Οι IDF δήλωσαν ότι το drone που στόχευε το Τελ Αβίβ αναγνωρίστηκε αλλά δεν καταρρίφθηκε λόγω ανθρώπινου λάθους

Gil Cohen-Magen/AFP

Σύμφωνα με μια αρχική έρευνα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) για την επίθεση με drone κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Τελ Αβίβ, το φορτωμένο με εκρηκτικά UAV είχε εντοπιστεί, αλλά λόγω ανθρώπινου λάθους, δεν ενεπλάκη από την αεράμυνα.

Καθώς δεν λήφθηκε καμία ενέργεια εναντίον του εντοπισμένου στόχου, που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα μεγάλο επιθετικό drone μεγάλης εμβέλειας - δεν ήχησαν προειδοποιητικές σειρήνες.
Το drone έπληξε  ένα διαμέρισμα στο Τελ Αβίβ στις 3:12 π.μ., αφού εισήλθε στην πόλη από την κατεύθυνση της θάλασσας. Η προέλευση του drone διερευνάται ακόμη από την IAF.
Η IAF μέχρι στιγμής πιστεύει ότι το drone προήλθε από νότια κατεύθυνση, πιθανώς από την Υεμένη, αν και δεν αποκλείει άλλες τοποθεσίες εκτόξευσης, όπως το Ιράκ ή η Συρία.
Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι στην Υεμένη ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, έναν ισχυρισμό που η IAF δεν έχει ακόμη επαληθεύσει.
Η ανακοίνωση της αμερικανικής CENTCOM για καταστροφή πυραύλων Χούτι και τεσσάρων drones, που σημειώθηκε χθες το πρωί δεν σχετίζεται άμεσα με την ολονύκτια επίθεση.
Επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα drone που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ από ανατολική κατεύθυνση, πιθανότατα προερχόμενο από το Ιράκ, καταρρίφθηκε από μαχητικά αεροσκάφη έξω από τον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Η IAF λέει ότι το θανατηφόρο περιστατικό «δεν έπρεπε να έχει συμβεί» και αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία που οδήγησε στη θανατηφόρα επίθεση.
Ένας άνδρας σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στην επίθεση στο Τελ Αβίβ.

Times of israel

Σχόλια