Ισραηλινή εφημερίδα: Τα drones της Χεζμπολάχ συνεχίζουν να προκαλούν χάος στις βόρειες κοινότητες


Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιήθηκε ο υψηλότερος αριθμός διεισδύσεων drone από τον Λίβανο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα.

Πάνω από 1.200 drones φορτωμένα με εκρηκτικά διείσδυσαν στο βόρειο Ισραήλ από την έναρξη της επίθεσης της Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες και οι αξιωματούχοι ασφαλείας εξακολουθούν να αγωνίζονται να δώσουν λύση σε αυτή τη θανατηφόρα απειλή, η οποία συχνά δεν μπορεί να εντοπιστεί καν καθώς περνά από τον Λίβανο.
Την Τετάρτη, τρία επιθετικά drones πέταξαν πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν πάνω από το Κατζρίν , αποφεύγοντας τις προσπάθειες του Ισραηλινού Στρατού να τα αναχαιτίσει . Το περιστατικό ολοκληρώθηκε με μία αναχαίτιση και δύο απευθείας χτυπήματα. Ένας άνδρας τραυματίστηκε ελαφρά

( Φωτογραφία: Efi Sarir )
Οι κάτοικοι του Κατζρίν και των βόρειων υψωμάτων Γκολάν έλαβαν οδηγίες να παραμείνουν σε ασφαλείς χώρους, να αποφύγουν τον συνωστισμό και να ελαχιστοποιήσουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στους  δρόμους. Την Τρίτη, 135 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς την περιοχή.
Πολλά από αυτά τα UAV δεν αναχαιτίστηκαν λόγω επιχειρησιακών αδυναμιών και της πολυπλοκότητας των συστημάτων αναχαίτισης των Ισραήλων (σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η οργάνωση Lobby 1701 που αντιπροσωπεύει 60.000 κατοίκους του βόρειου Ισραήλ που εκκενώθηκαν από τα σπίτια τους.)
Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων drones οι οποίες σύμφωνα με την  Χεζμπολάχ, έχουν κατευθυνθεί μόνο σε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους, οκτώ στρατιώτες του IDF έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.
Μια ανάλυση της δραστηριότητας στις κοινότητες της Γαλιλαίας από το ξέσπασμα του πολέμου αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 395 προειδοποιήσεις ενεργοποιήθηκαν λόγω των ενδείξεων διείσδυσης drone, που απαιτούσαν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο.
Ένα σημαντικό μέρος αυτών των συναγερμών αποδείχθηκε ότι ήταν ψευδείς και ήταν αποτέλεσμα της δυσκολίας στον ακριβή εντοπισμό των απειλών, συχνά συγχέοντάς τους με πτηνά που μερικές φορές ενεργοποιούν τα ευαίσθητα συστήματα συναγερμού του IDF. Πολλά drones, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών, κατάφεραν να φτάσουν στη Χάιφα και ακόμη μακρύτερα χωρίς να εντοπιστούν από τα συστήματα αεράμυνας και η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) δεν προσπάθησε να τα αναχαιτίσει.
Από τις αρχές Ιουλίου έως την Τρίτη, παρατηρήθηκε αισθητή μείωση των ειδοποιήσεων στα βόρεια, με σχεδόν 50% λιγότερες ειδοποιήσεις σε σύγκριση με τους προηγούμενους δύο μήνες. «Είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν η μείωση οφείλεται σε βελτιώσεις στα συστήματα παρακολούθησης της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου ή σε μείωση των δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ», είπε ο Χαρπάζ.
Λόγω της σχετικά χαμηλής και αργής πτήσης των drones, πολλοί πολίτες τεκμηρίωσαν την πτήση τους σχεδόν ανεμπόδιστη. Το IDF προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να σταματήσει τα drones με την ανάπτυξη πειραματικών συστημάτων αναχαίτισης, παρεμβολών, κανονιών Vulcan και διδαγμάτων από προηγούμενα περιστατικά.
Πόσα ακόμη UAV θα πρέπει να υπομείνουμε στη Γαλιλαία πριν δούμε να ξεπερνιέται η κόκκινη γραμμή της ισραηλινής κυβέρνησης;

Σχόλια