Η Ρωσία χρησιμοποιεί drones με τεχνολογία ίδια με το γερμανικό HMX, με σύνδεση οπτικών ινών αντί ραδιοσυχνοτήτων. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται αδύνατη η παρεμβολή τους.
Η προέλαση της Ουκρανίας στο Κουρσκ πέτυχε, με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού πολέμου, να εξουδετερώσει τα ρωσικά αναγνωριστικά drones. Τώρα η Ρωσία αντεπιτίθεται με νέα drones που καθοδηγούνται από οπτικές ίνες που δεν παρεμβάλονται. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται σε μάχη.
Είναι άλλη μια υπενθύμιση του πόσο γρήγορα εξελίσσονται τα μικρά drones. Και μια προειδοποίηση προς τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην οαρεμβολή για να προστατευτεί από επιθέσεις με drone.
Τα drones FPV αλλά και τα περισσότερα dtones γενικά απαιτούν ραδιοζεύξη με τον χειριστή, για την μεταφορά βίντεο και την κατεύθυνση του drone. Η απώλεια οποιουδήποτε σήματος συνήθως σημαίνει επιστροφή στην βάση ή στιγμιαία συντριβή.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δει μια αφθονία παρεμβολών στην πρώτη γραμμή σε επιλεγμένες συχνότητες.
Ρωσικοί παρεμβολείς που τοποθετούνται σε οχήματα.(Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας) |
Τα drones μπορούν επίσης να χάσουν τη σύνδεσή τους και για άλλους λόγους. Η ραδιοσύνδεση ουσιαστικά απαιτεί line of sight (οπτική επαφή). Αυτό συμβαίνει όταν το drone βρίσκεται πολύ πάνω από το έδαφος, αλλά μόλις ιπταθεί χαμηλά, η επικοινωνία αρχίζει να διακόπτεται.
Μια λύση για το πρόβλημα παρεμβολών/επικοινωνίας είναι η καθοδήγηση τερματικού με δυνατότητα AI . Ο χειριστής κλειδώνει στο στόχο από κάποια απόσταση και το drone τον αναζητεί, ακόμη κι αν χαθεί η σύνδεση. Αυτά τα συστήματα έχουν ήδη αναπτυχθεί σε μικρό αριθμό και από τις δύο πλευρές.
Μια άλλη προσέγγιση είναι η ενσύρματη καθοδήγηση: το drone διαθέτει καλώδιο οπτικών ινών, κάτι παρόμοιο με τους πυραύλους με TOW, που είναι σε υπηρεσία εδώ και μερικές δεκαετίες και μεταφέρουν βίντεο υψηλής ανάλυσης.
Η Ουκρανία κατέλαβε ένα ρωσικό πρωτότυπο drone οπτικών ινών τον Μάρτιο, αλλά αυτό φαινόταν μοναδικό στο είδος του.
Ουκρανοί επιστήμονες είναι γνωστό ότι εργάζονται σε ένα παρόμοιο σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό η γερμανική εταιρεία HIGHCAT παρουσίασε το drone οπτικών ινών HMX στην Ουκρανία αυτόν τον μήνα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.