Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τουρκικό drone Anka πάνω από το Κιρκούκ (βίντεο)


Η ιρακινή αεράμυνα κατέρριψε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από το Κιρκούκ την Πέμπτη, προκαλώντας υλικές ζημιές σε κατοικημένη περιοχή, αλλά όχι θύματα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές και πηγές ασφαλείας. 

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε περίπου στις 10:00 π.μ. όταν ιρακινό σύστημα αεράμυνας εντόπισε το drone κοντά στο στρατόπεδο Kiwan, βορειοδυτικά της πόλης Κιρκούκ. 

Πηγή ασφαλείας στο Κιρκούκ είπε ότι μετά την είσοδο του drone  στον εναέριο χώρο του Ιράκ, εκδόθηκε προειδοποίηση, σύμφωνα με το τυπικό πρωτόκολλο αεράμυνας. «Στις 10:25 π.μ., το σύστημα αεράμυνας Pantsir κατέρριψε το drone». 

Ο ταξίαρχος Abdul Salam Hamoudi Ramadan, Αναπληρωτής Διοικητής της Αεράμυνας στη Βόρεια Περιφέρεια, επιβεβαίωσε ότι το drone, το οποίο είχε εισέλθει στον ιρακινό εναέριο χώρο από την κατεύθυνση του Al-Sulaymaniyah, εντοπίστηκε και στοχοποιήθηκε καθώς πλησίαζε στην περιοχή Jimen στο κέντρο του Κιρκούκ. «Μονάδες αεράμυνας εγκλώβισαν το drone αμέσως μετά την παραβίαση του ιρακινού εναέριου χώρου», δήλωσε ο Ramadan στο πρακτορείο ειδήσεων Shafaq.  Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το drone συνετρίβη κοντά σε κεντρικό συγκρότημα της αγοράς δίπλα σε δρόμο του αεροδρομίου μετά από μια δυνατή έκρηξη. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν το drone να παίρνει φωτιά στον ουρανό πριν καεί εντελώς μόλις έφτασε στο έδαφος. 

Η εξέταση των συντριμμιών ταυτοποίησε το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε ως drone TAI Anka τουρκικής κατασκευής, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι τα εξαρτήματα έχουν μεταφερθεί σε στρατιωτική τοποθεσία για περαιτέρω έρευνα. 

Το TAI Anka είναι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που αναπτύχθηκε από την Turkish Aerospace Industries για αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης και επίθεσης. Είναι εξοπλισμένο με radar, όπλα ακριβείας και δυνατότητες δορυφορικής επικοινωνίας. Η πηγή σημείωσε επίσης ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν αρκετές εμπλοκές με την ιρακινή αεροπορική άμυνα γύρω από το Κιρκούκ στο παρελθόν, αλλά συνήθως αποχωρούσαν μετά από προειδοποιήσεις. Η τουρκία δεν σχολίασε το περιστατικό.


Σχόλια