Η επιχείρηση της USAF προγραμματισμού των συστημάτων ΗΠ των F-16 της Ουκρανίας


Η 68η EWS (Μοίρα Ηλεκτρονικού Πολέμου) συνεργάστηκε πρόσφατα με τους Δανούς και Νορβηγούς ομολόγους της, για την υποστήριξη της παράδοσης F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken νωρίτερα τον περασμένο μήνα στο Δημόσιο Φόρουμ του ΝΑΤΟ.

Το 68ο EWS είναι ένα κέντρο Ηλεκτρονικού Πολέμου της USAF, που επικεντρώνεται στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της επιβίωσης των αεροσκαφών των ΗΠΑ και των στρατηγικών τους εταίρων αναπτύσσοντας, δοκιμάζοντας και παρέχοντας υποστήριξη πλήρους φάσματος Ηλεκτρονικού Πολέμου.
Τόσο οι στρατοί της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην πρόσβαση στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, για την επίτευξη των στόχων τους. Και οι δύο πλευρές εμπλέκονται συνεχώς στον EW μέσω τεχνικών όπως η παρεμβολή και η παραπλάνηση καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου για την επίτευξη υπεροχής του φάσματος.
Με τη μεταφορά F-16  από τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία στην Ουκρανία, μια άλλη ικανότητα EW εντάσσεται στον αγώνα της Ουκρανίας.
Για την αποτελεσματική ενσωμάτωση του F-16 στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, τα υποσυστήματα EW απαιτούσαν επαναπρογραμματισμό, για να είναι αποτελεσματικά έναντι των εξελισσόμενων ρωσικών απειλών. Το 68ο EWS αντιμετώπισε άμεσα αυτή την πρόκληση, δεδομένης της επείγουσας προτεραιότητας.
Το πρόβλημα που αντιμετώπισαν  ήταν διπλό: το σύστημα που χρησιμοποιείται στα F-16 που θα παραδοθούν σύντομα, είναι διαφορετικό από αυτά που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα για τη βελτιστοποίηση αυτών των συστημάτων EW πριν την ημερομηνία παράδοσης των αεροσκαφών.
Το 68ο EWS συγκέντρωσε μια ομάδα αποτελούμενη από ένα μείγμα έμπειρων ειδικών και ταλαντούχων νέων μηχανικών, για να προσεγγίσει την πρόκληση του επαναπρογραμματισμού. Το πρώτο τους καθήκον ήταν να κατανοήσουν το άγνωστο σύστημα EW και πώς να το επαναπρογραμματίσουν.
Βασιζόμενη σε δεδομένα που παρείχαν η Δανία και η Νορβηγία, στη συνέχεια προσαρμόζοντας νέες διαδικασίες και προσεγγίσεις στη συνήθη διαδικασία, η ομάδα μπόρεσε να κατανοήσει το σύστημα και να ξεκινήσει τη δουλειά της.
Αφού ανέλυσε το σύστημα, το 68ο EWS παρέκκλινε και πάλι από τις κανονικές μεθόδους και έστειλε προσωπικό του στο εξωτερικό, για να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν από κοινού το σύστημα μαζί με τις χώρες που απέστειλαν  F-16 στην Ουκρανία
«Αυτή δεν είναι η τυπική διαδικασία λειτουργίας μας», είπε ο διευθυντής του 68ου EWS. «Το γεγονός ότι η ομάδα μπόρεσε να καταλάβει το σύστημα σε δύο εβδομάδες και να αναπτύξει ένα αρχείο απειλών της αποστολής του, είναι πρωτόγνωρο και οφείλεται στο ταλέντο εδώ της μοίρας ».
Δουλεύοντας μαζί με τα κράτη-εταίρους, το 68ο EWS μπόρεσε να δοκιμάσει και να επαληθεύσει τα στοιχεία που απαιτούσαν οι Ουκρανοί και ακόμη και να βελτιώσει τις διαδικασίες επαναπρογραμματισμού.
"Χωρίς συντονισμένες προσπάθειες, αυτό δεν θα ήταν δυνατό", δήλωσε ο επικεφαλής ειδικός εξοπλισμού του 68ου EWS.
Το 68ο EWS ελπίζει να προσθέσει σύντομα, μέσω του προγράμματος FMS, την Ουκρανία στο χαρτοφυλάκιό του, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών εταίρων που υποστηρίζει σε 31, ενισχύοντας την ικανότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να πολεμούν δίπλα-δίπλα στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.
«Ένα F-16 με επαναπρογραμματισμένο ατρακτίδιο (pod) EW δεν θα επιτύχει από μόνο του αεροπορική κυριαρχία, αλλά μπορεί να προσφέρει μια δυνατότητα αεροπορικής υπεροχής  για στόχους που έχουν στρατηγική σημασία και αντίκτυπο».
Με στοιχεία από υπηρεσία του DOD
Σημειώνεται ότι...
Η Δανία και η Ολλανδία, μαζί με το Βέλγιο και τη Νορβηγία, σχεδιάζουν να στείλουν στην Ουκρανία 91 F-16 AM/BM τα επόμενα χρόνια.



Κάποια από τα  πρώτα Δανέζικα F-16 της Ουκρανίας είναι εξοπλισμένα με pod EW της εταιρείας Terma,  που διαθέτουν ενσωματωμένους δέκτες προειδοποίησης και μπορούν να εξοπλιστούν με παρεμβολείς καθώς και διανομείς chaff και flares. 

Σχόλια