Το πλήρωμα της NASA προσομοίωσης αποστολής στον Άρη ολοκλήρωσε το πρόγραμμα μετά από 378 ημέρες


Για περισσότερο από ένα χρόνο, τέσσερα μέλη του πληρώματος που συμμετείχαν στην προσομοίωση της εμπειρίας Mars Dune Alpha της NASA, επικοινωνούσαν, έτρωγαν, κοιμόντουσαν και ερευνούσαν σαν να βρίσκονταν σε απόσταση 200 εκατομμυρίων μιλίων στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η αποστολή, η οποία σηματοδότησε την πρώτη ολοκληρωμένη φάση τριών προγραμματισμένων προγραμμάτων από το Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) της NASA, διήρκεσε 378 ημέρες και ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου 2023.

Η Kelly Haston, η Anca Selariu, ο Ross Brockwell και ο Nathan Jones έγιναν δεκτοί με χειροκρότημα το Σαββατοκύριακο καθώς αναδύθηκαν από τον τρισδιάστατο βιότοπο 1.700 τετραγωνικών ποδιών στο Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον του Τέξας.

«Ο Άρης είναι ο στόχος μας», είπε ο Στίβεν Κέρνερ, αναπληρωτής διευθυντής του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον της NASA, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το Σάββατο. «Καθώς το παγκόσμιο ενδιαφέρον και οι δυνατότητες στην εξερεύνηση του διαστήματος συνεχίζουν να επεκτείνονται, η Αμερική είναι έτοιμη να ηγηθεί», είπε, προσθέτοντας, «Η ολοκλήρωση της αποστολής CHAPEA-1 είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτόν τον στόχο».

Προσομοιωμένοι διαστημικοί περίπατοι, ρομποτικές λειτουργίες, διατροφή, άσκηση και ανάπτυξη καλλιεργειών ήταν μεταξύ των καθημερινών δραστηριοτήτων των μελών του πληρώματος κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Το πλήρωμα CHAPEA προσομοίωσε μια ρεαλιστική καθυστέρηση επικοινωνίας στον Άρη έως και 22 λεπτά μονής κατεύθυνσης, σύμφωνα με τη NASA, η οποία περιλαμβάνει μηνύματα με έλεγχο αποστολής και επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένεια του πληρώματος εκτός της αποστολής.

Δεν υπήρχαν παραδόσεις φρέσκων τροφίμων, επομένως τα μέλη της ομάδας περιορίζονταν σε προσυσκευασμένα, τρόφιμα και τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν ορισμένες καλλιέργειες κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Το σύστημα ανάπτυξης των καλλιεργειών εντός του οικοτόπου CHAPEA είναι παρόμοιο με συστήματα που χρησιμοποιούνται για την κηπουρική σε εσωτερικούς χώρους και μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη φυλλωδών καλλιεργειών, βοτάνων και μικρών φρούτων, σύμφωνα με τη NASA.

«Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να ζήσω την ιδέα ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τους πόρους όχι γρηγορότερα από όσο μπορούν να αναπληρωθούν και να παράγουμε  όχι γρηγορότερα από ό,τι μπορούν να μετατραπούν σε πόρους», δήλωσε το μέλος του πληρώματος Brockwell κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Το Mars Dune Alpha προσέφερε τέσσερις ξεχωριστούς χώρους ύπνου για τα μέλη του πληρώματος, με συνολικό εσωτερικό χώρο 1.700 τετραγωνικών ποδιών, σύμφωνα με τη NASA. Ο βιότοπος περιλάμβανε χώρο μπάνιου και ντους, κουζίνα και σαλόνι με τραπέζι και έπιπλα, καθώς και καθορισμένους χώρους με γυμναστήριο και πλυντήριο.

Η επόμενη αποστολή CHAPEA έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2025, ενώ η τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει το 2026.

Η Suzanne Bell, επικεφαλής του Εργαστηρίου Συμπεριφορικής Υγείας και Επιδόσεων της NASA στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, μίλησε στο ABC News τον Φεβρουάριο, όταν ο οργανισμός στρατολογούσε για τη δεύτερη αποστολή του.

Η Bell είπε ότι οι τρεις αποστολές έχουν σχεδιαστεί για να εξαλείψουν την «ανωμαλία ενός συγκεκριμένου πληρώματος ή ατόμων».

"Βλέπουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τους ανθρώπους υπό τις περιστάσεις για την ανθρώπινη υγεία τους. Αρχίζουμε να βλέπουμε τάσεις που θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε για να υποστηρίξουμε καλύτερα τους ανθρώπους του μέλλοντος", εξήγησε η Bell.

Σχόλια