Η επανάσταση των μικρών drones: Αναδιαμορφώνοντας την αεροπορική υπεροχή


Η αεροπορική υπεροχή, ένα ζωτικό στοιχείο για την επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, έχει διαμορφωθεί και εξελιχθεί μέσα από την τεχνολογική πρόοδο και τις στρατηγικές αλλαγές. 

Στις 29 Ιουλίου 2024, ο Πτέραρχος James C. Slife, Υπαρχηγός του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, μίλησε στο Mitchell Institute for Aerospace Studies για τις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρουν τα μικρά drones στην αεροπορική υπεροχή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Αεροδιαστημικών Δυνάμεων στο Arlington, Va, με τον Αντιπτέραρχο David A. Deptula (USAF, Ret.) να συντονίζει τη συζήτηση.

Η Ανάδυση των Μικρών Drones

Τα μικρά drones έχουν γίνει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων, όπως αποδεικνύεται από τη χρήση τους στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Και οι δύο πλευρές αξιοποιούν τα drones και τα φθηνά τετρακόπτερα για επιθέσεις και αναγνώριση. Παρόμοια, στο Ιράκ, τη Συρία και την Ιορδανία, μικρά drones χρησιμοποιούνται τακτικά για την παρενόχληση των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων, προκαλώντας τραυματισμούς και θανάτους.

Ο Πτέραρχος Slife επεσήμανε ότι από το 1953, κανένας Αμερικανός δεν είχε σκοτωθεί από αεροπορική επίθεση, αλλά αυτή η ασφάλεια πλέον αμφισβητείται λόγω των μικρών drones. Τα drones αυτά είναι δύσκολο να εντοπιστούν, πετάνε χαμηλά και έχουν μικρή ανακλαστική επιφάνεια, κάτι που τα καθιστά δύσκολα ανιχνεύσιμα και επικίνδυνα. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζικά, επιβάλλοντας δυσανάλογο κόστος στις δυνάμεις που τα αντιμετωπίζουν.

Αντιμετώπιση των Drones

Η αντιμετώπιση των μικρών drones έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ακριβά μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα F-22, F-15 και F-16, καθώς και δαπανηρούς πυραύλους. Παρά τις επιτυχίες, όπως η εξουδετέρωση του 99% των πυραύλων και drones του Ιράν κατά την επίθεση στο Ισραήλ τον Απρίλιο, οι απώλειες και οι τραυματισμοί συνεχίζονται. Από τον Οκτώβριο του 2023, δεκάδες αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί και τρεις σκοτώθηκαν σε περισσότερες από 170 επιθέσεις με drones, ρουκέτες και πυραύλους σε όλη την περιοχή.

Στρατηγικές Προσαρμογές και Νέες Τεχνολογίες

Ο Πτέραρχος Slife υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσουν μια ευρύτερη προσέγγιση για την αεροπορική υπεροχή, ενσωματώνοντας τα μικρά drones στην πιο συμβατική αεροπορική τους δύναμη. Αυτή η προσέγγιση θυμίζει τα μαθήματα που αντλήθηκαν πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν νέες τεχνολογίες και τακτικές αναπτύχθηκαν σε μικρότερες συγκρούσεις.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ήδη πρωτοπορήσει στη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων, με τα MQ-1 Predator και MQ-9 Reaper να ηγούνται της προσπάθειας. Παράλληλα, αναπτύσσονται αυτόνομα Συνεργατικά Αεροσκάφη Μάχης που θα λειτουργούν μαζί με επανδρωμένα μαχητικά. Επιπλέον, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης ανοίγει νέες δυνατότητες για την αναβάθμιση των υφιστάμενων drones και την ανάπτυξη νέων όπλων.

Η Υφυπουργός Πολεμικής Αεροπορίας, Μελίσα Ντάλτον, μιλώντας αργότερα στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε στη στρατηγική της «οικονομικής μάζας». Αυτή η στρατηγική προτείνει την αύξηση του αριθμού των drones, ώστε να συμπληρωθούν τα ακριβά UAVs και να δημιουργηθεί ένα διαφοροποιημένο και ανθεκτικό σύστημα αεροπορικής υπεροχής. Συγκεκριμένα, είπε: «Για την Πολεμική Αεροπορία, ιδιαίτερα ιστορικά, έχουμε επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός συνόλου εξαιρετικών πλατφορμών, με έμφαση στην ποιότητα, και λιγότερο στην ποσότητα. Αλλά η ποσότητα μπορεί να έχει τη δική της ποιότητα, όταν σκέφτεσαι πώς θα μπορέσεις να διεισδύσεις ή να υποβαθμίσεις τον τύπο των εχθρικών πεδίων στα οποία μπορεί να βρεθούμε».

Τα μικρά drones μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της αντιλαμβάνονται και επιτυγχάνουν την αεροπορική υπεροχή

Η ικανότητα των drones να πετούν χαμηλά, η δυσκολία εντοπισμού των και η δυνατότητα μαζικής χρήσης, τα καθιστά κρίσιμους παράγοντες στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η προσαρμογή των στρατηγικών και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, καθίσταται αναγκαία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των νέων απειλών και την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής στο μέλλον.

Με πληροφορίες από airandspaceforces.com


Σχόλια