Η ΓΔΑΕΕ της Ελβετίας (Armasuisse) πραγματοποιεί δοκιμές συστημάτων anti-drone


Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2024, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Αμυντικών Προμηθειών (Armasuisse), θα εκτελέσει δοκιμές άμυνας κατά minidrones με πολλά συστήματα. Οι δοκιμές έχουν σκοπό να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των anti-drone συστημάτων. Στόχος αυτού του έργου προμηθειών είναι η συστηματική απόκτηση δυνατοτήτων anti-drone στο πλαίσιο του Army Dispatch 2027.

Μεταξύ 26 Αυγούστου και 20 Σεπτεμβρίου 2024 το Armasuisse υποστηριζόμενο από τις εταιρείες Defence & RUAG, θα δοκιμάσει διάφορα εγχώρια και ξένα συστήματα για άμυνα κατά mini drones. Σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, κάθε σύστημα θα υποβληθεί σε διάφορα τυποποιημένα σενάρια και αποστολές. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να αξιολογήσει την καταλληλότητα καθώς και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων που επιλέγονται για τις δοκιμές σε διαφορετικά σενάρια απειλών.
Οι αποστολές κυμαίνονται από απλά σενάρια αναγνώρισης έως πολύπλοκες εργασίες που προκαλούν συγκεκριμένα τις αδυναμίες των αμυντικών συστημάτων.
Εστίαση στα συστήματα διοίκησης και ελέγχου
Οι δοκιμές των πρώτων δύο εβδομάδων (26 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου 2024) πραγματοποιούνται στο έδαφος του στρατιωτικού αεροδρομίου Payerne στο καντόνι του Vaud. Οι δοκιμές επικεντρώνονται στην ανάλυση των στοιχείων από τους αισθητήρες (sensor fusion) και στα συστήματα διοίκησης και ελέγχου (C2). Βασικός στόχος των δοκιμών είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου. Για να είναι δυνατή η διασφάλιση της επακόλουθης ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών αισθητήρων και παρεμβολέων, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ευελιξία των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου. Αυτό διασφαλίζει ότι η άμυνα  anti-drone διατηρείται πάντα στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Χρήση συστημάτων παρεμβολής  στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα
Οι δοκιμές των δύο τελευταίων εβδομάδων (9 έως 20 Σεπτεμβρίου 2024) θα πραγματοποιηθούν στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο στο St. Stephan, στο καντόνι της Βέρνης. Η εστίαση της πρώτης φάσης είναι στους παρεμβολείς, για τη συλλογή περαιτέρω γνώσεων σε αυτόν τον τομέα. Τα συστήματα παρεμβολών μπορούν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να εξουδετερώσουν ένα drone ή να το καταστήσουν ακίνδυνο.
Στη δεύτερη φάση ωστόσο, η εστίαση είναι σε δοκιμές με διάφορα mini drones
Οι δοκιμές στοχεύουν να παρέχουν πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση ανάπτυξης των δοκιμασμένων anti-drone συστημάτων. 

Οι γνώσεις που θα αποκτηθούν αποτελούν μια σημαντική βάση για τα περαιτέρω βήματα στη διαδικασία προμήθειας πιθανών συστημάτων και συνεπώς για την κάλυψη του κενού  στην άμυνα κατά των minidrones.
Με το Armed Forces Dispatch 2027, σχεδιάζεται η προμήθεια ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου  συστήματος anti-drone για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των Ελβετικών Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμβολή στην ασφάλεια της Ελβετίας.

Armasuisse

Υ. Γ

Μήπως το παράδειγμα της Ελβετικής ΓΔΑΕΕ, αλλά και άλλων χωρών, είναι μια καλή ιδέα για την πραγματοποίηση παρόμοιων δοκιμών και στην χώρα μας;

Σχόλια