Διεθνείς υποκατασκευαστές και χώρες που συμμετέχουν στην κατασκευή των F-35


Πόσα εξαρτήματα διεθνών κατασκευαστών υπάρχουν στο μαχητικό αεροσκάφος F-35 των ΗΠΑ

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο κύριος συνεργάτης επιπέδου 1 για το πρόγραμμα F-35, με βρετανικά εξαρτήματα σε πολλά μέρη του F-35.
  • Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία και η Ιταλία συμβάλλουν επίσης στην κατασκευή F-35, μαζί με την Ιαπωνία.
  • Τα αεροσκάφη F-35 διαθέτουν εξαρτήματα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων καναδικών απαρτίων, τμημάτων του ουραίου της Αυστραλίας κλπ..

Το F-35 Joint Strike Fighter είναι αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πλήρως αμερικανικό. Κάντε μια έρευνα για το F-35 και θα βρείτε την συμμετοχή πολλών συμμάχων των ΗΠΑ ως υποκατασκευαστές. Για παράδειγμα, οι Βρετανοί προμηθεύουν πολλά εξαρτήματα (ειδικά για την παραλλαγή F-35B). Ακόμη και η Τουρκία προμήθευε (έχει σταματήσει πλέον) εξαρτήματα προτού οι ΗΠΑ εκδιώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα. 

Δεν συναρμολογούνται όλα τα συστήματα στις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία συναρμολογεί τα F-35 A της στην Ιαπωνία , ενώ πολλοί Ευρωπαίοι συναρμολογούν τα δικά τους στην Ευρώπη με τελικό έλεγχο στην Ιταλία .

Ηνωμένο Βασίλειο: Ο μοναδικός συνεργάτης επιπέδου 1 του F-35

Η Μεγάλη Βρετανία είναι ο μόνος συνεργάτης επιπέδου 1 του F-35. Η βρετανική βιομηχανία συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή κάθε μαχητικού αεροσκάφους F-35. Ενώ η Lockheed Martin είναι ο κύριος ανάδοχος για το F-35, η BAE είναι ένας σημαντικός υποκατασκευαστής. Η BAE δηλώνει ότι συμμετέχει με υποκατασκευαστικό έργο 13-15% για κάθε αεροσκάφος (εξαιρουμένου του κινητήρα).

Η BAE συνεισφέρει με κώδικα λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της απεικόνισης στο πιλοτήριο, της διαχείρισης καυσίμου και άλλων συστημάτων. Η BAE εργάζεται στο πρόγραμμα F-35 από την έναρξή του.

Κορυφαίοι Βρετανοί υποκατασκευαστές με το F-35:

  • BAE Systems
  • Martin Baker
  • SELEX
  • Cobham
  • Ultra Electronics
  • UTC Actuation Systems
  • Rolls-Royce

«Τα δακτυλικά αποτυπώματα της βρετανικής εφευρετικότητας μπορούν να βρεθούν σε δεκάδες βασικά εξαρτήματα του αεροσκάφους. Η BAE Systems, η GE Aviation, η Martin-Baker, η SELEX, η Cobham, η Ultra Electronics, η UTC Actuation Systems και η Rolls-Royce είναι μόνο μερικοί από τους περισσότερους από 100 προμηθευτές του προγράμματος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο».

Το F-35 κατασκευάζεται σε τρεις παραλλαγές : το F-35A Συμβατική Απογείωση και Προσγείωση (CTOL), το F-35C Carrier Variant (CV) και το F-35B Short Take Off and Vertical Landing (STOVL). Αυτές οι παραλλαγές είναι τόσο διαφορετικές που μπορούν σχεδόν να θεωρηθούν ξεχωριστά αεροσκάφη. Το F-35 μπορεί να τροφοδοτείται από τον κινητήρα Pratt & Whitney F135, αλλά η βρετανική Rolls-Royce είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που παράγει τεχνολογία STOVL. Κατά συνέπεια, η Rolls-Royce κατασκευάζει το LiftSystem για το F-35B.

Μέσα στο πιλοτήριο των περισσότερων δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, θα βρείτε ένα βρετανικό εκτινασσόμενο κάθισμα Martin Baker. Όλα τα F-35 είναι εξοπλισμένα με βρετανικά εκτινασσόμενα καθίσματα Martin Baker US16E. Η Martin Baker αναφέρει ότι έχει παραδώσει 1.200 εκτινασσόμενα καθίσματα για το F-35 μέχρι σήμερα ( η Lockheed Martin παρέδωσε πρόσφατα το 1.000ο F-35 της ).

Ευρωπαϊκά & διεθνή εξαρτήματα στο F-35

Πολλές άλλες χώρες συνεισφέρουν στο F-35. Τα μαχητικά αεροσκάφη κατασκευάζονται με συμμετοχή από την Αυστραλία, την Ολλανδία, τον Καναδά, την Ιταλία, τη Δανία και τη Νορβηγία. Η Ιαπωνία κατασκευάζει πολλά από τα εξαρτήματα για το δικό της αεροσκάφος... Η Βρετανοιταλική εργολάβος Selex ES ανέλαβε πρόσφατα σύμβαση για 165 προηγμένα laser στόχευσης για το Ηλεκτροοπτικό Σύστημα Στόχευσης του F-35 Lightning II.

Το Ισραήλ είναι βασικός χρήστης του F-35 και πρόσφατα παρήγγειλε 25 ακόμη F-35A (συνολικά  διαθέτει 75). Οι ΗΠΑ έδωσαν επίσης στο Ισραήλ μοναδική άδεια να κάνει  τροποποιήσεις σε ορισμένα μέρη του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τους Gordian Logistics Experts , η Ολλανδία παράγει ανταλλακτικά για ευρωπαϊκά F-35 και « Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επέλεξε την Ολλανδία το 2019 για την αποθήκευση, αποστολή και διαχείριση ανταλλακτικών για περισσότερα από πεντακόσια F-35 ».

Ενώ η Γερμανία επέλεξε τα F-35A της να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ,  διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Η DW ανέφερε ότι ο γερμανικός κατασκευαστής όπλων Rheinmetall ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου που αναμένεται να παράγει τμήματα ατράκτου για περίπου 400 F-35.

Τα F-35 περιέχουν καναδικά εξαρτήματα αξίας περίπου 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των weapons bay doors και υλικά των leading edge flap  
Η Αυστραλία συμμετέχει επίσης στην κατασκευή τμημάτων του κάθετου σταθερού των F-35A. 

ΠΗΓΗ

Υ. Γ

Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη απο το ΥΠΕΘΑ και να εξετάσουν σοβαρά την εξέταση ανάληψης  υπόκατασκευαστικού έργου στο πλαίσιο της αγοράς των ελληνικών F-35. Σημαντικό επίσης είναι το θέμα της αυτονομίας στην εργοστασιακή συντήρηση των F-35 που αποτελεί στρατηγική και εθνική αναγκαιότητα.


Σχόλια