Η χρήση του όρου "Θαλάσσιες Ζώνες" από τον κ. Γεραπετρίτη δημιουργεί ασάφειες με εθνικές επιπτώσεις


Μπάμπης Παπασπύρος
Στη συνέντευξή του σήμερα στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» (OPEN), ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη οριοθέτησης των «θαλασσίων ζωνών» με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος αποτελεί το κλειδί για την άμβλυνση των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Ωστόσο, η επιλογή του συγκεκριμένου όρου δεν είναι μόνο ατυχής αλλά και αδόκιμη σε ό,τι αφορά τη νομική ορολογία, καθώς αποκλίνει από τις επίσημες ελληνικές θέσεις και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Τι περιλαμβάνει ο όρος « Θαλάσσιες Ζώνες »;

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ο όρος «θαλάσσιες ζώνες» περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες θαλάσσιων περιοχών, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας. Αυτές οι ζώνες είναι:
Εσωτερικά Ύδατα: Οι θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται μεταξύ της ακτογραμμής και της βάσης από την οποία μετριούνται τα χωρικά ύδατα.
Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Χωρικά Ύδατα): Ζώνη έως 12 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, όπου το κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία.
Συνορεύουσα Ζώνη: Έως 24 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, όπου το κράτος μπορεί να ασκεί περιορισμένες εξουσίες, κυρίως σε θέματα αστυνόμευσης.
Ανοικτή Θάλασσα (Διεθνή Ύδατα): Οι περιοχές πέρα από τα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ, όπου ισχύει η ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Η Ελληνοτουρκική Διαφορά: Αποκλειστικά η Υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ
Η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως έχει επίσημα αναγνωριστεί από την ελληνική πλευρά, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, η χρήση του ευρύτερου όρου «θαλάσσιες ζώνες», που γίνεται επανειλημμένα από τον Πρωθυπουργό & ΥΠΕΞ , ο οποίος περιλαμβάνει και περιοχές που δεν αφορούν τη διμερή διαφορά (όπως τα χωρικά, εσωτερικά ύδατα και τα διεθνή ύδατα), μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να διαστρεβλώσει την ουσία του ελληνοτουρκικού ζητήματος.
Γιατί η χρήση του όρου «Θαλάσσιες Ζώνες» είναι επικίνδυνη
Η χρήση του όρου «θαλάσσιες ζώνες» από τον Υπουργό σε μια τόσο κρίσιμη συζήτηση, ενώ δεν είναι συμβατός με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο. Συγκεκριμένα:
Διαστρέβλωση των Εθνικών Θέσεων: Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η μόνη διαφορά που χρήζει επίλυσης με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Η αναφορά σε «θαλάσσιες ζώνες» δίνει την εντύπωση ότι ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες εκκρεμότητες, κάτι που η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει διπλωματικά για να διευρύνει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Ευκαιρία για την Τουρκία: Η Τουρκία, υιοθετώντας μια μαξιμαλιστική στάση και αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε πολλές από αυτές τις ζώνες, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τέτοιες δηλώσεις για να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα από όσα πραγματικά εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της.
Σύγχυση σε διεθνές επίπεδο: Στο πλαίσιο διεθνών διαπραγματεύσεων και συζητήσεων, η ασαφής χρήση όρων μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις ή ακόμα και σε αλλαγή των διαπραγματευτικών θέσεων της Ελλάδας, κάτι που θα ήταν επιζήμιο για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η σημασία της ακριβούς ορολογίας
Η ακριβής ορολογία στις διεθνείς σχέσεις και διαπραγματεύσεις έχει καθοριστική σημασία. Η ελληνοτουρκική διαφορά περιορίζεται αποκλειστικά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, και η χρήση του όρου «θαλάσσιες ζώνες» από τον Υπουργό Εξωτερικών δεν αντικατοπτρίζει αυτήν την πραγματικότητα. Αντίθετα, ανοίγει τον δρόμο για σύγχυση και πιθανή παρερμηνεία των εθνικών μας θέσεων, κάτι που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο.

Σχόλια