Η Ολλανδία θα παραδώσει 51 κινητά radar Anti-Drone στην Ουκρανία


Το ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμβόλαιο με την Robin Radar Systems στη Χάγη για την αγορά 51 κινητών μονάδων radar
σχεδιασμένων να ανιχνεύουν μικρά drones και να τα διαφοροποιούν από άλλα αντικείμενα, όπως πτηνά. Το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να δωρίσει αυτά τα συστήματα στην Ουκρανία.

Τα 51 radar αναμένεται να παραδοθούν στην Ουκρανία σε φάσεις, αρχής γενομένης από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Αυτά τα συστήματα θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση επιθέσεων με drone από τη Ρωσία.
Αυτά τα προηγμένα radar μπορούν να λειτουργούν ενώ είναι τοποθετημένα σε κινούμενες πλατφόρμες.
Τα κινητά radar παρακολουθούν συνεχώς την κίνηση των drones διασφαλίζοντας τον συνεχή εντοπισμό και εξουδετέρωση των εχθρικών drones.
Προηγουμένως, το Υπουργείο Άμυνας απέκτησε στατικά συστήματα radar από την Robin, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα σε διάφορες τοποθεσίες. Τα σχόλια και οι απαιτήσεις των χρηστών υπογράμμισαν την ανάγκη για ένα σύστημα ικανό να ανιχνεύει drones ενώ βρίσκεται εν κινήσει, προκαλώντας περαιτέρω ανάπτυξη που οδήγησε σε αυτή τη νέα λειτουργία για φορητές συσκευές.
Η Ολλανδία υπήρξε ένας από τους βασικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Μέσω των συντονισμένων προσπαθειών με τη Νορβηγία και το Βέλγιο, η χώρα ήταν η πρώτη που δεσμεύτηκε να προμηθεύσει την Ουκρανία με F-16, με τα πρώτα αεροσκάφη να φτάνουν στις αρχές Αυγούστου.
Πρόσφατα, η Ρωσία εισήγαγε νέα τεχνολογία  που χρησιμοποιεί drones που καθοδηγούνται από οπτικές ίνες. Οι Ουκρανοί φέρεται να εργάζονται σε παρόμοια σχέδια, αφού συνέλαβαν ένα ρωσικό πρωτότυπο στο πεδίο της μάχης τον Μάρτιο.

Η γερμανική εταιρεία HIGHCAT πρόκειται να επιδείξει το drone κατεύθυνσης μέσω οπτικών ινών HMX στην Ουκρανία αυτόν τον μήνα.


Σχόλια