Επιτήρηση του Ιταλικού πλοίου «Teliri» εντός ελληνικής ΑΟΖ από Ελληνικά και τουρκικά πλοία : Πολιτικές και Στρατιωτικές Διάστάσεις

Εικόνα από "Καθημερινή" 

Το ιταλικό πλοίο «Teliri», το οποίο διεξάγει εργασίες πόντισης καλωδίου οπτικών ινών για λογαριασμό της εταιρείας Elettra Tlc SpA, έχει προσελκύσει την προσοχή τόσο του Ελληνικού όσο και του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι δραστηριότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο, συγκεκριμένα νοτιοδυτικά του Καστελλορίζου και ανατολικά της Ρόδου, έχουν προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, ενώ η παρουσία πολεμικών πλοίων στην περιοχή αναδεικνύει τις γεωπολιτικές εντάσεις που υφίστανται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Πορεία του «Teliri» και η Αντίδραση της Τουρκίας

Από τη στιγμή που το «Teliri» εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ και κινήθηκε προς τη δυνητική ελληνική ΑΟΖ, η Τουρκία αντέδρασε άμεσα. Η τουρκική κορβέτα «Bartin» ήταν η πρώτη που παρακολούθησε τις κινήσεις του ιταλικού πλοίου, με την κορβέτα «Bozcaada» να αναλαμβάνει την επιτήρηση στη συνέχεια. 

Η παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή ήταν αναμενόμενη, δεδομένων των πάγιων παράλογων και αστήρικτων θέσεών της σχετικά με τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τις ΑΟΖ Ελλάδας & Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία έχει διακηρύξει επανειλημμένα ότι περιοχές που βρίσκονται δυτικά της Κύπρου εμπίπτουν στη δική της δικαιοδοσία, παρά τις αντίθετες διεθνείς συμφωνίες και διατάξεις. Η τουρκική ναυτική παρουσία στην περιοχή αυτή αποσκοπεί να επιδείξει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προστατεύσει τα δήθεν συμφέροντά της και να αμφισβητήσει την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία.

Η Ελληνική Αντίδραση 

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας λάβει έγκαιρη ειδοποίηση από την ιταλική κυβέρνηση για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες του «Teliri», αντέδρασε με αυτοσυγκράτηση. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εγκρίνει το αίτημα για τις εργασίες του ιταλικού πλοίου στις 18 Απριλίου, ενώ παράλληλα είχε εκδοθεί και η σχετική NAVTEX από τον Σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού. Η ελληνική Πυραυλάκατος «Γρηγορόπουλος» επιτηρεί τις δραστηριότητες του «Teliri», διασφαλίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο παρακολουθείται στενά και από τη διεθνή κοινότητα. Η ιταλική κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει τόσο με την Αθήνα όσο και με την Άγκυρα, προσπαθώντας να διασφαλίσει ότι το έργο θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και εντάσεις. Η έκδοση NAVTEX τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία υποδηλώνει την προσπάθεια των δύο χωρών να ρυθμίσουν τις δραστηριότητες του πλοίου, παρά τις πολιτικές και στρατιωτικές διαφορές τους.

Γεωπολιτικές Προεκτάσεις και Στρατηγικές Ισορροπίες

Η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι απλώς μια υπόθεση παρακολούθησης ενός πλοίου. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης γεωπολιτικής διαμάχης που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής. Η συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, προσθέτει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Η Τουρκία επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία της και να διεκδικήσει μερίδιο από τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου. Η στρατιωτική της παρουσία αποτελεί μέσο πίεσης και επίδειξης ισχύος. Από την άλλη, η Ελλάδα, επιδιώκοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, παραμένει σε επιφυλακή για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να αποτρέψει περιττές εντάσεις, ιδίως κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου του θέρους.

Η παρακολούθηση του «Teliri» από τις ναυτικές δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ οι στρατιωτικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές είναι αναμενόμενες, η διαχείριση της κατάστασης απαιτεί προσεκτική διπλωματία και αυτοσυγκράτηση. Η παρουσία του ιταλικού πλοίου και οι εργασίες του σε υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή και την ανάγκη για  αποφασιστικότητα προάσπισης κυριαρχικών δικαιωμάτων εκ μέρους μας. 

Μελλοντικά, η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι ενεργειακοί πόροι και οι θαλάσσιες ζώνες παραμένουν κρίσιμα ζητήματα.

Σχόλια