Οι διαχρονικές δηλώσεις κ. Γεραπετρίτη αφήνουν κατ' ελάχιστον περιθώρια υποχωρήσεων


Οι κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη, όπως παρουσιάζονται, δημιουργούν εντυπώσεις που μπορεί να ερμηνευθούν ως αντιφατικές ή και υποχωρητικές, ιδιαίτερα αν συγκρίνουμε τις δύο χρονικές περιόδους (2020 και 2024).

Ανάλυση των δηλώσεων:

15 Οκτ. 2020


Στις δηλώσεις του το 2020 ο κ. Γεραπετρίτης καθορίζει ως "κόκκινη γραμμή" για την Ελλάδα τα εθνικά χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων, σημειώνοντας ότι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, αν και δικαίωμα της χώρας, δεν θα γίνει "εν θερμώ" αλλά όταν η Ελλάδα κρίνει σκόπιμο. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και ερωτηθείς σχετικά με το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές», ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «έχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».
«Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα 12 μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την υποκρισία της Τουρκίας και να την απομονώσουμε διπλωματικά» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας...

Τι μας λέει εδώ ο κ. Γεραπετρίτης, ότι θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας στα 6 ναυτικά μίλια...Στα 12 νμ τι θα κάνουμε κ. Γεραπετρίτη;

Στην ουσία είναι να σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν μας ενοχλεί και δεν θα αντιδράσουμε, αν οι τούρκοι κάνουν έρευνες λίγα μέτρα πέρα απ τα 6 ναυτικά μίλια...

Το θέμα αυτό φάνηκε να εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία στην κρίση της Κάσου, όπου στην ουσία περαν της αμφισβήτησης του ελληνικής ΑΟΖ με Αίγυπτο, παρακολουθούσε και ήλεγχε με πολεμικά πλοία αν θα γίνουν έρευνες έξω απ τα 6 νμ...

30 Αυγ. 2024

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρει ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

Αν και δεν αναφέρει συγκεκριμένα τα 6 ή 12 ναυτικά μίλια, τονίζει την υπεράσπιση της κυριαρχίας γενικά, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υποχωρήσεων. 

Όμως το θέμα της επέκτασής τους στα 12 νμ, είναι θέμα δυνητικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων...
Δηλαδή θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορούν να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; 

Πιθανά Σημεία Αντίφασης ή Υποχωρητικότητας:
Η βασική αντίφαση που ενδεχομένως αναδύεται από τις δηλώσεις του 2020 είναι ότι ενώ η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θεωρείται κυριαρχικό δικαίωμα, η αναφορά στα 6 μίλια ως "κόκκινη γραμμή" μπορεί να εκληφθεί ως έμμεση αποδοχή ότι η Ελλάδα δεν θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην παρούσα φάση. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί από την Τουρκία ως σήμα ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Αντίστοιχα, η τρέχουσα δήλωση ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι μπορεί να φαίνεται αντιφατική, αν δεν γίνει σαφές τι ακριβώς ορίζεται ως κυριαρχία και αν περιλαμβάνει τα 12 ναυτικά μίλια.
Τελικά Συμπεράσματα και Κόκκινες Γραμμές:
Η Ελλάδα φαίνεται να επιδιώκει να κρατήσει μια σταθερή θέση όσον αφορά την υπεράσπιση της κυριαρχίας της, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποφύγει κλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία. Οι "κόκκινες γραμμές" που δηλώνει η ελληνική πλευρά αφορούν την υπεράσπιση των εθνικών χωρικών υδάτων και της εθνικής κυριαρχίας γενικότερα. Ωστόσο, η ακριβής έννοια της κυριαρχίας που υπερασπίζεται μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά ανάλογα με την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις.
Το ζήτημα παραμένει ότι οποιαδήποτε υποχωρητικότητα ή αμφισημία στις δηλώσεις μπορεί να εκληφθεί από την άλλη πλευρά ως αδυναμία, και αυτό θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για τα εθνικά συμφέροντα, αν δεν διατυπωθούν και εφαρμοστούν με σαφήνεια οι "κόκκινες γραμμές" της χώρας.

Αυτά τα πιο σύνθετα ζητήματα που συζητάτε με τον Φιντάν...μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς περιλαμβάνουν κ. Γεραπετρίτη;

Δείτε το βίντεο...

Σχόλια