Η τακτική χρησιμοποίησης των Ρωσικών drones και η άμυνα της Ουκρανίας


Η Ρωσία συνεχίζει τις παρατεταμένες επιθέσεις της στην Ουκρανία, αξιοποιώντας μια νέα τακτική που περιλαμβάνει τη χρήση drones, κυρίως των ιρανικών «Shahed», για να αποσπάσει την προσοχή της ουκρανικής αεράμυνας.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό ειδικό σε αεροπορικά θέματα  Valery Romanenko, ο κύριος στόχος αυτών των drones είναι να απασχολήσουν και να δημιουργήσουν κορεσμό στα συστήματα αεράμυνας, αναγκάζοντας την Ουκρανία να ξοδέψει πολύτιμους πόρους και πυραύλους για την καταστροφή τους.
Οι τεχνικές δυνατότητες των drones «Shahed»
Τα drones «Shahed» έχουν εντυπωσιακές τεχνικές δυνατότητες, με την εμβέλεια τους να φτάνει τα 1.500 χιλιόμετρα, ενώ η ταχύτητά τους κυμαίνεται από 180 έως 200 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι δυνατότητες επιτρέπουν στα drones να παραμένουν στον αέρα για περίπου 7,5 ώρες. Εάν εκτοξευθούν από περιοχές τηςκατεχόμενης Κριμαίας, μπορούν να φτάσουν στην Ουκρανία σε 1,5 ώρα και να συνεχίσουν να αιωρούνται πάνω από την περιοχή για πολλές ώρες, προκαλώντας αεροπορικούς συναγερμούς που διαρκούν για πολλές ώρες.
Αν παρατηρήσετε την διαδρομή που ακουλουθούν (flight path), μπορείτε να δείτε ότι κάνουν κύκλους πάνω από τους στοχους στην Ουκρανία. Στο τελικό στάδιο, είτε θα χτυπήσουν τους στόχους τους είτε θα καταρριφθούν και αν αποτύχουν θα ξεμείνουν από καύσιμο και συντριβούν πέφτοντας κάπου, προκαλώντας υλικές ζημιές.
Ο κύριος σκοπός των μαζικών επιθέσεων με drones
Τα drones «Shahed» χρησιμοποιούνται κυρίως για να εμπλέξουν και απασχολήσουν την ουκρανική αεράμυνα, αναγκάζοντάς την να αναλώσει πυραύλους και άλλα μέσα για την αναχαίτισή τους. Αυτή η τακτική αποσκοπεί στη δημιουργία ευκαιριών για τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύσουν πιο κρίσιμες επιθέσεις με πυραύλους κρούζ, ή να χτυπήσουν συγκεκριμένους στόχους με τα ίδια τα drones, εάν καταφέρουν να διαφύγουν.
Οι νέες τακτικές της Ρωσίας και η απάντηση της Ουκρανίας
Με τα συστήματα αεράμυνας που έχει πάρει η Ουκρανία ως βοήθεια, όπως radar επιτήρησης, σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, και πυραύλους κατευθυνόμενους με laser, οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις τακτικές τους. Τα drones «Shahed» πλέον πετούν σε μεγαλύτερα ύψη, έως και 1.000 μέτρα, για να αποφύγουν την κατάρριψη από ομάδες της ουκρανικής αεράμυνας που χρησιμοποιούν πυροβόλα Gepard και διάφορα συστήματα πυροβολικού όπως τα Skynex ή Slinger, με radar και οπτικούς αισθητήρες. 

Slinger

Skynex

Πετώντας  ωστόσο πιο ψηλά τα drones, τα καθιστά πιο ευάλωτα στην ανίχνευση από τα radar.
Η χρήση drones «Gerbera» για παραπλάνηση

Drones «Gerbera»

Εκτός από τα «Shahed», η Ρωσία χρησιμοποιεί και άλλα drones όπως το «Gerbera», τα οποία δεν φέρουν σοβαρό εξοπλισμό ή εκρηκτικά. Η μόνη τους αποστολή είναι να παραπλανούν την αεράμυνα, αποσπώντας την προσοχή από πραγματικούς στόχους και επιθέσεις με πυραύλους cruise.
Η μαζική παραγωγή drones και η συνεχής απειλή
Η Ρωσία φαίνεται να διαθέτει μεγάλη ποσότητα drones «Shahed», με την παραγωγή να φτάνει έως και 5.000 μονάδες ετησίως. Αυτός ο αριθμός υποδηλώνει ότι ο αεροπορικός τρόμος που επιβάλλεται στην Ουκρανία μέσω των συνεχών επιθέσεων με drones μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα αν η μαζική παραγωγή τους συνεχιστεί αδιάκοπα.

Οι τακτικές της Ρωσίας με τη χρήση drones αποτελούν μια σοβαρή πρόκληση για την Ουκρανία, καθώς η αεράμυνα της χώρας πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στις νέες μεθόδους επίθεσης, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τις φυσικές ζημιές που προκαλούν τα drones αλλά και την ψυχολογική πίεση των μακροχρόνιων αεροπορικών συναγερμών.

Με πληροφορίες από tsn.ua

Σχόλια