Κρίσιμα ερωτήματα για την ανάγκη αξιοποίησης των Ελληνικών Anti-Drone συστημάτων στον Ελληνικό "θόλο"
Το άρθρο της Καθημερινής, με τίτλο "Αεράμυνα: Η ώρα των αποφάσεων για τον ελληνικό «θόλο»", θίγει μια σειρά σημαντικών θεμάτων που σχετίζονται με την ελληνική αεράμυνα και τη χρήση τεχνολογιών anti-drone, για την απόκτηση του ελληνικού "θόλου".
Από την ανάγνωση του ενδιαφέροντος και λεπτομερούς άρθρου προκύπτουν απορίες αλλά και εύλογα ερωτήματα.
Στα ερωτήματα που προκύπτουν, οι εξής παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν:
- Διαδικασία προμήθειας και κόστος των συστημάτων παρεμβολών: Το άρθρο αναφέρει ότι από το καλοκαίρι του 2022, πέντε συστήματα παρεμβολών εγκαταστάθηκαν σε συνεργασία με Ισραηλινούς σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά δεν παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας ή το κόστος αυτών των συστημάτων. Για την απόκτηση τέτοιων λεπτομερειών, απαιτούνται επίσημες δηλώσεις ή ενημέρωση από το ΥΠΕΘΑ.
- Επέκταση των 5 παρεμβολέων: Η προοπτική επέκτασης των υπαρχόντων 5 συστημάτων παρεμβολών σε άλλες νησιωτικές και ακριτικές περιοχές, όπως και κοντά σε κρίσιμες εγκαταστάσεις, αναφέρεται στο άρθρο, αλλά πάλι χωρίς συγκεκριμένες πηγές ή επίσημες ανακοινώσεις. Φαίνεται με βάση το δημοσίευμα να είναι μέρος των σχεδιασμών της ελληνικής άμυνας, αλλά χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια από τις αρμόδιες αρχές. Άσχετα με τα αναφερόμενα στο άρθρο και για την πλήρη ενημέρωση σας...Οι πλέον εντατικές δοκιμές του "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ' έγιναν σε συνεργασία με τον Στρατό Ξηράς, με την ΕΑΒ να δηλώνει έτοιμη για μαζική κατασκευή anti-drone συστημάτων τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, στα χερσαία σύνορα της χώρας αλλά και οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί.
- Αξιοποίηση του συστήματος "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" της ΕΑΒ: Το άρθρο αναφέρει ότι το σύστημα "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από το Πολεμικό Ναυτικό. Εξετάζεται το ενδεχόμενο αξιοποίησής του σε άλλες περιοχές, αλλά δεν παρέχονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Δεδομένης της αποτελεσματικότητάς του και του σχετικά χαμηλού κόστους του και με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν είναι εύλογο να αναμένεται η περαιτέρω χρήση του.
- Χρήση του "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" για τοπική προστασία πλοίων: Εδώ υπάρχει αντίφαση, καθώς το άρθρο αναφέρει ότι το σύστημα "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" αφορά τοπική προστασία πλοίων. Ο πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ έχει δηλώσει ότι, το σύστημα έχει σχεδιαστεί ως σύστημα εδάφους με δυνατότητες προστασίας δεκάδων χιλιομέτρων και ότι προσαρμόστηκε για να εγκατασταθεί στην φρεγάτα "ΨΑΡΑ". Το anti-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» μπορεί να λειτουργήσει εποχούμενο στο έδαφος, αλλά όπως αποδείχθηκε και πάνω σε πολεμικά πλοία.
- Σύγκριση κόστους-αποτελεσματικότητας μεταξύ των υπαρχόντων συστημάτων και του "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ": Το κόστος του "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι σχετικά χαμηλό, και δεδομένης της επιτυχημένης του χρήσης, μπορεί να προκύψει ότι είναι μια πιο οικονομική και εξίσου αποτελεσματική επιλογή σε σχέση με τα εισαγόμενα συστήματα. Μια επίσημη αξιολόγηση από το ΥΠΕΘΑ θα μπορούσε να φωτίσει τη σύγκριση αυτή.
- Αξιοποίηση του radar "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ": Το "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ανίχνευση μικρών drones και κινούμενων στόχων. Η μη αναφορά του στο άρθρο μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχει ακόμα ενταχθεί ευρέως στα σχέδια της της anti-drone ασπίδας, παρότι η αποτελεσματικότητά του είναι αποδεδειγμένη. Η αξιοποίησή του θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ενίσχυση στις υπάρχουσες δυνατότητες.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πράγματι κρίσιμα, παρουσιάζουν την πραγματική κατάσταση και το ΥΠΕΘΑ καλείται να απαντήσει με πράξεις και με βάση το εθνικό συμφέρον.
Το ΥΠΕΘΑ οφείλει να επενδύσει σε αυτές τις τεχνολογίες και να προωθήσει τη συνεργασία με την ΕΑΒ για την επαύξηση των δυνατοτήτων και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η προτεραιοποίηση της χρήσης εγχώριων προϊόντων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά, όπως το "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" και το radar "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" , απαιτείται να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει την ελληνική βιομηχανία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.