Η Ινδία σε αναζήτηση σχεδίασης & κατασκευής νέου περιφερόμενου πυρομαχικού (Loitering Munition) μεγάλης εμβέλειας


Το Εθνικό Αεροδιαστημικό Εργαστήριο (NAL), υπό το Συμβούλιο Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (CSIR), έχουν βελτιώσει σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες της Ινδίας
.

Πρόσφατα, το NAL εξέδωσε Αίτημα για Πρόταση (RFP) σε ινδικές εταιρείες,  για την ανάπτυξη και την κατασκευή ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους μακράς εμβέλειας κλάσης 150 κιλών. Αυτό το drone αοαιτείται να λειτουργεί σε εμβέλεια έως και 900 km και αναμένεται να φέρει εκρηκτική κεφαλή 15 kg και πρόσθετο ωφέλιμο φορτίο αισθητήρα βάρους 10 έως 15 kg. Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτό το πρόγραμμα είναι οι προηγμένες τεχνολογίες stealth, οι οποίες θα του επιτρέπουν να αποφύγει τα εχθρικά radar. Θα προσφέρει επίσης διάρκεια πτήσης από 6 έως 9 ώρες, επιτρέποντας συνεχή επιτήρηση και εμπλοκές ακριβείας σε μεγάλες περιοχές.

Οι ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν επί του παρόντος περιπλανώμενα πυρομαχικά όπως το Nagastra 1, το Warmat και το ALS-50, τα οποία έχουν βεληνεκές έως και 50 km, για να στοχεύσουν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα μέσα. Πέρυσι, η IAF παρήγγειλε 200 drones  "καμικάζι" Sureshastra με μέγιστη εμβέλεια 150 km, κάτι που θα ενισχύσει τις δυνατότητές τους. Ωστόσο, όπως καταδεικνύεται από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, η εξελισσόμενη φύση του πολέμου έχει τονίσει τη στρατηγική σημασία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγαλύτερης εμβέλειας. Σε αυτή τη σύγκρουση, η Ουκρανία χρησιμοποίησε drones "καμικάζι" για να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος, στοχεύοντας στρατηγικές αεροπορικές βάσεις ακόμη και ρωσικές πόλεις, με αποτέλεσμα σημαντικές ζημιές. Ομοίως, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια drones για να στοχεύσει ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις και κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των drones μεγάλης εμβέλειας σε επιθετικές επιχειρήσεις. Η αποτελεσματικότητα αυτών των drones πηγάζει από το χαμηλό κόστος και τη δυσκολία τους στην αναγνώριση-αναχαίτιση, καθιστώντας τα ένα πολύτιμο πλεονέκτημα στον σύγχρονο πόλεμο.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξελίξεις, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις είναι πρόθυμες να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους με drones μεγάλης εμβέλειας. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που αναζητά το NAL είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ως ένα ευέλικτο περιπλανώμενο πυρομαχικό, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά drones καμικάζι. Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά παρέχουν μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία από τα drones καμικάζι, όπως το ιρανικό Shahed 136, σχεδιασμένο για αυτόνομα πλήγματα σε προκαθορισμένους στόχους χρησιμοποιώντας δορυφορική καθοδήγηση. Εξοπλισμένα με προηγμένους αισθητήρες, αυτά τα drones μπορούν να περιπλανώνται σε περιοχές στόχων για μεγάλες περιόδους, επιτρέποντας αναγνώριση σε πραγματικό χρόνο και χτυπήματα ακριβείας μόλις εντοπιστούν οι στόχοι.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του NAL συνδυάζει τις δυνατότητες περιπλανώμενων πυρομαχικών και drones καμικάζι. Παρόμοια με ένα drone καμικάζι, μπορεί να πραγματοποιήσει αυτόνομα  χτυπήματα με βάση προκαθορισμένες παραμέτρους και να διεξάγει αποστολές έρευνας και επίθεσης. Αυτή η διπλή λειτουργία είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στον σύγχρονο πόλεμο, όπου η προσαρμοστικότητα είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, αυτά τα περιπλανώμενα πυρομαχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποστολές αναγνώρισης, συλλέγοντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του εχθρού για να βοηθήσουν τα χτυπήματα πυραύλων ακριβείας και να αξιολογήσουν τη ζημιά μετά το χτύπημα, διασφαλίζοντας ολοκληρωμένη επίγνωση του πεδίου μάχης.

Η στρατηγική ανάπτυξη πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας της Ινδίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων. Με την ευθυγράμμιση με τις παγκόσμιες τάσεις στον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο ενισχύει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ινδίας, αλλά ενισχύει επίσης τη δέσμευσή της για αυτοδυναμία στην αμυντική βιομηχανία. 

Η δυνατότητα του drone του προγράμματος να χτυπάει στόχους υψηλής αξίας πολύ πέρα ​​από τα σύνορά του προσφέρει ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα, επιτρέποντας στην Ινδία να προστατεύσει τα συμφέροντά της και να διατηρήσει μια ισχυρή θέση ασφαλείας στην παγκόσμια σκηνή. Καθώς η τεχνολογία των drone συνεχίζει να εξελίσσεται, η επένδυση της Ινδίας σε αυτόν τον τομέα διασφαλίζει ότι θα παραμείνει  εξοπλισμένη για να χειριστεί την πολυπλοκότητα του σύγχρονου πολέμου, ενισχύοντας τη θέση της ως κορυφαίος παίκτης στο παγκόσμιο αμυντικό τοπίο.

Πηγή

Σχόλια