Σε εξέλιξη ο αγώνας Drones vs Anti-Drones: Η τεχνολογία σε νέα εποχή


Μπάμπης Παπασπύρος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μόνο μια ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά και ένας καταλύτης για την ταχεία ανάπτυξη νέων στρατιωτικών τεχνολογιών. Καθώς οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα από τα πεδία των μαχών, αναδεικνύονται κρίσιμα μαθήματα και νέες τάσεις που επηρεάζουν τη μορφή του σύγχρονου πολέμου.
Η Σημασία των Στρατιωτικών Drones
Μία από τις πιο σημαντικές διαπιστώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η αναδυόμενη σημασία των στρατιωτικών drones. Τα drones, χάρη στο χαμηλό κόστος, την ευκολία στη χρήση και την αποφασιστική τους επίδραση στις συγκρούσεις, έχουν εξελιχθεί σε βασικό παράγοντα στη σύγχρονη στρατιωτική στρατηγική. Ειδικά στον τομέα αυτό, πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να κερδίσουν έδαφος, καταδεικνύοντας ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες δεν είναι πλέον αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων βιομηχανιών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παγκόσμια αγορά στρατιωτικών drones αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 σε πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2032, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που κυμαίνεται από 10% έως 14%. Αυτή η ανάπτυξη θα οδηγηθεί από τη ζήτηση για συστήματα αναγνώρισης, επιτήρησης, και χτυπημάτων ακριβείας, καθώς και από την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης και αυτόνομων λειτουργιών.
Η Ανάγκη για Anti-Drone Τεχνολογίες
Η αυξανόμενη χρήση των drones έχει δημιουργήσει παράλληλα και μια έντονη ανάγκη για την ανάπτυξη τεχνολογιών anti-drone. Κανένα κράτος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την κατάρριψη φθηνών drones με ακριβά βλήματα πυραυλικών συστημάτων που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες $ και απαιτούν μήνες για να αντικατασταθούν. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων στην ανάπτυξη λύσεων που είναι οικονομικά βιώσιμες και ταυτόχρονα αποτελεσματικές.
Η αγορά για συστήματα anti-drone αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 σε πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται μεταξύ 15% και 20%. Οι τεχνολογίες που θα πρωταγωνιστήσουν περιλαμβάνουν εξελιγμένα συνδυασμένα συστήματα αποκάλυψης, αποτελεσματικούς παρεμβολείς ευρείας περιοχής συχνοτήτων και άλλα συστήματα κατάρριψης (hard kill) των drones, για την προστασία κρίσιμων υποδομών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων και μεγάλων εκδηλώσεων.
Επιτάχυνση της Τεχνολογικής Εξέλιξης
Ο πόλεμος ανέκαθεν υπήρξε καταλύτης για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και όπλων, και η σύγκρουση στην Ουκρανία επιταχύνει αυτή τη διαδικασία με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και δεινά.
Οι σνωτέρω εκτιμήσεις υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η τεχνολογική καινοτομία και η αυξανόμενη χρήση των drones θα οδηγήσουν σε σημαντικές επενδύσεις και στους δύο τομείς, καθώς οι χώρες και οι  προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις ασφάλειας. Η επανάσταση στα στρατιωτικά drones και η εξέλιξη των anti-drone συστημάτων αναδεικνύουν την ανάγκη για συνεχή επένδυση σε νέες μεθόδους και τεχνολογίες, που θα προσφέρουν στρατηγικό πλεονέκτημα στις μελλοντικές συγκρούσεις.

Σχόλια