτικότητας και πολυμορφίας. Αν και τα κίνητρα μπορεί να είναι πολυσύνθετα – πολιτικά, διπλωματικά και θρησκευτικά – η πραγματοποίηση αυτής της ιδέας θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την εσωτερική σταθερότητα της Αλβανίας, την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και γενικότερα της Ευρώπης.

Σχόλια