Οι ΗΠΑ ενέκριναν πώληση 600 πυραύλων Patriot στη Γερμανία ύψους 5 δισ. $


Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση εκατοντάδων πυραύλων για τις συστοιχίες Patriot (Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target) της Γερμανίας, αφού η χώρα έστειλε αρκετά από τα  συστήματα αεράμυνας της στην Ουκρανία.

Η αγορά των 5 δισ. $ περιλαμβάνει έως και 600 πυρσύλους Advanced Capability-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE)    κατασκευασμένους από τη Lockheed Martin, εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευση, σύμφωνα με την Υπηρεσία Συνεργασίας για την Ασφάλεια στην Άμυνα. Το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία. 

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που αποτελεί σημαντική δύναμη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη», ανέφερε η υπηρεσία DSCA σε δήλωση την Πέμπτη.
Η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής μεταφέρει τρία από τα συστήματα Patriot της - το ένα τέταρτο των συστημάτων της - στην Ουκρανία. Το Βερολίνο βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή καλώντας και άλλα έθνη να συνεισφέρουν στην αεράμυνα της Ουκρανίας, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν απροθυμία να αποχωριστούν τους Patriots τους απέναντι σε μια επιθετική Ρωσία. «Εάν η Γερμανία μπορεί να παράσχει τρία συστήματα, το ένα τέταρτο όλων των συστημάτων αυτού του τύπου που έχουμε, τότε άλλοι θα είναι σίγουρα σε θέση να δώσουν άλλο ένα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στο γερμανικό πρακτορείο Τύπου DPA τον Ιούνιο. 

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι, θα στείλει τουλάχιστον τέσσερα συστήματα Patriot στην Ουκρανία, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy είπε ότι η χώρα του χρειάζεται ακόμα περισσότερα. 
Το Patriot, ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο, περιλαμβάνει ένα σύστημα radar και εκτοξευτές πυραύλων σε εισερχόμενα βλήματα ή αεροσκάφη. 

Η Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (DSCA) δήλωσε ότι η Γερμανία θα απορροφήσει εύκολα τους πυραύλους τελευταίας γενιάς στις ένοπλες δυνάμεις της και η εκκρεμής πώληση «δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή». Επίσης, δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ετοιμότητα των ΗΠΑ ούτε θα απαιτήσει την αποστολή πρόσθετου αμερικανικού προσωπικού στη Γερμανία, ανέφερε η DSCA .

Με πληροφορίες από stripes.com


Σχόλια