Φόβοι για επίθεση ρωσικών drones οδήγησαν σε συναγερμό γερμανική αεροπορική βάση


Ο συναγερμός ασφαλείας στην αεροπορική βάση Geilenkirchen στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, οφειλόταν σε φόβους για πιθανή επίθεση ρωσικών drones, σύμφωνα με ρεπορτάζ γερμανικών ΜΜΕ. Η τελευταία εξέλιξη έρχεται εν μέσω αυξανόμενων φόβων για επίθεση ρωσικής έμπνευσης κατά της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των drones, αλλά και που περιλαμβάνει διάφορες άλλες τακτικές «υβριδικού πολέμου» . Ως κύρια επιχειρησιακή βάση για τον στόλο του ΝΑΤΟ E-3 Sentry Airborne Warning and Control System (AWACS), η βάση στο Geilenkirchen, κοντά στο Άαχεν, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συμμαχία συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας .

Μια ανώνυμη πηγή στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσε ότι, ο φόβος για την ασφάλεια στο Geilenkirchen προκλήθηκε από ενδείξεις «προπαρασκευαστικών ενεργειών για μια πιθανή ρωσική πράξη δολιοφθοράς» με χρήση drones, ανέφερε σήμερα η Deutsche Presse-Agentur . 


Η πληροφορία φέρεται να προήλθε από μια άγνωστη ξένη υπηρεσία πληροφοριών.
Από την άλλη πλευρά, μια ανώνυμη πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι δεν είχαν δει drones στην περιοχή του Geilenkirchen και ότι δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν κανένα στοιχείο για ρωσικό εμπλοκή.

«Η λέξη Ρωσία δεν αναφέρθηκε ποτέ. Μιλήσαμε για απειλή που προκαλείται από drones», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Geilenkirchen .

Όπως ανέφερε το TWZ , στις 22 Αυγούστου το επίπεδο ασφάλειας στην αεροπορική βάση Geilenkirchen, στα δυτικά της χώρας, ανέβηκε σε επίπεδο Charlie, σε αυτό που το ΝΑΤΟ περιέγραψε ως «προληπτικό μέτρο για την ελαχιστοποίηση του πιθανού κινδύνου για τον οργανισμό και το προσωπικό μας». Η συμμαχία πρόσθεσε ότι όλο το βασικό προσωπικό εκτός αποστολής είχε σταλεί στο σπίτι «ως προληπτικό μέτρο», αλλά ο στόλος του AWACS εξακολουθούσε να επιχειρεί «με ελάχιστο προσωπικό ως προληπτικό μέτρο, ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν όπως είχε προγραμματιστεί».

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι έλαβε «πληροφορίες πληροφοριών που υποδεικνύουν πιθανή απειλή», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Photo by Sascha Schuermann/Getty Images Sascha Schuermann

Την επόμενη μέρα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι μείωσε το επίπεδο ασφαλείας στο Geilenkirchen σε Bravo.

Σε ανάρτησή του στο X, το ΝΑΤΟ ανέφερε: «Η προσωρινή άνοδος μέτρων ασφαλείας σε "Τσάρλι" ήταν ένα προληπτικό μέτρο για την ελαχιστοποίηση του πιθανού κινδύνου για τον οργανισμό και το προσωπικό μας. Όλες οι προγραμματισμένες επιχειρήσεις προχωρούν όπως έχει προγραμματιστεί».

Όσον αφορά τα επίπεδα συναγερμού, το επίπεδο ασφάλειας του ΝΑΤΟ Charlie είναι το δεύτερο υψηλότερο από τα  τέσσερα συνολικά. Υποδεικνύει ότι «έχει συμβεί ένα περιστατικό ή έχουν ληφθεί πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι κάποια μορφή τρομοκρατικής δράσης εναντίον οργανώσεων ή προσωπικού του ΝΑΤΟ είναι πολύ πιθανή».

Αν και δεν έχουν δημοσιευτεί περαιτέρω λεπτομέρειες για τη φύση της υποτιθέμενης απειλής με drone κατά του Geilenkirchen, είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξαν άλλα περιστατικά με drone στη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Ρωσία να θεωρείται ευρέως ότι εμπλέκεται.




Σχόλια