Η Ουκρανία ξεπέρασε τη Ρωσία σε επιθέσεις drones μεγάλης εμβέλειας τον Ιούλιο

Περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας. (Πηγή: Getty Images)

Για πρώτη φορά, η Ουκρανία ξεπέρασε τη Ρωσία σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας
και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι ο αριθμός των ουκρανικών επιθέσεων με drone θα συνεχίσει να αυξάνεται, γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος David Gambling στο Forbes.

Αν ισχύουν οι αναφορές για κατεστραμμένα ουκρανικά drones, οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερα drones μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία τον Ιούλιο από ποτέ — πάνω από 520. Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην Ουκρανία με 426 drones κυρίως Shahed

Η Ουκρανία έχει αυξήσει γρήγορα την παραγωγή drones, με ορισμένα μοντέλα να γίνονται γνωστά μόνο αφού έπληξαν τους στόχους τους ή αναχαιτίστηκαν από ρωσικά συστήματα αεράμυνας & anti-drone. Η Ουκρανία διαθέτει τώρα περίπου 20 τύπους drones μεγάλης εμβέλειας, που κυμαίνονται από μετασκευασμένα ελαφρά αεροσκάφη μέχρι drones κατασκευασμένα από κόντρα πλακέ. Οι βασικοί παράγοντες είναι η προσιτή τιμή, η ακρίβεια και το εύρος.

Το χτύπημα στο αεροδρόμιο Olenya στην περιοχή του Μούρμανσκ έδειξε ότι οι Ουκρανοί κατασκευαστές πληρούν τις απαιτήσεις μεγάλης εμβέλειας: ένα drone με εμβέλεια 1.800 χιλιομέτρων απειλεί «ένα τεράστιο αριθμό ρωσικών στρατιωτικών αεροδρομίων», σύμφωνα με την Gambling. Το ερώτημα παραμένει πόσα τέτοια drones μπορεί να παράγει η Ουκρανία, αλλά είναι σαφές ότι τα στοιχεία παραγωγής θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η Ρωσία προσπαθεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή drone, με ένα μεγάλο εργοστάσιο στην Yelabuga του Ταταρστάν, που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα την παραγωγή της. Ωστόσο, αυτό δεν έχει επηρεάσει ακόμη τον αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed που εκτοξεύτηκαν εναντίον της Ουκρανίας. Επιπλέον, οι Ουκρανικές Αμυντικές Δυνάμεις είναι πλέον πολύ εξειδικευμένες στην κατάρριψη αυτού του τύπου drone - οι επίσημες αναφορές δείχνουν ότι μεταξύ 90% και 100% των drones αναχαιτίζονται... 

Εκτιμάται ότι, οι επιθέσεις με drones της Ουκρανίας ήταν πιο αποτελεσματικές από τις επιθέσεις των ρωσικών Shahed στην Ουκρανία. Ενώ επί του παρόντος είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν ακριβή στατιστικά στοιχεία για επιτυχημένα χτυπήματα, είναι προφανές ότι ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και αεροσκάφη έχουν πληγεί και το σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σύστημα αρχίζει να υποφέρει από διακοπές ρεύματος.

Ουσιαστικά, η Ουκρανία αναγκάζει τις ρωσικές δυνάμεις να επιλέξουν: είτε να αποσύρουν ορισμένα συστήματα αεράμυνας από την πρώτη γραμμή για να προστατεύσουν βασικούς στόχους στο εσωτερικό, είτε να δεχθούν ζημιές σε αεροδρόμια και εγκαταστάσεις πετρελαίου. Αρκετοί κατασκευαστές έχουν ισχυριστεί ότι μπορούν να παράγουν περίπου 500 drones το μήνα. Ο υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Oleksandr Kamyshin δήλωσε ότι φέτος θα παραχθούν 10.000 drones (πάνω από 830 drones το μήνα) με αυτονομία εκατοντάδων χιλιομέτρων.


Σχόλια