Η Ουκρανία απέκτησε F-16-Πιθανός αντίκτυπος από τη χρήση τους


Το αμερικανικής κατασκευής F-16 είναι ένα εμβληματικό μαχητικό αεροσκάφος πρώτης γραμμής για πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και πολλές αεροπορικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο για 50 χρόνια.

Οι δυτικές χώρες είχαν υποσχεθεί F-16 στο Κίεβο και μερικά έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και την Ουκρανία στο Associated Press. Τα μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να αρχίσουν να πετούν σύντομα στον ουρανό της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως τον Αύγουστο του 2023 για την ανάπτυξη μεταχειρισμένων F-16 στην Ουκρανία, αν και οι ΗΠΑ δεν θα παρέχουν κανένα από τα δικά τους αεροπλάνα. Το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα από 60 αεροσκάφη τους επόμενους μήνες.
Αν και τα πρόσφατα κέρδη της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης ήταν σταδιακά, η σταθερή κίνησή της προς τα εμπρός αθροίζεται καθώς η Ουκρανία σταδιακά υποχωρεί.
Τα F-16 θα ενισχύσουν τη στρατιωτική ισχύ της Ουκρανίας, ειδικά με την αναβάθμιση της αεράμυνας της. Αλλά οι αναλυτές λένε ότι δεν θα ανατρέψουν από μόνα τους το ρεύμα του πολέμου.
Τι μπορούν να φέρουν τα F-16 στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας;
Τα F-16 πιθανότατα θα έχουν τρεις βασικές αποστολές, λέει ο Federico Borsari του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον.
Θα επιδιώξουν να αναχαιτίσουν ρωσικούς πυραύλους και drones που έχουν βομβαρδίσει ανηλεώς την Ουκρανία, καταστολή εχθρικών συστημάτων αεράμυνας και να χτυπήσουν θέσεις ρωσικών στρατευμάτων και αποθήκες πυρομαχικών με πυραύλους αέρος-εδάφους.
«Θα είναι σε θέση να επηρεάσουν κάποια από τη δυναμική του πολέμου», λέει ο Borsari.
Πολλές πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη των F-16 είναι διαβαθμισμένες, συμπεριλαμβανομένου του τι τους επιτρέπουν να χτυπήσουν οι δυτικές κυβερνήσεις και τι όπλα θα στείλουν με το αεροσκάφος.
Τα F-16 θα μπορούσαν να φέρουν πυραύλους κρουζ "Storm Shadow" που προμηθεύονται από το Ηνωμένο Βασίλειο με βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων, πιθανώς για στόχους εντός της Ρωσίας. Μπορεί επίσης να αποκτήσουν πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που θα απειλούσαν τα ρωσικά  μαχητικά αεροσκάφη. Τα προηγμένα ραντάρ του αεροπλάνου θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς πιλότους να εντοπίσουν στόχους πιο μακριά από όσο μπορούν με τα MiG-29, Su-27 και Su-24.
Στον αέρα, τα ουκρανικά F-16 θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα ισχυρά ρωσικά κινητά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-300 και S-400 που μπορούν να στοχεύουν πολλαπλά αεροσκάφη ταυτόχρονα. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν επίσης πολλά επιχειρησιακά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και εξελιγμένα ραντάρ εναέριας επιτήρησης.
Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35 θα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τα F-16, λέει ο Borsari της CEPA. Διαθέτει ραντάρ μεγάλης εμβέλειας που του επιτρέπει να παρακολουθεί και να εμπλέκει έως και οκτώ στόχους κάθε φορά σε μια ευρεία περιοχή.
Ακόμα κι έτσι, οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν ένα πιο ισχυρό αεροσκάφος, από αυτό που έχουν συναντήσει μέχρι τώρα στον πόλεμο και πιθανότατα θα υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση.
Πώς θα προστατεύσει η Ουκρανία τα F-16;
Αν και οι ρωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν τα F-16 στις αεροπορικές βάσεις από όπου θα επιχειρούν, η Ουκρανία διαθέτει ισχυρές άμυνες για να προστατεύσει τα μαχητικά αεροσκάφη από τέτοιες επιθέσεις, λέει ο Ουκρανός εμπειρογνώμονας αεροπορίας Anatolii Khrapchynskyi.
Η Ουκρανία έχει ισχυρές δυνατότητες «να προστατεύει τα αεροδρόμιά της με αντιαεροπορικές άμυνες για να εκτρέπει τις ρωσικές επιθέσεις», δήλωσε ο Khrapchynskyi στο Associated Press. «Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, προσπαθούσε ενεργά να χτυπήσει ουκρανικά αεροδρόμια, αλλά αντιμετώπισε δυσκολίες».
Ο Khrapchynskyi είπε ότι, τα F-16 θα αυξήσουν σημαντικά τις δυνατότητες της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας να προστατεύσει τον εναέριο χώρο από τις ρωσικές επιθέσεις και θα αυξήσει το βεληνεκές που η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει στρατηγικούς στόχους στη Ρωσία.

«Με την απόκτηση αεροσκαφών F-16, θα είμαστε σε θέση να λύσουμε μια σειρά προβλημάτων που πλήττουν αυτήν τη στιγμή την Ουκρανία. Αυτά περιλαμβάνουν: τις μαζικές επιθέσεις με πυραύλους της Ρωσίας, τη χρήση κατευθυνόμενων βομβών και την ανάπτυξη S-300 στις παραμεθόριες περιοχές Sumy και Kharkiv», λέει ο Khrapchynskyi. «Η χρήση και αξιοποίηση των αεροσκαφών F-16, κατά τη γνώμη μου, θα βοηθήσει σημαντικά την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα που λαμβάνει χώρα τώρα».

voanews.com


Σχόλια