Το Ιράν θα απαντήσει στο Ισραήλ την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι η χώρα θα απαντήσει στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την «κατάλληλη στιγμή» με τον «κατάλληλο» τρόπο, μετά από μια ημέρα έντονης διπλωματίας στη Μέση Ανατολή.

Τα σχόλιά του έγιναν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), που συγκλήθηκε στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει την απάντηση του Ιράν στη δολοφονία.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι τα μέλη του OIC θα προειδοποιήσουν το Ιράν να μην κάνει «βήματα για την κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν εκτοξευθεί μετά τη δολοφονία του Haniyeh στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του κατηγόρησαν το Ισραήλ, αν και το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει.

Ο OIC συνήλθε στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος Ιρανών και Παλαιστινίων αξιωματούχων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μπακέρι Αλί Μπαγκερί Κάνι είπε στα μέλη «αναμένεται» να υποστηρίξουν την απάντηση του Ιράν στη δολοφονία.

«Η δράση του Ιράν δεν είναι μόνο υπεράσπιση της δικής του κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας, αλλά και υπεράσπιση της σταθερότητας και της ασφάλειας ολόκληρης της περιοχής», είπε.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε αργότερα ο OIC ανέφερε ότι το μπλοκ θεωρεί το Ισραήλ «πλήρως υπεύθυνο» για την «ειδεχθή επίθεση», την οποία περιέγραψε ως «σοβαρή παραβίαση» της κυριαρχίας του Ιράν.

Ωστόσο, δεν ενέκρινε οποιαδήποτε ιρανική στρατιωτική ενέργεια.

Τον Απρίλιο, το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 300 πυραύλους και dtones στο Ισραήλ - σχεδόν όλα καταρρίφθηκαν - ως αντίποινα για μια επίθεση στο διπλωματικό του συγκρότημα στη Συρία. Πολλοί φοβούνται ότι η απάντηση του Ιράν σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να λάβει παρόμοια μορφή.

Ο πρόεδρος του OIC Mamadou Tangara είπε ότι η δολοφονία του Haniyeh είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει "μια ευρύτερη σύγκρουση που θα μπορούσε να εμπλέξει ολόκληρη την περιοχή".

Η δολοφονία «δεν θα καταπνίξει την παλαιστινιακή υπόθεση, αλλά μάλλον την ενισχύει», είπε.

Η Σαουδική Αραβία σχολίασε τη δολοφονία για πρώτη φορά την Τετάρτη, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Waleed Al-Khuraiji να την αποκαλεί «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι «όλα τα μέρη που έχουν σχέση με το Ιράν να τονίσουν στο Ιράν, όπως και εμείς στην κυβέρνηση του Ισραήλ, ότι δεν θα έπρεπε να πάρουν κανένα μέτρο για να κλιμακώσουν τη σύγκρουση. ".

Ο Μίλερ είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν έρθει σε επαφή με ορισμένα μέλη του OIC και πιστεύει ότι υπάρχει "ευρεία συναίνεση" ότι "η κλιμάκωση θα επιδεινώσει μόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή".

Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται από την αρχή της εβδομάδας, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μιλά τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Ιορδανίας, του Κατάρ και της Αιγύπτου την Τρίτη.

"Κανείς δεν πρέπει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση. Έχουμε εμπλακεί σε έντονη διπλωματία με συμμάχους και εταίρους, μεταφέροντας αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Κοινοποιήσαμε αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ", δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν ότι μια ιρανική κλιμάκωση «θα έβλαπτε μόνιμα την περιφερειακή σταθερότητα».

Ο Πεζεσκιάν είπε στον Μακρόν ότι εάν η Δύση θέλει να αποτρέψει τον πόλεμο «θα πρέπει να σταματήσει αμέσως να πουλά όπλα και να υποστηρίζει» το Ισραήλ, ανέφερε το γραφείο του.


Σχόλια