Η Κίνα θεωρεί την anti-drone τεχνολογία ως κλειδί για την επιτυχία στο μελλοντικό πεδίο μάχης


Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη anti-drone τεχνολογίας, θεωρώντας την ως κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία στα μελλοντικά πεδία μάχης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (PLA) παρακολουθούν στενά τη χρήση αυτής της τεχνολογίας σε σύγχρονες συγκρούσεις, όπως στον πόλεμο της Ουκρανίας, και έχουν ξεκινήσει εντατικές δοκιμές των δικών τους ικανοτήτων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει την αποτελεσματικότητα των drones στο πεδίο της μάχης, ωθώντας την Κίνα να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και παραγωγή τεχνολογιών που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές. Σύμφωνα με την επίσημη στρατιωτική εφημερίδα της χώρας, PLA Daily, έχουν διεξαχθεί διάφορες ασκήσεις που εστιάζουν στη χρήση anti-drone τεχνολογιών, με πρόσφατη άσκηση να λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Γιουνάν, το Κουνμίνγκ.

Ανάπτυξη Νέων Τεχνολογιών

Η Κίνα έχει επίσης στραφεί στην εξέταση ξένων τεχνολογιών, όπως το βρετανικό όπλο λέιζερ DragonFire, το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς τον Ιανουάριο. Ένα άρθρο του Μαΐου ανέφερε τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις που μελετώνται από τον κινεζικό στρατό, ενώ σε άλλο άρθρο τον Ιούνιο τονίστηκε η σημασία της ανάπτυξης «εξυπνότερων και υψηλότερης απόδοσης» συστημάτων anti-drone.

Πρόσφατα, το Globe Weekly ένα περιοδικό που εκδίδεται από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua, ανέφερε σε ένα άρθρο για την αεράμυνα του Ισραήλ, ότι «όποια πλευρά μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη χρήση drones  μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης». Σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου πέρυσι, η μονάδα αεράμυνας του PLA επικεντρώθηκε στη βελτίωση της τακτικής της αντιαεροπορικής άμυνας έναντι καμικάζι drones χαμηλής πτήσης

Σύγκριση με Άλλες Χώρες

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στον τομέα της anti-drone τεχνολογίας είναι έντονος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται σε κούρσα για την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων μάχης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ο ανταγωνισμός στον τομέα των drone είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά σε στρατηγικές περιοχές όπως το Στενό της Ταϊβάν.

Ο ναύαρχος Samuel Paparo, νέος επικεφαλής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, δήλωσε πρόσφατα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχέδια να χρησιμοποιήσουν χιλιάδες drones σε περίπτωση σύγκρουσης στην περιοχή αυτή. Από την πλευρά της, η Ταϊβάν αναπτύσσει τις δικές της anti-drone άμυνες, δαπανώντας σημαντικά ποσά για την τεχνολογία αυτή.

Η Εγχώρια Αγορά της Κίνας

Η εγχώρια αγορά για την anti-drone τεχνολογία στην Κίνα παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη. Ένας υπάλληλος της εταιρείας Jindowin, η οποία εξειδικεύεται στην anti-drone τεχνολογία, ανέφερε ότι η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς, με την εταιρεία να εστιάζει κυρίως στην εγχώρια αγορά λόγω των αυστηρών περιορισμών στις εξαγωγές.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας drone για στρατιωτική χρήση, ανταποκρινόμενη στις επανειλημμένες κατηγορίες της Δύσης ότι στηρίζει σιωπηρά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρά τις δυσκολίες στις εξαγωγές, η εγχώρια ζήτηση για αυτή την τεχνολογία παραμένει ισχυρή, ειδικά κατά τη διάρκεια σημαντικών πολιτικών γεγονότων.

Η Κίνα θεωρεί την anti-drone τεχνολογία ως στρατηγικό κλειδί για την επιτυχία στο μελλοντικό πεδίο μάχης. Με την αυξανόμενη χρήση των drones σε σύγχρονες συγκρούσεις, η ανάγκη για αποτελεσματικές άμυνες γίνεται πιο επιτακτική, και η Κίνα φαίνεται αποφασισμένη να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη και εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών.

Με πληροφορίες από South China Morning Post


Σχόλια