Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και ολιγωρίες για την αναγέννηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας


Μπάμπης Παπασπύρος

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος, είναι παραμελημένη και έχει αφεθεί στην τύχη της. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες και αφορούν λίγες ιδιωτικές εταιρείες μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, που έχουν εξωστρέφεια και διείσδυση στη διεθνή αγορά. Όσο για τις κρατικές εταιρείες του χώρου η μόνη που έμεινε ζωντανή και προσπαθεί να ορθοποδήσει είναι η ΕΑΒ.

Υπήρχαν όμως και προγράμματα που ξεκίνησαν πριν 35 χρόνια, με τη σχεδίαση και κατασκευή του καινοτόμου τότε RPV "ΠΗΓΑΣΟΣ", drone F-16 υπό κλίμακα της ΕΑΒ, συστημάτων Η.Π κλπ.  Ας μην ξεχνάμε τα οχήματα της ΕΛΒΟ,  την κατασκευή των κεφαλών του πυραύλου IRIS-T (Βλήμα αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας με υπέρυθρη καθοδήγηση) και το αντιαεροπορικό "ΑΡΤΕΜΙΣ" από τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) που απαξιώθηκαν και αναζητούν αγοραστή. 
Όμως αυτές οι επιτυχίες δεν είχαν καμία συνέχεια, χρηματοδότηση και ανάπτυξη.
Έχουμε όμως και πρόσφατα παραδείγματα όπως το anti-drone σύστημα 
"ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" της ΕΑΒ " , που είχε εκπληκτικά αποτελέσματα στην προστασία της φρεγάτας ΨΑΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα από επιθέσεις drones των Χουτι, αλλά και το  radar "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ"  που εδώ και 7 χρόνια περιμένει τη σειρά του...

Το να παραμένουμε ως χώρα και ως ΥΠΕΘΑ απαθείς αυτό σίγουρα δεν βοηθάει και προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα. Έχουμε ξαναγράψει ότι φαραωνικές και πομπώδεις δηλώσεις είναι απλά φωτοβολίδες που σβήνουν γρήγορα.
Καλή και σε θετική κατεύθυνση η απόφαση της δημιουργίας του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Όμως χωρίς στόχους που να βασίζονται σε ολοκληρωμένο σχέδιο αμυντικών τεχνολογιών και ανάπτυξης συστημάτων και χωρίς σχέδιο αμυντικής βιομηχανικής πολιτικής δεν πάμε πουθενά.
Οι συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις βοηθούν αναμφισβήτητα, αλλά και εκεί αυτό που όλοι οι επισκέπτες και δυνητικοί πελάτες ψάχνουν, είναι η παρουσίαση προϊόντων και μάλιστα καινοτόμων. Η δε πρώτη ερώτηση για συστήματα, εφόσον υπάρχουν, είναι αν τα χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η απάντηση γνωστή και λυπηρή...
Δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν:

  • Ο ΥΕΘΑ να πηγαίνει για επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας, που θα κάνουν επαφές με εταιρείες της χώρας και συναντήσεις B2B. Αμυντική διπλωματία λέγεται αυτό και εφαρμόζεται απ’ όλες τις σοβαρές χώρες.
  • Τα συστήματα, της ΕΑΒ που προαναφέρθηκαν, να μην βγουν άμεσα σε παραγωγή για κάλυψη πρωτίστως εθνικών αναγκών.
  • Να μην έχει θεσμοθετηθεί θέση υφυπουργού αμυντικής βιομηχανίας ή έστω γενικού γραμματέα. 
  • Να μην υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αμυντικών δυνατοτήτων που να καθορίζει το πλαίσιο για την Έρευνα & Ανάπτυξη, τον ρόλο και την συμμετοχή της Αμυντικής Βιομηχανίας.
  • Στις αξιολογήσεις ερευνητικών κέντρων της χώρας μας από διεθνείς φορείς, να σημειώνεται στον τομέα Aerospace, πως δεν υπάρχει δραστηριότητα.
Χρειάζεται λοιπόν ένα restart για να πάρει μπροστά η αμυντική βιομηχανία με γρήγορους ρυθμούς.
Χρειάζεται επιθετικό marketing... Χρειάζεται κατεπειγόντως σχέδιο ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας  και της καινοτομίας.
Απαιτείται η αξιοποίηση όλου του ικανού και έμπειρου προσωπικού της χώρας, μεταξύ άλλων και οι απόφοιτοι της Σχολής Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ) που έχουν και την γνώση και την εμπειρία
Επιπλέον, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα σε συνεργασίες με διεθνείς αμυντικές βιομηχανίες και πανεπιστήμια, ενισχύοντας την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Η δημιουργία κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων μπορούν να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες αυτής της προσπάθειας.
Η εθνική αμυντική βιομηχανία πρέπει να αναπτυχθεί με στόχο την αυτάρκεια και την καινοτομία, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές και ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς όπως η κυβερνοάμυνα, τα συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων, η anti-drone τεχνολογία, οι προηγμένες επικοινωνίες και τα συστήματα επιτήρησης.
Ας αφήσουμε πίσω τα ΔΕΝ και ας προχωρήσουμε με θετικό πρόσημο και ατζέντα για την αναγέννηση της αμυντικής βιομηχανίας.

Σχόλια