Το Ηνωμένο Βασίλειο αναστέλλει 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων του στο Ισραήλ


Η Βρετανία θα αναστείλει αμέσως 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων της στο Ισραήλ,
επειδή υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί τέτοιος εξοπλισμός για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.

Ο Λάμι δήλωσε ότι η απόφαση για αναστολή των αδειών δεν ισοδυναμεί με γενική απαγόρευση ή εμπάργκο όπλων, αλλά αφορά μόνο εκείνα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.

«Αναγνωρίζουμε, φυσικά, την ανάγκη του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι των απειλών κατά της ασφάλειας της, αλλά ανησυχούμε βαθιά για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Ισραήλ και τις αναφορές για απώλειες αμάχων και την καταστροφή πολιτικών υποδομών ιδιαίτερα», ανέφερε ο Λάμι στο κοινοβούλιο.

Αμέσως μετά τη νίκη του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές τον Ιούλιο, ο Λάμι είχε τονίσει ότι, θα εξετάσει την αναθεώρηση του καθεστώτος, σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στο σύμμαχο της Βρετανίας Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι αυτές συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.

«Με λύπη μου ενημερώνω τη Βουλή (των Κοινοτήτων, την Κάτω Βουλή) σήμερα ότι η αξιολόγηση που έχω δεν μου επιτρέπει να καταλήξω σε κάτι άλλο, εκτός από το ότι για ορισμένες εξαγωγές όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, υπάρχει σαφής κίνδυνος χρησιμοποιήσης για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση μιας σοβαρής παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε ο Λάμι.

Οι βρετανικές εξαγωγές ανέρχονται σε λιγότερο από το 1% των συνολικών όπλων που λαμβάνει το Ισραήλ και ο υπουργός είπε ότι η αναστολή δεν θα έχει επίπτωση στην ασφάλεια του Ισραήλ και πως η Βρετανία συνεχίζει να υποστηρίζει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα.

Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες  ερευνώνται για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ όπου σκότωσαν 1.200 ανθρώπους

Η ισραηλινή απάντηση στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Ο Λάμι είπε ότι η απόφαση της Δευτέρας δεν αποτελεί κρίση για το αν το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο ή όχι.

Οι ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου.

«Πρόκειται για αξιολόγηση που κοιτάζει προς το μέλλον, όχι για διαπίστωση αθωότητας ή ενοχής και δεν προδικάζει τυχόν μελλοντικές αποφάσεις από τα αρμόδια δικαστήρια», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Reuters και στοιχεία από τη μονάδα Ελέγχου Εξαγωγών του Υπουργείου Επιχειρήσεων και Εμπορίου, η αξία των αδειών που χορηγήθηκαν για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στον σύμμαχό της μειώθηκε περισσότερο από 95% σε χαμηλό 13 ετών μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Πολλές από τις άδειες που εγκρίθηκαν την περίοδο μετά την έναρξη της σύγκρουσης αφορούσαν είδη που αναφέρονται για «εμπορική χρήση» ή μη θανατηφόρα αντικείμενα, όπως θωράκιση σώματος, στρατιωτικά κράνη ή οχήματα με κίνηση σε όλους τους τροχούς με βαλλιστική προστασία.

Παρά τη συντριπτική νίκη τον Ιούλιο, το κόμμα του Βρετανού Πρωθυπουργού Keir Starmer υπέστη σημαντικές αποτυχίες σε περιοχές με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό και δέχθηκε πιέσεις από ορισμένους από τους νομοθέτες του να ακολουθήσει μια πιο σταθερή γραμμή με το Ισραήλ σχετικά με τη σύγκρουση.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Μεταξύ των υλικών που περιλαμβάνονται στην αναστολή εξαγωγής όπλων είναι εξαρτήματα για στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και drones.

Ωστόσο, τα ανταλλακτικά για τα μαχητικά F-35 θα εξαιρούνται, εκτός από τις περιπτώσεις που πηγαίνουν απευθείας στο Ισραήλ, καθώς η κυβέρνηση είπε ότι δεν ήταν δυνατό να ανασταλεί χωρίς να επηρρεάσει ολόκληρο το παγκόσμιο πρόγραμμα των αεροσκαφών.

«Η σημερινή δήλωση της κυβέρνησης ότι αναστέλλει 30 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ είναι μια καθυστερημένη, αλλά ευπρόσδεκτη κίνηση, που τελικά ενεργεί με βάση τα συντριπτικά στοιχεία των ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα», δήλωσε ο Sam Perlo-Freeman, Συντονιστής Έρευνας για την Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων.

«Αλλά η εξαίρεση εξαρτημάτων για τα F-35 του Ισραήλ είναι εντελώς εξωφρενική και αδικαιολόγητη».

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η βρετανική κυβέρνηση δεν δίνει όπλα απευθείας στο Ισραήλ, αλλά εκδίδει άδειες σε εταιρείες να πωλούν όπλα, με τη συμβολή δικηγόρων για το εάν συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την πώληση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μαχητικά αεροσκάφη και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ.



Σχόλια