Η Ουκρανία κατέστρεψε με drone το anti-drone σύστημα "Sapphire" της Ρωσίας στο Κούρσκ (βίντεο)


Οι Ουκρανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SSO) κατέστρεψαν με επιτυχία το ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW), το «Sapphire», στην περιοχή του Κουρσκ
, σύμφωνα με δήλωση του SSO στο Telegram.

«Οι χειριστές του SSO της Ουκρανίας στόχευσαν και κατέστρεψαν το ρωσικό συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου «Sapphire» στην περιοχή του Κουρσκ», αναφέρεται σε βίντεο που δημοσιεύτηκε. Το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό αναγνώρισε το ρωσικό ηλεκτρονικό συγκρότημα κατά τη διάρκεια μιας αποστολής αναγνώρισης σε ρωσικά ελεγχόμενα εδάφη κοντά στο Κουρσκ.

Η ζημιά προκλήθηκε από επιθετικά drones που κατέστρεψαν το anti-drone σύστημα «Sapphire». «Ο εχθρός υπέστη επίσης απώλειες, με νεκρούς και τραυματισμούς στρατιωτών», ανέφερε η SSO, χωρίς να διευκρινίσει τους ακριβείς αριθμούς.

Ένα βίντεο που καταγράφηκε από drone, το οποίο δεν μπορεί να επαληθευτεί, έδειξε τη ζημιά που προκλήθηκε στο ρωσικό  σύστημα. 

Στο βίντεο φαίνονται Ρώσοι στρατιώτες να προσπαθούν να απομακρύνουν τους τραυματίες συντρόφους τους, αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των απωλειών.

Τον Ιούλιο του 2023, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει το νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου «Sapphire» για πρώτη φορά στη ζώνη μάχης στην Ουκρανία.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι το «Sapphire» μπορεί να αντιμετωπίσει όλους τους τύπους drones. Με τον εντοπισμό μιας απειλής, το σύστημα ταξινομεί αμέσως τον τύπο του drone και αξιολογεί το επίπεδο κινδύνου. Το συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου εκπέμπει έναν συναγερμό και αρχίζει να εμπλέκει το εχθρικό drone. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το «Sapphire» δύναται να εντοπίσει και να ταξινομήσει drones σε απόσταση έως και 30 χιλ. και να τα αντιμετωπίσει σε εμβέλεια έως και πέντε χιλ. Ρωσικές πηγές ισχυρίζονται επίσης ότι το σύστημα θα μπορούσε να μπλοκάρει επίγειους σταθμούς ελέγχου drone.

Το "Sapphire" είναι τοποθετημένο σε διασκευασμένο van Mercedes-Benz Sprinter, αν και μπορεί να εγκατασταθεί και σε άλλα εξειδικευμένα οχήματα. Το συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με έναν τηλεσκοπικό ιστό με πανκατευθυντικές και άλλες κεραίες, με τον έλεγχο να βρίσκεται στο ίδιο όχημα .

mil.in.ua

Σχόλια