Οι ΗΠΑ προχωρούν στην τεχνολογία stealth drone για να αντιμετωπίσουν Κίνα και Ρωσία

Το RQ-180. Εικόνα: Northrup Grumman

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-180 είναι πιθανό το κλειδί για την ανάδυση νέας τεχνολογίας, ISR βασισμένης στο διάστημα για τον έλεγχο της Κίνας και την οχύρωση συμμάχων όπως οι Φιλιππίνες

Οι ΗΠΑ έχουν σηματοδοτήσει μια πιθανή στρατηγική στροφή από παλαιού τύπου συστήματα, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) σε πιο προηγμένες πλατφόρμες που αξιοποιούν νέες τεχνολογίες, όπως διαστημικά στοιχεία και stealth.
Αυτό το μήνα, το The War Zone ανέφερε ότι ο υφυπουργός Αεροπορίας των ΗΠΑ Φρανκ Κένταλ υπαινίχθηκε μια νέα πλατφόρμα ISR, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης πριν από τη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Φάρνμπορο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η αναφορά του War Zone λέει ότι ενώ οι λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές , το  drone RQ-180 της Northrop Grumman, γνωστό ως "White Bat", είναι πιθανότατα το κλειδί για τη νέα στρατηγική υψηλής τεχνολογίας.
Σημειώνει ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποσύρει τα U-2, που λειτουργούσαν από τη δεκαετία του 1950, και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη RQ-4, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2001, έως το 2026 και το τέλος του 2027 αντίστοιχα, παρά την αντίσταση του Κογκρέσου.
Οι κινήσεις αντικατοπτρίζουν μια στρατηγική στροφή των ΗΠΑ προς πιο βιώσιμα και σύγχρονα συστήματα ISR ενόψει των αυξανόμενων απειλών από την αεράμυνα των αντιπάλων, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία.
Το War Zone αναφέρει ότι η νέα προσέγγιση ISR πιθανώς δίνει έμφαση σε προηγμένους υπολογιστές για τη συλλογή και την ιεράρχηση κρίσιμων δεδομένων για εκμετάλλευση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.
Σημειώνει ότι εάν το RQ-180 συνεχίσει να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πολλαπλούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής επίθεσης και της κοινής χρήσης δεδομένων, και αντιπροσωπεύει μια απομάκρυνση από παλαιού τύπου πλατφόρμες που θεωρούνται πολύ ευάλωτες στον σύγχρονο πόλεμο.
Οι πρόσφατες απώλειες drones των ΗΠΑ  στην Υεμένη έχουν αναδείξει τους περιορισμούς των παλαιών drones όπως το MQ-9, του οποίου ο σχεδιασμός και οι βασικές τεχνολογίες χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990. Αυτές οι απώλειες πιθανότατα ώθησαν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους για την ανάπτυξη και τη χρήση drones.
Τον Ιούνιο του 2024, οι Asia Times σημείωσαν ότι οι ΗΠΑ είχαν  αρκετές απώλειες drone MQ-9 Reaper από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, των οποίων τα βασικά συστήματα αεράμυνας κατάφεραν να καταρρίψουν τα δαπανηρά drones.
Αν και το MQ-9 θεωρείται αναλώσιμο, η τιμή του των 30 εκατομμυρίων δολαρίων ανά μονάδα εγείρει ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τη στρατηγική των ΗΠΑ για τη χρήση drones στον σύγχρονο πόλεμο. Το MQ-9 θεωρείται επίσης πολύ ακριβό και αργό  για να λειτουργήσει εντός εμβέλειας πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM).
Το MQ-9 σχεδιάστηκε σε μια εποχή που οι ΗΠΑ θεωρούσαν δεδομένη την αεροπορική υπεροχή. Κατασκευάστηκε για να μεταφέρει περιορισμένο ωφέλιμο φορτίο, μεγιστοποιώντας παράλληλα τον χρόνο πτήσης. Ωστόσο, το MQ-9 δεν σχεδιάστηκε με γνώμονα τους ελιγμούς, καθιστώντας το ευάλωτο σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις.
Αμυντικοί αναλυτές επισημαίνουν σε ένα άρθρο του Δεκεμβρίου 2022 στο επιστημονικό περιοδικό Security Studies, ότι τα drones τρέχουσας γενιάς όπως το MQ-9 έχουν μεγαλύτερη διατομή ραντάρ (RCS) από από την θεωρητική και εντοπίζονται εύκολα από  σύγχρονα συστήματα αεράμυνας. Προσθέτουν ότι η πτήση σε χαμηλό ύψος, ενώ μειώνει την ικανότητα ανίχνευσης, εγκυμονεί κινδύνους και μπορεί να αντιμετωπιστεί από αερομεταφερόμενα radar.
Η δυνατότητα για τα drones επόμενης γενιάς να αποκτήσουν επιθετικό πλεονέκτημα, εξαρτάται από τις μελλοντικές εξελίξεις στις τεχνολογίες drone και αεράμυνας.
Ωστόσο, προειδοποιούν ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις στην αεράμυνα (π.χ. βελτιωμένα radar, big data, μηχανική μάθηση) θα συνεχίσουν να δημιουργούν προκλήσεις για τα drones.

Πιο stealh και πιο επιβιώσιμα drones όπως το RQ-180 θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να ενισχύσουν τις δυνατότητες ISR αδύναμων συμμάχων όπως οι Φιλιππίνες, υποστηρίζοντας τις διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες των τελευταίων, ενώ προστατεύουν τις ΗΠΑ από την άμεση επέμβαση στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας άμυνας.
Η στρατηγική της Κίνας στα drone που δίνει έμφαση στη μαζική παραγωγή και στο χαμηλό κόστος ανά μονάδα, θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις μελλοντικές επιχειρήσεις

asiatimes.com



Σχόλια