Η Γερμανία ερευνά ύποπτες πτήσεις drones πάνω από βιομηχανικό πάρκο

ABBfoto/picture alliance
Οι εισαγγελείς στη βόρεια Γερμανία αναφέρθηκαν «σε υποψία για κατασκοπευτική δραστηριότητα για σκοπούς δολιοφθοράς» όταν επιβεβαίωσαν την έρευνα. Αυτή η ενέργεια συνδέεται με  «επαναλαμβανόμενες» πτήσεις drones πάνω από «κρίσιμες υποδομές».

Ερευνητές στη Βόρεια Γερμανία  επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι διερευνούσαν ύποπτη δραστηριότητα drone πάνω από ένα βιομηχανικό πάρκο στο Brunsbüttel, μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για την υπόθεση.
"Η εισαγγελία του Φλένσμπουργκ επιβεβαιώνει την έναρξη έρευνας λόγω υποψίας για κατασκοπευτική δραστηριότητα για σκοπούς δολιοφθοράς, σε σχέση με επαναλαμβανόμενες πτήσεις drone πάνω από κρίσιμες υποδομές στο Σλέσβιχ-Χολστάιν ", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP εκπρόσωπος των εισαγγελέων στο Φλένσμπουργκ.
Παράκτιο βιομηχανικό πάρκο και τοποθεσία τερματικού σταθμού LNG που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην αντικατάσταση του ρωσικού αερίου
Το βιομηχανικό πάρκο γύρω από το λιμάνι στο Brunsbüttel, βορειοδυτικά του Αμβούργου  κοντά στις εκβολές του ποταμού Έλβα, όπου εισέρχεται στη Βόρεια Θάλασσα, φιλοξενεί έναν νέο πλωτό τερματικό σταθμό υγρού φυσικού αερίου (LNG) .
Αυτός ο σταθμός δημιουργήθηκε με την κυβερνητική υποστήριξη ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εν μέσω των  εσπευσμένων προσπαθειών της Γερμανίας να προμηθεύεται εισαγωγές ενέργειας από αλλού. Υπάρχουν σχέδια για την αντικατάστασή του με μόνιμη εγκατάσταση στον ίδιο χώρο. 
Στην περιοχή στεγάζονται πολλές εταιρείες χημικών προϊόντων και ένας παροπλισμένος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας που απενεργοποιήθηκε μετά τη διακοπή λειτουργίας του το 2011. 
Είναι επίσης το σημείο εισόδου στο κανάλι του Κιέλου ή Nord-Ostsee Kanal, που συνδέει τη Βόρεια Θάλασσα στο Brunsbüttel με τη Βαλτική Θάλασσα στο Kiel-Holtenau, που χρησιμοποιείται από περίπου 30.000 πλοία ετησίως.
Τα εμπορικά πλοία που προσπαθούν να φτάσουν στη βορειοανατολική Γερμανία μέσω της Βόρειας Θάλασσας μπορούν να κερδίσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το ταξίδι τους χρησιμοποιώντας το κανάλι του Κιέλου και μπαίνοντας στην πλωτή οδό στο Brunsbüttel.
Προηγούμενες αναφορές αποκαλύπτουν ότι η αστυνομία υποπτεύεται δραστηριότητα στρατιωτικού drone
Πριν από τα περιορισμένα σχόλια της Πέμπτης από τους εισαγγελείς στο Φλένσμπουργκ, δύο από τα πιο ενημερωμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Γερμανίας, η Bild και το Spiegel , είχαν αναφερθεί στην υπόθεση. 
Ανέφεραν ότι επαναλαμβανόμενες πτήσεις drone πάνω από την περιοχή είχαν παρατηρηθεί από τις 8 Αυγούστου
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ειδικοί της αστυνομίας θεωρούν ότι τα drones, με υψηλές ταχύτητες πτήσης, θα μπορούσαν να είναι ρωσικά στρατιωτικά κατασκοπευτικά οχήματα. 

Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA την Πέμπτη ότι, η Bundeswehr παρείχε πληροφορίες radar και άλλα δεδομένα στην αστυνομία, ώστε να διερευνήσει καλύτερα την υπόθεση. 
Η Γερμανία βρίσκεται σε επιφυλακή για πιθανή ρωσική κατασκοπεία ή ακόμη και δολιοφθορά τους τελευταίους μήνες, κάτι που φάνηκε πιο πρόσφατα με μια σειρά από μέτρα ασφαλείας στη Μπούντεσβερ και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα. 

dw.com

Σχόλια